Nie jesteś zalogowany na forum.
Moje aktualne nastawy.
- jeżyna popielica 18,9 litra
- róża rugosa/jeżyna 7 litrów, klarowanie
- róża canina 18,9 litra
- głóg 15 litrów
- aronia/jeżyna 5 l klarowanie
- jeżyna falista z dodatkiem goździków 18,9 l klarowanie
---------------------------------------------------------------------
W niedzielę 22.10. nastawiłem podpiwek, ale taki nieco mocniejszy.
Oto proporcje:
- woda 5 litrów (balon szklany 5 litrowy)
- Kawa zbożowa Kujawianka - 10 czubatych łyżek
- Szyszki chmielu rozdrobnione - 2 czubate łyżki
- kwasek cytrynowy 1/3 płaskiej łyżeczki
- cukier 360 gram
- drożdże winne, aktywne
Kawę, chmiel oraz cukier wsypałem do wrzątku, gotowałem z 15 minut a potem długo schładzałem pod przykrywką, potem dodałem kwasek i MD..
Chodzi mi o coś piwo podobnego. Na razie trwa fermentacja, smaku nie sprawdzałem. Po uspokojeniu wina sprawdzę smak i zobaczę co dalej.
Albo dla zrobienia piany przeleję do plastikowych butelek i sypnę po łyżeczce cukru albo za pasteryzuje i lekko dosłodzę albo ??
Przepis będę modyfikował aż wyjdzie coś pijalnego..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
U mnie skromniutko w tym roku. Nastawione 21.10
- białe gronowe 5l
- czerwone gronowe 10l
I to by było na tyle.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tak, ale będziesz miał własne gronowe, gratka..
Jakbyś chciał nastawiłbyś DR albo co innego.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jak tam z Waszymi nastawami?
Tych co się klarują nie wymieniam..
Pracuje II nastaw DR i II nastaw DR/głóg..Oczywiście jak gdzieś trafie głóg to dosypuję dyskretnie.
Jakie macie plany na zimę?
Może zrobię eksperyment w 5 baloniku - bluszczyk kurdybanek/żurawina..Bluszczyk jest zielony nawet w zimie , mam go na posesji pod dostatkiem, to jedno z najstarszych ziół. Robiłem z niego wino i wychodzi fajne..Żurawina, świeża jest na targu, po 20PLN..Za 6 PLN będzie 30 dag..Połwytrawne..
Można by zrobić pomarańczę z zurawina też półwytrawna, albo żyto?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
U mnie w tym roku cienko z winami, na jesieni zrobiłem śliwkowe z tarniną, owoców zbieranych zabrakło, obecnie pracuje ryżowiec w/g Skrzycha i w najbliższych planach żurawinowy.
Macerują się trzy nalewki: pigwowa, pigwowcowa i żurawinowa (na żurawinie bagiennej).
MIody to dopiero po akcji miodowej.
Piw jest trochę dużo żeby je wymieniać, od początku roku 36 sztuk i jeszcze 3-4 przede mną:D.
Offline
Śliwka z żurawiną znakomita kompozycja, ja robiłem proporcje 2/1..Niestety w tym roku nie było z czego zrobić..
Mnie ciągnie do robienia kolejnych win, wg.nowych przepisów. Mniej do picia, dlatego mam zapasy.
Nigdy nie robiłem z żyta..Ryżówce to dziesiątki wariantów..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Właśnie nastawiam wino z zielonej herbaty z żurawią i mandarynkami..Opis produkcji w winach ziołowych, bo tak klasyfikuję zieloną herbatę. Żurawina i mandarynka to tylko dodatki.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A ja jutro nastawiam ryżowca żurawinowego, opis będzie w nowym wątku .
Offline
Ryżowiec to chyba będzie w winach ze zbóż..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak jest Wodzu, tak też to poczynię .
Offline
Niektóre wino to trochę trudno sklasyfikować.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
w sumie ryż to zboże, zbierany jest z tego co na górze rośliny wyrasta, w pszenicy to kłos, więc tutaj chyba też .
A tu z Viki - Ryż (Oryza L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych obejmujący 25 gatunków[2]. Występuje w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Ryż spożywczy, będący podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata[potrzebny przypis], jest produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego .
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-11-25 16:52:13)
Offline
Moje białe powoli zaczyna się klarować. Ale w tym roku trwa to jakoś długo. Może to wina drożdży. Pierwszy raz ich użyłem. To Aroma white.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Kiedy nastawiałeś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nastawiłem 24.11.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Rok temu? Jeszcze nieklarowne?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ee tam. Źle kliknąłem. 24.10.2017. Przefermentowało bardzo szybko (2 tyg). Ale zrzuca dużo osadu mimo sedymentacji przed fermentacją.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Teraz pasuje. Wcześniej miałem do wyboru czterodniowe, albo roczne..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie miałem nigdy wypadku aby roczne było nie wyklarowane.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Kiedyś ałycza mi się wolno klarowała, ale pomogło dosypanie aronii. Więcej wina z ałyczy nie robiłem bo średnie i jak się ma 2 balony to lepiej zrobić np. czarną porzeczkę i jeżynę..
Podobno mirabelka wolno się klaruje, miałem w tym roku robić wino z mirabelek, ale znajoma, wielka mirabelka, nie miała żadnych owoców.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W tym roku: dr 55 l , głóg 55l, śliwka węgierka 40l, śliwka renkloda 32l- dojrzewa, śliwka mirabelka żółta 55l- dojrzewa, śliwka mirabelka czerwona 15l- dojrzewa, aronia 27l- dojrzewa, jeżyna bezkolcowa 10l- dojrzewa i ryżowiec z maliną wyjdzie ze 20l. W plamach ryżowiec skrzycha 55l, mieszańce dr i głogu oraz inne... szkła i miejsca dostatek
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-02 22:37:49)
Offline
W tym roku: dr 55 l , głóg 55l, śliwka węgierka 40l, śliwka renkloda 32l- dojrzewa, śliwka mirabelka żółta 55l- dojrzewa, śliwka mirabelka czerwona 15l- dojrzewa, aronia 27l- dojrzewa, jeżyna bezkolcowa 10l- dojrzewa i ryżowiec z maliną wyjdzie ze 20l. W plamach ryżowiec skrzycha 55l, mieszańce dr i głogu oraz inne... szkła i miejsca dostatek
Robisz spore nastawy..No no..Ja wczoraj oddzieliłem od owoców - drugi łączony nastaw DR i głogu. Po około 5 tygodniach, nie pracowała a zrobił się prawie klarowny.
Fajny kolor, teraz znowu się klaruje. Jest tego z 10 litrów. Oprócz tego w baniaczku 18,9 l pracuje DR II, oraz w 15-tce zielona herbata z żurawiną. Klarowanie DR I.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oddzieliłem dziś II nastaw DR, po 5 tygodniach..Pomiar Blg 4, taki sam jak przed tygodniem..Po odciśnięciu i wywaleniu owoców DR do ogródka, pozostało mi około 15 litrów wina o złotawej barwie. Blg 4 wiec cukru pozostało w sumie 600 gram (40 gram w litrze). Wszystkiego cukru dałem 4360 gram więc bayanusy przerobiły
3760 gram. Cukru w DR nie liczę bo jest go chyba niewiele..(Wie ktoś ile?). Wychodzi że wino ma około 15% alkoholu. Poziom blg wskazuje na półwytrawne, dla mnie jest półsłodkie, takie jak miało być..
Jak na bayanusy to poziom alkoholu niski, może to dlatego że do DR II nie robiłem MD.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dwa dni temu miałem niezłą "orkę" zważywszy na warunki w jakich robię wino, I etap do produkcja w piwnicy tam gdzie mieszkam, ciągłe doglądanie nastawów, II etap to przelewanie powstałego wina do szkła w innej piwnicy... i tak... 10 pełnych wiader, po 5 na dr i głogowe - 8 tygodni fermentacji, na 4 piętro... bez windy Przelewanie wina do 5l plastikowych petów, znoszenie wina do samochodu... po 13 petów na nastaw... wygodny i bezpieczny transport w petach, dezynfekcja balonów i zapasowych dam na dolewkę... przelewanie, siarkowanie wina, opis na balonach 55l i po 2 damach 5l, powrót do domu, łączenie nastawów.... wyszło 5 wiader, gotowanie wody na syrop... i tak 5 razy.... na start dałem po 6l wody i 1 kg cukru Zmywanie zmywaczem pokrywek wiader po poprzednim nastawie, opis nowego wina, mierzenie blg, znoszenie 5 wiader do piwnicy... mycie i złożenie 5 wiader do ponownego użytku... jest 0.00 otwieram ryżowca i dzień minął Wracając teraz z Kościoła zaglądam do mojej piwnicy a łączony nastaw furkocze aż miło
Wczoraj zlałem ryżowo malinowe ( pycha ) wyszło 15l, wino troszkę przestało w wiadrze ale w szkle prezentuje się genialnie, kolor kryształowo czerwony. Niestety ponownie musiałem zasiarkować śliwkowe bo fermentacja sie wznowiła, ten gram na 10 l w przypadku bajanusów jest dawką za małą...
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-24 12:02:40)
Offline
U mnie pracuje 19l wina z pigwy.Ma to być baza pod wermuta albo coś ziołopodobnego.
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
[ Wygenerowano w 0.034 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.22 MB (Maksimum: 1.45 MB) ]