www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-09 10:40:46

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Winnym szlakiem - Grecja

Greckie winnice

http://wina.greektrade.com.pl/winnice/


KRETA


Kreteńskie odmiany greckich win

Wspomnieliśmy, że na wyspie uprawianych jest kilka rodzimy szczepów winorośli, które obecnie cieszą się dużą popularnością, pomino faktu iż niektóre z nich są kapryśne w uprawie. W całej Grecji istnieje ponad 300 cennych, rodzimych odmian winogron, z których powstają wina o różnym charakterze. Każde wino ma swoją własną osobowość, która zależy od gleby, miejsca produkcji, właściwości samej winnic, a przede wszystkim ludzi, którzy je wytworzyli. Dlatego też wybór win w oparciu o rodzime szczepy winorośli i odmiany, które w procesie produkcji wina są z nimi łączone, jest na Krecie znakomity. Oto kilka wybranych szczepów uprawianych od wieków na kreteńskiej ziemi. Warto poznać ich nazwy i właściwości, aby lepiej dobierać i degustować kreteńskie wina.


Białe odmiany winorośli


Vidiano jest to biała odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji białych win, czasami dojrzewających w dębowych beczkach. Uprawy winorośli prowadzone są obecnie w niewielu winnicach na Krecie, głównie ze względu na wysokie wymagania dotyczące gleby i terenu. Otrzymywane z tego szczepu są wina o cytrynowym kolorze zielonym, intensywne, indywidualne i bardzo złożonych aromatach dojrzałych brzoskwiń i moreli, z nutami aromatycznych ziół.



Dafni jest odmianą, której nazwa pochodzi od greckiej nazwy liścia laurowego. Smak świeżych winogron przypomina bowiem aromat tego zioła. Jest to niezwykła odmiana, w 1980 roku ocalona od zapomnienia dzięki staraniom rodziny Lyrarakis, która jest jednym z czołowych producentów wina na wyspie. Winogrona uprawiane są wyłącznie w górzystym terenie Alagni niedaleko Heraklionu. Jest to jedna z najstarszych odmian winorośli. Owoce dojrzewają późno i są zbierane w październiku. Odmiana jest płodna, ale wymaga staranności w uprawie. Wytwarzane z niej wino znakomicie pasuje do potraw z dodatkiem ziół, takich jak rozmaryn, tymianek lub majeranek.



Plytó (lub Plito) to starożytna odmiana białego wina uprawiana powszechnie do końca XX wieku na Krecie. Ocalona przed zniszczeniem również przez rodzinę Lyrarakis. Jej uprawa osiąga wysoką wydajności, ale wymaga żyznej gleby. Aromat jest mieszanką grejpfruta i mineralnych nut. Często jest łączona z innymi rodzimymi szczepami białych winogron (Dafni, Vidiano) w celu wytworzenia charakterystycznego, słodkiego wina pochodzącego z Krety czasów starożytnych - Malvasii.


Czerwone odmiany winorośli



Liatiko jest to stara odmiana winorośli, która jest uprawiana na Krecie. Choć nazwa sugeruje związek z włoską odmianą Aleatico, winogrona Liatiko mają bladą, czerwoną barwę oraz są umiarkowanej kwasowości, przy tym bogate w aromaty i cukry. Liatiko dojrzewa w lipcu, dlatego jej nazwa pochodzi od Ιουλιάτικο, dosłownie "lipca" (gr. Ιούλιος). Winogrona odmiany były używane w mieszankach ze szczepami Mandilaria i Kotsifali, aby produkować wino Malvasia - bardzo alkoholowy, słodki i czerwony trunek. Malvasia była eksportowana przez weneckich handlowców w średniowieczu i bardzo ceniona w całej Europie Zachodniej.



Kotsifali to czerwona odmiana winorośli, uprawiana głównie w rejonie Heraklionu na Krecie i sporadycznie na Cykladach. Z winogron uzyskuje się umiarkowanie czerwone wino o wysokiej zawartości alkoholu i bogatym smaku. Jest to odmiana często mieszana przez enologów ze szczepem Mandilaria, którzy uzyskują w ten sposób wytrawne wino o rubinowym kolorze, przyjemnym smaku i zapachu, które wymaga minimalnego czasu starzenia.


Romeiko to czerwona odmiana winogron głównie uprawiana w prefekturze Chania. Jest to szczególnie odporna odmiana, która daje żywe, czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu, średniej kwasowości i zmiennym kolorze - ze względu na wielobarwne owoce. Z tego szczepu wytwarzane jest tradycyjne wino Marouvas, które przypomina sherry.
Wina greckie na Krecie - regiony


Winiarstwo na wyspie odbywa się z najwyższą starannością oraz na odpowiednio wybranych obszarach, dzięki czemu większość składników odżywczych gleby w połączeniu z lokalnym klimatem umożliwia wzrost znakomitej winorośli. Do najważniejszych regionów należą:


    Region Archanes: na powierzchni około 500 hektarów i przeciętnej wysokości 700 m n.p.m. wytwarza się tutaj głównie wina czerwone z odmiany Kotsifali. Najważniejszy producent: Boutari.
    Region Dafnes: gmina nieco niżej położona niż Archanes (średnio 350 m n.p.m.). Główną odmianą win czerwonych jest tutaj Liatiko. Powierzchnia obszaru wynosi około 400 ha. Najważniejszy producent: Douloufakis.
    Region Peza: największy region winiarski Krety, zajmuje około 800 ha, na wysokości 600 m n.p.m.) Produkuje się tu wina czerwone z odmian Kotsifali i Mandilarii oraz białe z Vilany (jedyne białe wino z apelacją OPAP). Główni producenci: Lyrarakis, Minos (Miliarakis), Creta Olimpias, Peza.
    Region Sitia: gmina o powierzchni około 700 ha. Produkuje się tu wyłącznie czerwone wina z odmiany Liatiko. Najważniejszy producent: Sitia.

https://www.nelmare.pl/przewodnik/kreta … /b1153.xml


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-12-09 10:46:53

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Winnym szlakiem - Grecja


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
brazylianabogato - serwisowe - bajkoludki88 - minecraftserwery - 90dni