Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wina albańskie
Wśród krajów europejskich Albania wyróżnia się wyjątkowo długą tradycją produkcji wina. Pierwsze informacje o produkcji wina na obszarze dawnej Ilirii pochodzą z VIII w. pne. O winie pochodzącym z ziem dzisiejszej Albanii pisał Pliniusz, opisując je jako "bardzo słodkie" i wyraziste w smaku[1]. O winie albańskim pisze także Horacy w Odzie do Phyllisa. Edward Wigglesworth określa wino albańskie jako jedno z najlepszych w czasach rzymskich - jeśli tylko dobrze dojrzało stanowiło wzorcowy przykład doskonałego wina wytrawnego[2].
Uprawa winorośli wokół domu stanowiła dla Albańczyków podstawę do produkcji zarówno wina, jak i rakiji. Sprzyjał temu zarówno klimat, jak i ukształtowanie terenu. Na terenie Albanii wyróżniamy cztery regiony produkcji wina:
zachodni obszar nizinny (Durrës, Vlosh)
centralny region górzysty (Pulës)
wschodnie obszary górskie (Përmet, Leskovik)
północne obszary wysokogórskie (Kallmet)
Intensywny okres produkcji wina w Albanii przypadł na okres międzywojenny. Rozwój winiarstwa zahamowała epidemia filoksery, która w 1933 zniszczyła większość winnic w tym kraju. Po 1944 większość winnic została upaństwowiona, a wino stało się jednym z ważnych produktów eksportowych. Głównym odbiorcą win albańskich był Związek Radziecki[3]. W tym okresie powierzchnia winnic sięgała 17 000 ha. Po upadku państwowych winnic w początkach lat 90. uruchomiono nowe, głównie z pomocą imigrantów z Włoch. W 2009 wyprodukowano w Albanii 17 500 ton wina. Powierzchnia winnic w 2009 nie przekraczała 10 000 ha.
Wino Shesh i Zi rozlewane w Tiranie
W Albanii dominują obecnie szczepy: mavrud, dimiat, merlot i cabernet sauvignon. Do najlepszych gatunków win należą: Debine, Kallmet, Mareshnik, Mjaltez, Serine, Shesh i Bardhe. Produkowane są głównie w okolicach Beratu, Korczy i Kallmet.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1