Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wojciech Bosak
Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie
http://www.winologia.pl/poradnik_produkcja1.pdf
Fragmenty:
Przy określaniu dojrzałości winogron rutynowo bada się zawartość cukrów i kwasów (lub ewentualnie
odczyn pH) w moszczu. W przypadku odmian do produkcji win białych uprawianych w naszych
warunkach klimatycznych winogrona można uznać za dojrzałe w pełni, jeśli osiągną one następujące
parametry (w zależności od odmiany):
•
zawartość cukru: 180–220 g/l
•
ogólna kwasowość: 8–12 g/l (w przeliczeniu na kwas winowy)
•
odczyn pH: 3,1–3,4
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Świetna książka Yair Margalit - "Technologia produkcji wina". Sporo formuł chemicznych, ale i masa porad praktycznych. Druga - wydana przez Uniwersytet Szczeciński, "Uprawa winorośli i winiarstwo".
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 750.25 kB (Maksimum: 878.63 kB) ]