Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Ogólny przepis na wyrób 20 l Dwójniaka:
Ilość miodu                 10l (14kg)
Wody                         10l 
Fosforan amonowy      7g
Gęstości brzeczki        48-50
Najlepszy nadaje się jasny aromatyczny miód wielokwiatowy. Matki drożdżowej dodaje się 1,5 l(http://www.domowawinnica.4ra.pl/viewtopic.php?id=70).
Fermentacja trwa długo a czas dojrzewania nie mniej niż 8 lat.
Offline


Rochu, żeby zrobić taki miód trzeba jakimś fuksem... mieć sposobność skosztowania się go 
 Osobiście nikogo nie znam kto posiada np 10 letni miód. Chodzi mi o to że jeśli taki trunek nam podejdzie i zasmakuje, to rozsądnie będzie co roku zrobić taki nastaw... z 50l, po 8 latach pijemy pierwszy trunek a potem już co roku 
 Posmakowanie takiego miodu jest więc niezmiernie ważne bo po co robić trunek, czekać na niego 8 lat a potem się rozczarować np ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Offline


Przecież nikt ci nie broni pić go po jakimś tam czasie. To co napisałem to są zasady, ale kreatorem miodów jest zawsze miodosytnik i to on decyduje finalnie co i jak robi.
Offline


Rochu a ty robiłeś taki ?
Offline


Tak, z tym że po półtora roku był próbowany a po 2 latach śladu nie było ![[dblpt]whistle[dblpt]](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]whistle[dblpt].gif)
Offline


Aha, czyli był dobry, albo było wyjątkowe ssanie 
.
Offline
Strony: 1