Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Jasne, spróbuj z obydwu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Ten mój trójniak dalej pracuje, bardzo, bardzo słabo, niemniej jednak. Mało prawdopodobne, że do następnego roku dojrzeje. Całkiem o nim zapomniałem. Muszę sprawdzić ile ma cukru. Na plus, że bardzo ładnie się wyklarował.

Smak próbowałeś? Z ananasem powinien być fajny.

Cukromierz pokazał 8 brix. Trochę za dużo. 5 może 6 było by w sam raz. W smaku ostre.

Może jeszcze cukier spadnie. Smak złagodnieje z czasem.

Drożdże w tym miodzie to jakieś łapczywe pastuchy. Pewnie trochę się zahartowały i dalej ruszyły. Słabo ale pracują. Nie pytaj Zibi jaki smak, bo odstawiam w najdalszy kąt piwnicy i nie będę zaglądał przez rok. No może tylko na zmianę rurki z wodą.

Ok. Nie pytam choć ciekawość mnie zżera.

Mnie też ciekawość zżera dlatego sprawdziłem dzisiaj, nie jest już ostre, bardzo złagodniało. Jest słodkie, ale jeszcze cukier spadnie bo od czasu do czasu zabulgocze.

Jeśli prawie nie pracuje, to cukier spadnie nieznacznie.

Jeśli taka sytuacja będzie przez np rok, to spadnie

Już po degustacji, słodki, jak tak na spokojnie przeliczyłem proporcje, to raczej bliżej mu do dwójnika

Smak Ci podchodzi?

Niestety ale nie do końca. Po prostu za słodkie. Może jeszcze za kilka lat się ułoży, ale jeszcze teraz to nie to. Plus taki , że mojej mamie bardzo smakowało, ona lubi słodkie.

To dobrze, Ty poczekasz kilka lat, a mama powoli niech popija ku zdrowotności.

No patrz Zibi, zapomniałem o tym miodzie.

A widzisz.
No i jakie zaszły w nim zmiany?

Nic nie powiem, bo nie wiem. Odstawiłem w najdalszą część piwnicy i nie zaglądam wogule. W tym roku nie nie będę sprawdzał, bo pewnie nie wiele się zmieniło.

Kto wie, może warto sprawdzić?

Miałem nie sprawdzać ale mnie coś podkusiło "sprawdź"
Jest słodkie, ale ta słodkość jest jakby na drugim planie. Pierwsze odczucie, kwaskowate i specyficzne. Nie potrafię do końca go opisać. Wyszło całkiem dobre. Następna degustacja za pół roku.

Ciekawe czy po pół roku będzie duża różnica w smaku?

Wszystkim smakował, ja też się nim, że tak powiem upiłem. Podawany był z lodem, więc trochę ta słodkość była maskowana.

Skoro wszystkim smakował to najważniejsze.

Z Węgier przywiązałem tamtejsze wytrawne. W połączeniu w proporcji 3 do 2 (miód, wino) nawet lepsze.

Co jeszcze ciekawego przywiozłeś?

Tylko troszkę wina jakiegoś sklepowego, zresztą byłem w rejonie gdzie się go raczej nie produkuje.
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 Następna