www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-14 14:31:00

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Jest to wino które robię co roku i moim zdaniem zestaw ziół został dobranyu bardzo dobrze, jedyną modyfikacją którą zrobiłem to dodaję nieco piołunu ale to to dla tego że ja lubię goryczkę więc ci co jej nie lubią powinni zrezygnować z tego dodatku ( w przepisie oryginalnym go niema).
Skład - na 15 litrów:
- Ryż 3 kg płukany kilkunastokrotnie (ważne dla szybkiego klarowania)
- Rodzynki 0,5 kg sparzone wrzątkiem
- Cukier ~5 kg sumarycznie
- Woda  13 litrów sumarycznie
- Kwasek cytrynowy 60 g
- Pożywka - Kombi 7 g
- Drożdże - Fermivin LS2 - saszetka
- Zestaw ziół
--- Goździk 15 szt.
--- Ziele angielskie 15 szt.
--- Pieprz czarny 22 szt.
--- Cukier waniliowy 4 saszetki
--- Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
--- Imbir mielony 2 łyżeczki
--- Tymianek 2 łyżeczki
--- Bazylia 1,5 łyżeczki
--- Cynamon mielony 1,5 łyżeczki
--- Kurkuma 3 łyżeczki
--- Korzeń arcydzięgla 2 łyżeczki
--- Piołun 0,5 łyżeczki (dodatek w/g mojej inwencji)
Ryż wypłukano, rodzunki sparzono wrzątkiem trzy krzotnie (celem usunięci oleju), dodano pozostałe składniki wina, uwodniono drożdże i dodano do nastawu. Wino do pierwszego zlania pracowało przez 1,5 miesiąca z sukcesywnym dodawaniem cukru, ważne jest aby codziennie mieszać bo ryż może zamienić się w beton, a wino z betonu jest takie sobie [dblpt]D.
Po kilkukrotnym zlewaniu uzyskano wino ~17,5% z końcowym blg na poziomie 3,5*.
Wino klaruje śię szybko, ale trzeba pamiętać o dobrym wypłukaniu ryżu w zimnej wodzie.

Offline

#2 2017-12-14 16:16:55

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Jak Ci smakuje takie wino?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-12-14 17:57:18

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Bardzo i nie tylko mnie, "spijacze" stwierdzili że niezłe [dblpt]).

Offline

#4 2017-12-14 18:38:02

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Wino wychodzi rewelacyjne, zrobiłem je w zeszłym roku w dwóch wersjach, białe 10l i czerwone 15l. W rodzinie i wśród znajomych opinie są takie że mogliby pić tylko takie.

Offline

#5 2017-12-14 19:03:27

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Niezłe rekomendacje.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#6 2017-12-14 19:07:16

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Najważniejsza czynność przy tym winie to płukanie ryżu, reszta jak przy wszystkich winach, aa poza mieszaniem ryżu, dlatego to wino najlepiej zrobić w wiadrach, łatwy dostęp i bezpieczne mieszanie.

Offline

#7 2017-12-14 19:44:25

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Ja ryż płuczę 15 razy..Potem wino z ryżu nie jest "opalizujące".


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#8 2017-12-19 18:28:47

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Kolejna porcja ryżowego wg Skrzycha poszła w butelki...:
10346035_20171219_181135.jpg
Na zdjęciu jest też mieszaniec dr z głogiem II nastaw.

Po zabutelkowaniu:
10346034_20171219_182209.jpg

Offline

#9 2017-12-23 18:14:33

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
UnknownFirefox 57.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Coś pieknego

Offline

#10 2017-12-23 19:54:06

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.84

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Te butle z uchwytem to jaką mają pojemność?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2017-12-23 20:28:47

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
AndroidChrome 56.0.2924.87

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Zbyszku widać na oko 5L ?


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#12 2017-12-23 20:55:35

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.84

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Miałem takie podejrzenia, ale na oko nie widać..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#13 2017-12-23 21:07:38

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Zibi napisał/a:

Te butle z uchwytem to jaką mają pojemność?

Zbyszek to pospolite 5l damy, 3-4 miesiące przed butelkowaniem z wielkich balonów przelałem do takich mniejszych, wino szybciej się odgazowuje i dokładnie widać czy wino coś jeszcze zrzuca, jak widać ryżowiec był zlewany aż 6 razy... ( błąd w zlewaniu, wężyk mi się omsknął )

Offline

#14 2017-12-23 21:52:22

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.84

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Ja też przelewam wino do coraz mniejszych butli, na koniec mam 5 i 2,5 litra.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2017-12-23 21:56:30

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

To chyba normalna praktyka, bo po kilku zlewaniach trzeba trzymać w pojemnikach pod korek, i po prostu objętość się kurczy, a przyczyna kurczenia bywa bardzo różna [dblpt]D.

Offline

#16 2017-12-23 22:06:19

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Zibi napisał/a:

na koniec mam 2,5 litra.

Na koniec wolę butelkować w 0.7l , po 2.5l bardziej bolała by mnie głowa... [dblpt]P [sred])  [dblpt]D

Offline

#17 2017-12-24 04:34:32

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.84

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

TomSki napisał/a:
Zibi napisał/a:

na koniec mam 2,5 litra.

Na koniec wolę butelkować w 0.7l , po 2.5l bardziej bolała by mnie głowa... [dblpt]P [sred])  [dblpt]D


Źle się wyraziłem, 2,5 litra to ostatnie naczynie do klarowania. Jako większa butelka też by się nadawało. Z czym jeszcze robiliście wina ryżowe?
Ja z ziołami prowansalskimi, z imbirem, ze śliwką.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#18 2017-12-24 08:38:49

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Ja robiłem z śliwkami suszonymi i robi się z żurawiną suszona. [dblpt])

Offline

#19 2017-12-24 11:43:27

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Zibi napisał/a:

Źle się wyraziłem

Zibi spokojnie, dobrze się wyraziłeś, to żarcik [dblpt])

W tym roku jak nastawię to połączę z kilkoma winami których po siarkowaniu nie dosładzałem, będę miał na pewno kilka wersji dla porównania, pomieszam np 50/50 tak żeby próbka miała przynajmniej 5l [dblpt])

Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-24 11:45:39)

Offline

#20 2017-12-24 12:25:01

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.84

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Daj przepis na to Twoje ryżowo/malinowe skoro takie dobre.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#21 2017-12-24 14:31:48

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino ryżowe w/g Skrzycha (ala wermut)

Przepis jest ogólnodostępny, różnicą jest dodanie soków z porzeczki, wiśni sokówki, jeżyny bezkolcowej i maliny. Można dodać zwykłego soku z malin dla koloru.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
pro-staty - leagueof5 - polo6n6n2 - pandora - bcpl