Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino DR-głó-tarnina + dodatki - to wino zrobiłem po koniec ubiegłego roku. Na DR, głógu i tarnina najpierw najpierw zrobiono wina solo a następnie trafiły do wina mieszanego, tego typu wina robię ekstraktywne, z wyraźną goryczką i fajną cierpkością.
Skład: na 13 litrów
- DR + głóg + tarnina 18,5 kg drugi nastaw za tych owoców (róża 6kg, głóg 6kg, tarnina 6,5kg)
- Jarzębina 0,46 kg
- Aronia 0,31 kg
- Ałycza żółta 0,83 kg
- Woda 11,6 litra sumarycznie
- Cukier 3,7 kg sumarycznie
- Pożywka Activit 5,2 g
- Drożdże Bayanusy G995 saszetka
Owoce z odzysku wrzucono do fermentora (każde z nich było fermentowane solo), po rozmrożeniu dodano pozostałe owoce, wodę, syrop cukrowy, i uwodnione drożdże, następnie sukcesywnie dosładzano gdy blg spadało do 0 lub niżej.
Po 1,5 miesiąca oddzielono owoce od wina i następnie prowadzono fermentację już w moszczu, po wielokrotnym zlewaniu i dosładzaniu uzyskano wino półsłodkie (blg 4), dosyć mocne ~16%, moim zdaniem niezłe.
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-12-14 15:32:07)
Offline