www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-15 20:08:28

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#41 PURL w/g Bogi'ego

Jest to piwo bardzo ziołowe, na pewno nie każdemu się spodoba, mnie naprawdę smakuje - goryczka+zioła.
05-03-2017
Zainspirowany przez Bogusia, zabieram się za purla według przepisu podanego w jego wątku.
Nastawiono Pale Ale:
-słód pale ale 3 kg, 10l wody, słód sypano w temp. 55*C, przerwa 10 min, następnie podgrzewanie do temp. 66*C, przerwa 80 min, aż do negatywnej próby jodowej, podgrzewanie do 76*C i do filtracji.
Filtracja i wysładzanie do 10*Blg.
Gotowanie 60 min, w 30 min. dodano 35g chmielu Sladek gran., w 55 min. dodano 15g tego samego chmielu, po gotowaniu Blg 12*.
Chłodzenie do temp 25*C.
Drożdże Sawbrew T58.
Fermentacja ruszyła.
Następny wpis za 2 tygodnie, po zlaniu i rozpoczęciu maceracji z ziołami:D.
19-03-2017
Minęły dwa tygodnie Pale Ale zrobione poziom alkoholu ~5%.
Przyszedł czas na zlanie i macerację z ziołami - piwa wyszło ~16 litrów, 6 litrów przeznaczono na purl'a, część poszła do butelek, a część do piwa malinowego w/g Zbyszek T.
Purl cd.
Odważono zioła zgodnie z zaleceniami Bogi'ego ale na 6l:
3,75g korzenia goryczki
30g (anyżu) anyż Biedrzeński (zgodnie z sugestią Bogie'go)
7,50g kopru włoskiego
3,75g bylicy pontyjskiej
3,75g bylicy piołunu
3,75g cytwaru
7,50g niedojrzałego owocu pomarańczy, stłuczonego
7,50g jałowca
7,50g skórki miodowego pomelo kategorii pierwszej albo superior
7,50g kolendry
2,25g pieprzu kubeba
2,25g aframonu madagaskarskiego
szczyptę szafranu
Zioła i piwo zlano do fermentora 10l (pozyskanego dzięki akcji miodowej plecionki).
Maceracja 22 dni i cdn [sred]).
12-05-2017
Maceracja zakończona, zlano do butelek (wyszło 10 szt) i po miesiącu leżakowania w 12-14*, poddano degustacji.
Hmm, w pierwszej chwili lekkie zaskoczenie - czy da się to w ogóle pić:D, a jednak po chwili całkiem ciekawe smaki, muszę przyznać godne uwagi [dblpt]).
Piwo zostało wysłane do "wnioskodawcy", jestem ciekawy jego oceny :niewiem:.
Po uzyskaniu takowej, dam znać [sred]).
26-05-2017
Bogi napisał
Buieleczka otrzymana pękła wczoraj w zacnym gronie i w ogólnym rozrachunku poradziła sobie dzielnie stając w szranki z innymi piwami tego wieczoru. Purl nie został piwem wieczoru, ale co należy podkreślić sprawdził się świetnie jako piwo do zresetowania kubków smakowych po piwach gęstych i słodkich, przed kolejną serią piw...gęstych i słodkich [dblpt]). Piwo ciekawe, nieszablonowe, do tego pijalne, nie potrzebowało dodawania doń innego piwa.
Przechodząc do meritum, w aromacie skądinąd bardzo harmonijnym i przyjemnym uderza anyż, piołun i mieszanka cytwaru oraz aframonu, która jako żywo przypomina kardamon. Aromat jest nad wyraz zachęcający, żeby pociągnąć sążnisty łyk, a tutaj kompletnie inni gracze, jest aura cytrusowa i z wolna narastająca goryczka pochodząca od właśnie goryczki żółtej, ziemista, przyjemna, niechmielowa, długo pozostająca na finiszu.
Dziękuję za możliwość skosztowania i cieszę się, że mój przepis na coś się przydał. Nic bym w piwie nie zmieniał, ewentualnie podkręcił niedojrzałe pomarańcze, bo wiedziałem, że tam są, ale nie było ich czuć.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
mylife - 21412421442141124 - parafia-palcza - goldenboys - worldstories