Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Jest to pyszne ciasto, ale niestety bardzo czasochłonne.
Ciasto:
- 1 śmietana Kesemka
- 0,5 szkl. tłuszczu
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- ok. 0,5 kg mąki
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść. Ciasto nie może być zbyt twarde. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
Uformować wałek i podzielić na 10-12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek na tortownicę (tak jest wg przepisu; teraz robimy na zwykłą blachę).
Podczas wałkowania obficie podsypywać mąką.
Placki piec ok. 5-7 minut na brązowy kolor.
Krem:
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- aromat waniliowy (może być inny)
- 1,5 kostki margaryny/masła
- 1 litr mleka
Z mąki, jajek, cukru i aromatu rozróżnić w szklance mleka budyń.
Pozostałe mleko zagotować i wlać budyń mieszając, aby nie powstały grudki.
Do przestygniętego budynku stopniowo dodawać margarynę/masło i miksować.
W tortownicy/blasze układać placki przekładając je kremem aż do ostatniego ciastka.
Offline


Może kiedyś spróbuję.. ![[dblpt]mrgreen[dblpt]](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]mrgreen[dblpt].gif)
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Fajny przepis, ale zupełnie nie dla mnie zbyt pracochłonny, po pierwszym plasterku rozwałkowywanego ciasta szlak by mnie trafił
.
Offline


To i tak dobrze. Ja nie mam cierpliwości nawet do jednego placka. Bo musi być cieniutkie.
Offline
Strony: 1