Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Jest to wino które zwykle robię na początku roku, to które prezentuję robiłem w marcu tego roku (2017).
Skład:
- Ryż 2 kg płukany (w poprzedniej wersji ryżu nie było).
- Rodzynki 0,8 kg
- Daktyle 1,0 kg
- Figi 1,0 kg
- Cytryny 4 szt sok + skórka bez albedo
- Pomarańcz 1 szt
- Pektopol
- Pożywka: Kombi 7 g, DAP 4 g
- Drożdże Enowini LS saszetka (do 16%)
- Woda 17 litrów (sumarycznie)
- Cukier 5,3 kg (sumarycznie)
Sposób działania: - ryż płukany kilkunastokrotnie wsypano do fermentora, bakalie sparzone wrzątkiem kilkukrotnie a następnie pocięte nożem na kawałki (może pracochłonne lecz nie chciałem przepuszczać przez maszynkę, bo robi się mamałyga
) i do fermentora, dodano wodę i następnie pektopol, po kilku godzinach dodano syrop cukrowy. Dodano uwodnione drożdże.
Fermentacja ruszyła bez problemów, wino z bakaliami fermentowało 4 tygodnie często mieszane, po kilkukrotnym zlewaniu, przelewaniu wina wyszło około 20 litrów.
Na razie wino sobie leży w szkle i czeka na swoją porę do butelkowania, blg końcowe 0 - 0,2*, moc na poziomie 17%.
Wino niby półwytrawne ale w sobie ma jakąś taką słodycz że wydaje się lekko półsłodkie
.
Offline


Jakie bakalia używasz do tego wina?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Cierpliwości wszystko skrupulatnie opiszę ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
Offline


Również czekam na jakieś info
Offline


Jutro będzie bo po ćmoku nie lubię pisać ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
Offline
Strony: 1