Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jest to wino które zwykle robię na początku roku, to które prezentuję robiłem w marcu tego roku (2017).
Skład:
- Ryż 2 kg płukany (w poprzedniej wersji ryżu nie było).
- Rodzynki 0,8 kg
- Daktyle 1,0 kg
- Figi 1,0 kg
- Cytryny 4 szt sok + skórka bez albedo
- Pomarańcz 1 szt
- Pektopol
- Pożywka: Kombi 7 g, DAP 4 g
- Drożdże Enowini LS saszetka (do 16%)
- Woda 17 litrów (sumarycznie)
- Cukier 5,3 kg (sumarycznie)
Sposób działania: - ryż płukany kilkunastokrotnie wsypano do fermentora, bakalie sparzone wrzątkiem kilkukrotnie a następnie pocięte nożem na kawałki (może pracochłonne lecz nie chciałem przepuszczać przez maszynkę, bo robi się mamałyga ) i do fermentora, dodano wodę i następnie pektopol, po kilku godzinach dodano syrop cukrowy. Dodano uwodnione drożdże.
Fermentacja ruszyła bez problemów, wino z bakaliami fermentowało 4 tygodnie często mieszane, po kilkukrotnym zlewaniu, przelewaniu wina wyszło około 20 litrów.
Na razie wino sobie leży w szkle i czeka na swoją porę do butelkowania, blg końcowe 0 - 0,2*, moc na poziomie 17%.
Wino niby półwytrawne ale w sobie ma jakąś taką słodycz że wydaje się lekko półsłodkie .
Offline
Jakie bakalia używasz do tego wina?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Cierpliwości wszystko skrupulatnie opiszę
Offline
Również czekam na jakieś info
Offline
Jutro będzie bo po ćmoku nie lubię pisać
Offline
Strony: 1