Nie jesteś zalogowany na forum.
Od wytrawnych po słodkie
Klasyfikacja win ze względu na stopień słodyczy.
http://o-winie.pl/co-wiedziec/klasyfika … dem-smaku/
Już na podstawie danych z tabeli można wyciągnąć prosty wniosek: wino z różnych regionów określone mianem „wytrawne” nie będzie w tym samym stopniu wytrawne. Nie ma uniwersalnej miary słodyczy wina, ani uniwersalnego nazewnictwa, które sprawi, że zawsze pod nazwą „półwytrawne” będziemy mieć wino w tym samym stopniu „półwytrawne”.
Na języku odbiór tych cech bywa niestety różny: dla jednych wino wytrawne będzie będzie po prostu wytrawne, dla innych półwytrawne, bo ma waniliową czy konfiturową nutę, dla jednych wino półwytrawne (wg norm kraju, który je robi) z nutką słodyczy w końcówce (po przełknięciu) będzie już półsłodkie. I w ten sposób nie da się dojść do uniwersalnej zasady. Wszystko, co pozostaje kupującemu, to dokładne czytanie etykiety, odwiedzanie sklepów z doradcami oraz próbowanie różnych możliwości, by wyrobić sobie zdanie na temat konkretnych tendencji w danym kraju, czy regionie.
Wino może smakować słodkawo nie tylko ze względu na zawartość cukru resztkowego. Na odbiór wina jako słodkawego (choć parametry mówią, że jest to wino wytrawne) ma wpływ:
zawartość alkoholu,
kwasowość,
garbniki,
poziom pektyn ( gdy wysoki, mamy wrażenie słodyczy).
Dla przykładu: wino o zawartości 2g/l cukru resztkowego może mieć słodkawy posmak, jeśli jednocześnie ma sporą zawartość alkoholu, np. niektóre chardonnay.
Jedno jest pewne: wina wielkie czy po prostu naprawdę szlachetne to zwykle wina o skrajnych smakach czyli wytrawne lub po prostu słodkie (tokaje, porto i inne wina wzmacniane). Wyjątkiem od tej reguły są bardzo wysokiej jakości wina spätlese np. z Niemiec, które bywają półsłodkie, czy półwytrawne.
Najprościej rzecz ujmując:
wina wytrawne to takie, w których nie czujemy słodyczy, ale wyraźne taniny i kwasowość;
wina półwytrawne to takie, w których taniny są bardzo łagodne, a kwasowość ledwie wyczuwalna;
wina półsłodkie to takie, w których obecność słodyczy jest wyraźna, ale nie jest na pierwszym planie (czasem wręcz bywają wina półsłodkie ze słodyczą zaledwie w końcówce, wtedy mogą być odbierane przez pijących jako półwytrawne z delikatną słodyczą);
wina słodkie to takie, których cechą nadrzędną jest słodycz.
------------------------------------------------------------------
U nas klasyfikacja wygląda tak: (jeśli jest inaczej poprawcie mnie)
Wina wytrawne – zawartość cukru nie więcej niż 1 %
Wina półwytrawne – zawartość cukru powyżej 1% – 3%
Wina półsłodkie – zawartość cukru powyżej 3% – 6%
Wina słodkie, bardzo słodkie – zawartość cukru powyżej 6%
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 grudnia 2004 r.
w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów
(Dz. U. z dnia 24 grudnia 2004 r.)
§ 9. "Polskie Wino/Polish Wine" spokojne, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące, "Polskie Wino/Polish Wine" musujące, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino/Polish Wine " musujące gazowane zawierają:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 10 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 10 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 1 gram na litr.
§ 10. "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" spokojne, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące gazowane zawiera:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 15 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 15 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 0,8 grama na litr.
A może o bardziej logiczny podział? To biorąc pod uwagę, że człowiek wyczuwa organoleptycznie cukier powyżej 4 g na litr ja bym optował za skalą taką jak w ABC Wina.
.
Niektórzy przyjmują następującą klasyfikację
wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)
Offline
[ Wygenerowano w 0.011 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 721.9 kB (Maksimum: 851.95 kB) ]