Nie jesteś zalogowany na forum.
Pod koniec 2016 roku mając niezagospodarowane owoce tarniny z miodu tarninowego(tarniniaka) zdecydowałem się na taką mieszankę.
Skład:
- Tarnina 4 kg (tyle tarniny użyłem do miodu tarninowego)
- Czarny Bez 6 słoików (słoik 0,9 litra zawiera 0,45 kg CzB + 0,25 kg cukru)
- Aronia 1,5 kg
- Jarzębina 0,5 kg
- Cukier 3,5 kg (całkowity w tym 1,5 kg z CzB)
- Woda 9 litrów (całkowita, łącznie z tą ze słoików z CzB)
- Pozywki Actiwit 5g i po 3 dniach 5g + DAP 4g i po 3 dniach 2g)
- Drożdże z miodu (Ferrmivin PDM)
Sposób postępowania: - połączono owoce z wodą i syropem cukrowym, dodano pożywki.
Fermentacja ruszyła, po wielokrotnym zlewaniu uzyskano około 10 litrów wina.
Wno jest półsłodkie/półwytrawne ma około 1*blg, i około 17%.
Czeka na butelkowanie .
.
PS - właśnie spróbowałem jak obecnie smakuje, hmm powiem tak wino półwytrawne, w kierunku półsłodkiego(w/g mojej oceny), o bardzo ekstraktywnym smaku z pięknym rubinowym kolorem.
Offline
1 blg to wytrawne. Ciekawe że smakuje inaczej. W przyszłym roku powinna obrodzić tarnina, więc surowca na wino nie zabraknie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
E tam każdy ma swój poziom słodyczy, ja prawie w ogóle nie używam cukru i nie jadam słodyczy, więc mogę to trochę inaczej odczuwać, choć np. w bakaliowym mimo blg 0* słodycz wyraźnie się wyczuwa, sądzę że to wpływ bakalii .
Offline
Ja też tak mam, nie słodzę herbat itp. a jak wczoraj badałem blg win to wydawały mi się słodsze niż wskazania balingometru. Balingometr wcześniej sprawdzałem na wodzie i pokazywał 0. Wychodzi że wskazania ma prawidłowe.
Uważasz że wino jest bardzo dobre i przepis jak najbardziej godny zrobienia.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Moim zdaniem, warte zrobienia, dla mnie dość goryczkowate i dość cierpkie ale ja takie lubię, tylko może mieć nieco mniej %, choć jak przed chwilą próbowałem to tych % nie czuć.
Offline