Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Bułgaria ma wielką i długą tradycję winiarską. Traccy przodkowie Bułgarów byli pierwszymi winiarzami starożytności. Bułgarskie wina mają dobrą jakość i dostępną cenę. Trudno wyobrazić sobie życie Bułgarów bez wina. Wino jest nieodzownym elementem każdego bułgarskiego święta, a tych nie brak. Jest nawet specjalne święto poświęcone ludziom zajmującym się wyrobem wina - Trifon Zarezan. Od niepamiętnych czasów 14 lutego Bułgarzy odwiedzają winnice, podcinają winorośla i je polewają winem.
Oto najlepsze marki win i innych trunków bułgarskich:
Czerwone Wina:
Cabernet Sovignon – bardzo popularne i szeroko dostępne; wytrawne o nasyconej, czerwonej barwie. Ma harmonijny, miękki smak, dobrze wypełnia usta i lekko rozgrzewa gardło. Przy dłuższym leżakowaniu rozwija bogaty, niepowtarzalny aromat.
Gymza - (często na butelkach także Gamza) – wino wytrawne o przyjemnym, miękkim, lekko owocowym smaku, charakterystycznym aromacie i rubinowej barwie, klarowne. Przygotowane jest z winorośli o nazwie gymza, znanych również, jako kadarka.
Mawrud – wino o ciemnoczerwonej barwie i bogatym bukiecie, może współzawodniczyć z francuskim Bordeaux. Wrabiane jest z rodzimych bułgarskich wysokogatunkowych winogron typu mawrud.
Melnik – gęste wino półwytrawne o ciemnej, rubinowej barwie i charakterystycznym, lekko owocowym aromacie. Ma świeży, lekko cierpkawy smak. Istnieje odmiana tego wina o nazwie handlowej Melnik 13 – jest to wino półsłodkie, deserowe.
Merlot – wino wytrawne o ciemnoczerwonej barwie, delikatnym aromacie i miękkim, aksamitnym smaku. Doskanale do czerwonego mięsa, dziczyzny i wędlin.
Pamid – wino o jasnoczerwonej barwie, produkowane z bardzo aromatycznej i słodkiej odmiany winogron o tej samej nazwie.
Mecza Kryw (niedżwiedzia krew) – produkowane ze zmieszanych winogron typu cabernet sauvignon i merlot, o rubinowej barwie, bogatym aromacie i słodkawym maku, który harmonizuje się lekko cieniutkimi nutkami. Można je podawać do czerwonego mięsa, potraw nieco przyprawianych, do wędzonego mięsa i wędliny, pasuje także do deserów, ciat i tortów.
Białe wina:
Chardonnay – wytrawne wino o wyraźnym owocowym smaku i aromacie przypominającym jabłko i kwiaty polne. Pasuje do kruchego mięsa, ryb i serów, ale także do ciast oraz orzechów i migdałów.
Dimiat – półwtyrawne wino o spodkowej barwie, lekko waniliowym zapachu i świeżym , harmonijnym smaku. Oferowane jest, jako młode wino do roku, choć w butelkach może leżakować do 3 lat.
Keracuda – bardzo dobre wino wytrawne o słomkowej barwie, intensywnym aromacie miodu z dodatkiem górskich traw. Ma łagodny, miękki, a jednocześnie pikantny smak i pozostawia przyjemny posmak zdominowany świeżością górskich traw.
Misket – wytrwne wino przyrzadzane z bułgarskiej odmiany winogron. Ma słomkową, lekko zielonkawą barwę oraz lekko owocowy, hamonijny smak. Doskonałe do ryby oraz ciast i słodyczy.
Muskat – półwytrawne wino o słomkowej barwie i chrakterystycznym zapachu, z wyczuwalnym akcentem róży. Ma łagodny, świeży i harmonijny smak. Nadaje się do konsumpcji z kruchym mięsem, rybą, potrawami z drobiu, ale pasuje także do orzechów, ciast, migdałów.
Z winogron i innych owoców (śliwek i brzoskwiń) produkuję się w Bułgarii rakiję. Pije się ją jako aperitif. Warto spróbować z sałatką szopską, z którą tworzy niezapomniany, typowy dla Bułgarii duet. Jest bardzo mocna. Istnieje wiele odmian rakii, okolice Tetewenu i Trojanu słyną z wyrobu doskonałej śliwowicy ( Trojanska i Sliwowa Rakia) przyrządzanej z miejscowej odmiany śliwek, choż rakiję robi się również z moreli (Kaisiewa Rakia), różnych odmian winogron(Grozdowa Rakia), fig (Smokinowa Rakia) czy nawet..płatków róży. Z wyrobów dobrej rakii znany jest również Karnobat, Sungurlare, Sliwen czy Jamboł ( i pod nazwami miast można kupić odmiany tego trunku: Karnobatska, Sungurlarska, Sliwenska, Jambołska Rakia). Bardzo dobre są również: Burgas 63, Sliwenska Perła.
Kiedy wachamy się jaki upominek lub prezent z Bułgarii kupić dla znajomych, to butelka dobrego wina albo rakii jest idealnym wyborem.
http://www.urlopbg.com/pl/bugarskie-win … o-p53.html
Wiadomość dodana po 07 min 48 s:
Lista win bułgarskich..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Lista win bułgarskich..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1