Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Czech Dark Lager 14 (warka nr 72)
Opisd
Jest to ciemne piwo dolnej fermentacji, bardziej opiszę jak spróbuję .
Zasyp:
- Słód Pilzneński Viking Malt 3,5 kg
- Słód Monachijski Ciemny Viking Malt 0,5 kg
- Słód czekoladowy Viking Malt 0,5 kg
- Jęczmień prażony Viking Malt 0,2 kg
Chmiel:
- Sladek 8,5aa 50 g
- Saaz 3,5aa 25 g
Drożdże:
- Saflager W34/70 saszetka
Zacieranie:
15 litrów wody -> 54*C -> zasyp (tylko jasne słody) -> stabilizacja temp. 52*C -> 10 min -> 62-68*C, ~60 min -> 72*C, 30 min do PJN-> wsypanie słodów ciemnych na 15 min -> 76*C 10 min.
Filtracja, filtracja:
14 wody -> 76*C, w dwóch ratach.
Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Chmiel Sladek 60 min
Chmiel Saaz 15 min
Uzyskano 17 litrów o 14,5*blg (niska wydajność, ale pewnie spowodowane zbyt grubą śrutą)
Fermentacja:
Burzliwa 7 dni w temp. 10-12*C
Cicha 14 dni w temp. >7*C
08.01.2018
blg końcowe 5 (5%), brix 9, uzyskano 32 butelki, leżakowanieconajmniej dwa tygodnie i gotowe do picia.
Offline
Strony: 1