Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Coffee Stout 15* (warka nr 73)
Opis:
Ciemne piwo górnej fermentacji o wyraźnych nutach kawowych.
Zasyp:
- Słód Pale Ale (Strzegom)  - 4 kg
- Słód Monachijski typ I (Strzegom) - 1 kg
- Słód Czekoladowy jasny (Strzegom)  - 0,5 kg
- Słód Czekoladowy ciemny  (Strzegom)  - 0,5 kg
- Pszenica Prażona (Strzegom)  - 0,1 kg
- Jęczmień Palony (Strzegom)  - 0,1 kg
Chmiel
- Chmiel Marynka 50 g
Drożdże
- Danstar Nottingham
Dodatki
-Kawa Kolumbia Arabika mocno palona - 50 g
Zacieranie
Woda - 18l
- 52* -> 10 min
- 68-62*C -> 60 min
- 72*C -> 30 min (NPJ) -> słody ciemne -> 15 min
- 76*C -> 10 min
Filtracja 
Woda 14 l -> 76*C, w dwóch transzach 
Chmielenie
Gotowanie 60 min
- chmiel Marynka 50 g -> 60 min
- kawa Kolumbia Arabia 50 g pokruszona -> 10 min
Fermentacja
Burzliwa 7 dni w 18*
Cicha 14 dni w 10- 14*
Otrzymano 20 l o 15,5*blg
Próba organoleptyczna nastąpi ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
13.01.2018
blg 4,5 (~7%), brix 9,8, zabutelkowano i otrzymano 38 butelek.
Leżakowanie przed konsumpcją do 13.02.2018,
Stwierdzam że piwo jest bardzo dobre, mniam  ![[dblpt]beer[dblpt]](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]beer[dblpt].gif)
Offline
Strony: 1