Nie jesteś zalogowany na forum.
Wina gronowe to wina ze szlachetnych odmian winorośli, odmian przerobowych, bez dodatku cukru, lub z bardzo małym dodatkiem. Przepisy dokładnie to regulują.
Oczywiście bez dodatku wody.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witaj- zibi
mam pytanie do ciebie?
Czy można zrobić kaputaż wino-winogronowe z winem jabłkowym ?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Pewnie się da, najlepiej jednak wcześniej zrobić próbę na małych ilościach. Dla pewności.
Nie będzie to wino gronowe, ale może być smaczne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wątpię.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
A, malinę z mieszać z winem gronowym. Co tym myślicie.
Malina jest na dokończeniu i, gronowe też.
Ostatnio edytowany przez gynek63 (2018-01-19 20:07:51)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Najpierw zrób próbę jak Ci smakuje...Właśnie pije moje wino z ub. roku - kwiat mniszka z pomarańczą..Fajne wino..Do słodkiego ciasta idealne. Blg2.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zmieszałem tak 1x1 malina z gronowym. Wydaje mi się ,że lepiej pić każde osobno.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Zlałem dzisiaj wino białe cuvee i Marquette po ponad dwutygodniowym wymrażaniu. Wytrąciło się dużo kamienia winnego.
Najbardziej jestem zaskoczony Marquette. Zeszły rok był kiepski moszcz miał 14,5 kwasów. Po zastosowaniu Lalvinów 71B i wymrażania kwasowość spadła do 7,5.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Jak smak?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zapowiada się w miar dobrze jak na taki surowiec.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysiek gdzie ty se poniewierasz.
Offline
Zibi, mam pytanie. Moje gronowe ma posmak winogron, wyczuwalny winogronowo- owocowy posmak Fakt, dałem niesprawdzony szczep mołdawski. Nie ukrywam, że dałem też cytrynę, nastaw wydawał się jakby mało kwaśny. W zasadzie juz nie pracuje, ale jak napowietrzam, przez chwilę pieni się mocno tak jak piwo przy rozlaniu, i zaraz przestaje. Wiadomo, ze jest to świeże wino, ale nie spotkałem się z taką sytuacją
Offline
Musisz mu dać czas. Sprawdź po pół roku.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zrobiłem jego ponad 50 litrów i trochę szkoda roboty gdyby miało nie wyjść. Faktem jest, ze od ostatniego wpisu w tym wątku, zrobiło się ni to półsłodkie ni to półwytrawne i nie czuć tego posmaku. W tym tygodniu postaram się go zlać znad osadu.
Wiadomość dodana po 10 min 20 s:
Mam jeszcze jedną piećdziesiątkę gronowego i tak wytrawnego, że paszczę wykręca. Te mi trochę puste w smaku wyszło, no cóż, czekamy...
Offline
Jakie to wino teraz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A tak od końca grudnia jego nie dotykałem. W sumie to mam trzy nastawy gronowego bo 50 wytrawnego podzieliłam na 2 części, jedna jest wytrawna a druga mega wytrawna, a dalej to nie miałem czasu nimi się zająć. Miałem zlać znad osadu i nic nie zrobiłem. Sprawdzę i dam znać.
Offline
Ja mam około 30 litrów wina gronowego. Raczej słodkie jest , bo takie lubimy. Jest czyściutkie, bo 2 tygodnie temu zlewałem z nad osadu. Ale fermentacja jeszcze przechodzi. Pod sam konie dam taninę na klar. Wtedy będzie czyściutkie jak kryształ.Balon stoi w temperaturze ,, przed - pokojowej...
Pozdrawiam Gliwice
Eug..
Offline
Sprawdziłem, te 50 litrów dalej się pieni przy napowietrzaniu, ale znacznie mniej. Posmak dalej taki winogronowy.
Wiadomość dodana po 1 h 07 min 47 s:
@dreja, kiedy swoje robiłeś?
Offline
Witej.
Moje początek wina gronowego 9 września 2021 rok. Moje się nie pieni ,ale jeszcze fermentuje cicho. Jest czyściutkie jak pisałem wyżej. Ile masz litrowy balon, ja mam około 30 litrów. Dlaczego sie pieni u ciebie. Z jakich winogron masz to wino. Moje solaris.
Na winiarzach mówili że należy taki wino wymrozić gronowe. Dać do zimnego na parę dni . Spróbuj. Może cukru za dużo i się pieni. A czasem nie jest kwaśne. A dawałeś rodzynki na początku do gronowego czy nie. Bo w zasadzie się daje na 10 l. 0,5 kg przynajmniej. Ja nie dawał w tym roku zapomniałem , a powinienem . Pod koniec fermentacji daję herbatę zieloną sparzoną jako klar na czyste wino . I chyba jeszcze dam pirosiarczyn , konserwacja wina. Ze szłego roku mam jeszcze 4 butelki wina gronowego i mulsuje mi w butelkach . Korki lekko są odkręcone, bo nie siarkowałem.
Jest taki środek do obniżenia kwasowości moszczów(win) owocowych i gronowych.
Trzymaj se .
Pozdrawiam kogucik Gliwice.
REDUKWAS.. Spożywczy węglan wapna.
Mam jeszcze inne wina , malinowe na ukończeniu 55 litrów . Potem wiśnia z czarną porzeczką 26 litrów.
Ostatnie wino które się robi dopiero początek jest od 8, stycznia .
Offline
Pieni się tylko w trakcie napowietrzania tzn jak wsądzę do środka jakąś rurkę i mocno i chwilę podmucham to właśnie wtedy robi się ta piana. No fakt, ze teraz jest jej znacznie mniej i szybko opada. Posmak winogronowy tez nie za bardzo mi się podoba. Podejrzewam, że zrobiły to winogrona moldawskie. Dodałem z nich moszcz pod zakończenie fermentacji, gdzie juz było wysokie stężenie alkoholu. Cos tam jeszcze pofermentowało ale zaraz przestało no i tak zostało. Może za szybko dokonałem pierwszego zlania znad osadu, nie wiem. Zrobię tak jak radzi Zibi, niech postoi pół roku
Offline
Wino z winogron to chyba
taki posmak to coś normalnego. Pamiętasz odmianę?
Moje wina z winogron już wyklarowane.
Pierwszy raz z białych winogron na wino(Iza)
Wyciągnąłem pestki i fermentowalem około
3 tygodnie zanim odrzuciłem owoce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jeszcze niestety nie jest wyklarowane. Taki posmak nie jest normalny. Nigdy się z takim nie spotkałem. To jest tak jak byś moszcz gronowy wymieszał z spirytusem, czuć procenty ale tez winogrona - no tak mniej wiecej. Moze pasowało by zlać je, ale dopóki trochę sie nie ociepli, nic nie będę robił.
Offline
Ja bym go odkwasił te wino . Węglan wapna . ...Bo dokładałeś jeszcze inne winogrona. Tak ci się będzie , jeszcze pienić - nie pół roku ,ale co najmniej rok.
Wiem , bo też dwa lata dokupiłem , ze 4 kg winogron , dałem tylko sok sam . To pół tora roku się pieniło, i dałem WĘGLAN WAPNA
Wtedy przerwało to wszystko..
Na końcu wlejesz do kibla wino .
Offline
Za dużo pracy w to włożyłem, by to skiblować. A na 50 litrów ile byś dał? Nigdy nie miałem do czynienia z tą technologią, ogólne zasady znam. Zastanawiam sie nad dwoma etapami. Po pierwszym zobaczyć co wyjdzie. Na szczęście węglan nie jest drogi ☺
Offline
Jest mróź . Wymroź te wino. Wstaw go w zimne miejsce na 3,4 dni. Wtedy zobaczysz co z tego będzie. a forum winiarzy jak pisałem , to mówili chłopaki że trza takie wino wymrozić.
Musisz kombinować , we wszystkie strony. Nie wiem co Ci Zbyszek jutro napisze. .
Pozdr Eug..
Offline