Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Miód ten został poczęty w czerwcu tego roku.
Składniki-
- Miód wielokwiatowy 3,2 litra
- Woda 6,4 litra
- Chmiel Mittelfruh Hallertauer 4,8 aa 12 gram
- Jmbir 15 gram (cienkie plasterki)
- Kwasek cytrynowy 5 gram
- Drożdże Lalvini 1118 10 gram
- Pożywka Activit 6 gram (w dwóch ratach) + DAP 6 gram (w dwóch ratach)
Sposób postepowania
1,4 l miodu + 2,8 l wody Zagotowano i dodano w muślinowym woreczku chmiel i imbir, sycono przez 30 minut, po schłodzeniu dodano resztę miodu i wody, napowietrzano przez 1,5 godziny i dodano drożdże. Przez kolejne dwa dni napowietrzano po około 1 godzinie.
Gdy drożdże wyraźnie zabrały się za robotę dodano po 3 gramy każdej z pożywek, po około 3 dniach (blg spadło o 10*) dodano następna porcje pożywek.
Blg startowe 34,5* na dzien dzisiejszy spadło do 9,5 i to niestety koniec fermentacji (liczyłem że zatrzyma się na ~8*)W smaku dobry ale to jeszcze młodziak, zobaczymy co będzie za rok .
Offline
Kuba musisz mi opisać sposób w jaki napowietrzasz bo mnie to dość ciekawi
Offline
Sposób bardzo prosty, a mianowicie kupiłem pompkę akwaryjną (chyba coś około 20 zł) z wężykiem i do tego kamienie ceramiczne ciężkie, ponieważ zawsze robię w fermentorze(raz zrobiłem w balonie to go ganiałem po całej kuchni ) to niema problemu z włożeniem kamienia do pojemnika, i tak sobie bulgoce. Ktoś z kolegów robił z pompką do dmuchania materacy ale wydajność jest za duża.
.
.
Zapomniałem dopisać że po syceniu woreczek muślinowy wylądował w nastawie i siedział tam aż do pierwszego zlania.
Ostatnio edytowany przez kuba (2017-12-28 22:15:48)
Offline
Strony: 1