Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
WARKA # 63 29.12.2017
AIPA (Receptura własna)
SKŁAD:
Słody:
- Pilzner Malt 5,0 kg 4,0 EBC
- Monachijski 0,5 kg 12,0 EBC
- Caraamber Weyerman 0,14 kg 70,9 EBC
- Karmelowy czerwony 0,1 kg 40,0 EBC
Chmiel:
- Iunga 11% 20 gr
- Citra 13,4% 150 gr
- Mosaic 11,4% 50 gr
- Simcoe 13% 50 gr
Drożdże:
- Safale US-05 gęstwa z warki 62 przemyta 1 dniowa
ZACIERANIE:
18,4L wody o temp. 72°C dodane słody
60min w temp. 66°C - 65°C
10min w temp. 76°C
FILTRACJA:
Wysładzanie ciągłe 13L wodą o temp. 76°C
CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
20 gr Iunga - Boil 50,0 min
15 gr Citra - Boil 30,0 min
15 gr Mosaic - Boil 30,0 min
35 gr Citra - Boil 0,0 min
35 gr Mosaic - Boil 0,0 min
100 gr Citra chmielenie na zimno 4 dni
50 gr Simcoe chmielenie na zimno 4 dni
Wyszło 16,4 Brix 22 L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 17°C do 19°C
Offline
Raczej duża goryczka, to pierwszy taki nastaw czy powtarzasz go.
Zacieranie sprawdzasz próba jodowa czy tak po prostu założyłeś 60 min.
Offline
Goryczka 54 IBU wiec nie taka wielka większość chmielu na aromat poszła, iunga na goryczkę, 30 minuta na smak, co do zacierania obecnie już nie sprawdzam płynem lugola widzę kiedy zatarte
Offline
Hmm, mimo że wydaje mi się że zatarte to jednak sprawdzam, z reguły bez potrzeby ale trafiło mi się ze dwa razy że trzeba było jeszcze potrzymać, masz większe doświadczenie .
Offline
Mrzon - piszesz że odzyskałeś drożdże poprzez przepłukanie z innej warki, ponieważ właśnie będę chciał niedługo zrobić piwo dolniaka a obecnie na cichej jest inny dolniak więc mógłbym odzyskać drożdże z niego, tylko nie do końca wiem jak to zrobić (nigdy tak nie robiłem), jak to robiłeś ??.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.012 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 783.47 kB (Maksimum: 921.7 kB) ]