www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-12-29 15:45:18

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Warka 63 AIPA

WARKA # 63 29.12.2017   
AIPA (Receptura własna)


SKŁAD:


Słody:
- Pilzner Malt                                          5,0 kg           4,0 EBC
- Monachijski                                          0,5 kg         12,0 EBC
- Caraamber Weyerman                        0,14 kg         70,9 EBC                                     
- Karmelowy czerwony                            0,1 kg         40,0 EBC


Chmiel:
- Iunga    11%       20 gr
- Citra     13,4%   150 gr
- Mosaic   11,4%    50 gr
- Simcoe  13%       50 gr


Drożdże:
- Safale US-05 gęstwa z warki 62 przemyta 1 dniowa


ZACIERANIE:


18,4L wody o temp. 72°C dodane słody
60min w temp. 66°C - 65°C
10min w temp. 76°C


FILTRACJA:


Wysładzanie ciągłe 13L wodą o temp. 76°C


CHMIELENIE: czas gotowania 60 min


20 gr Iunga   - Boil 50,0 min


15 gr Citra      - Boil 30,0 min
15 gr Mosaic    - Boil 30,0 min


35 gr Citra      - Boil 0,0 min
35 gr Mosaic    - Boil 0,0 min


100 gr Citra chmielenie na zimno 4 dni
50 gr Simcoe chmielenie na zimno 4 dni


Wyszło 16,4 Brix 22 L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 17°C do 19°C

Offline

#2 2017-12-29 18:22:49

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 63 AIPA

Raczej duża goryczka, to pierwszy taki nastaw czy powtarzasz go.
Zacieranie sprawdzasz próba jodowa czy tak po prostu założyłeś 60 min.

Offline

#3 2017-12-29 20:37:25

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 63 AIPA

Goryczka 54 IBU wiec nie taka wielka większość chmielu na aromat poszła,  iunga na goryczkę, 30 minuta na smak, co do zacierania obecnie już nie sprawdzam płynem lugola widzę kiedy zatarte [dblpt])

Offline

#4 2017-12-29 21:21:43

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 63 AIPA

Hmm, mimo że wydaje mi się że zatarte to jednak sprawdzam, z reguły bez potrzeby ale trafiło mi się ze dwa razy że trzeba było jeszcze potrzymać, masz większe doświadczenie [dblpt]).

Offline

#5 2018-01-28 10:12:16

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Warka 63 AIPA

Mrzon - piszesz że odzyskałeś drożdże poprzez przepłukanie z innej warki, ponieważ właśnie będę chciał niedługo zrobić piwo dolniaka a obecnie na cichej jest inny dolniak więc mógłbym odzyskać drożdże z niego, tylko nie do końca wiem jak to zrobić (nigdy tak nie robiłem), jak to robiłeś ??.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
lismc - cod-mobile - starlife - instictmta - informatykaahe2020

[ Wygenerowano w 0.012 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 783.47 kB (Maksimum: 921.7 kB) ]