Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Znawców proszę o rady jak prowadzić krzewy deserowe, jak je przycinać, w jaki sposób to robić i ogólnie jakie czynności wykonywać od wiosny do zimy żeby cieszyć się ładnym owocowaniem. Posadziłem w tym roku kilka odmian ale wiem że deserówki są wymagające przy prowadzeniu, nie wystarczy jak w odmianach przerobowych kilka drutów i rośnie...:)
Offline
Nie ma czegoś takiego jak prowadzenie odmian deserowych i odmian przerobowych. Wszystko zależy od odmiany. Zarówno jedne jak i drugie można prowadzić na różne sposoby. Musisz napisać jakie odmiany deserowe masz. Co do ochrony to deserówki nie maja tak długiej karencji jak przerobowe czyli można pryskać później. Najlepiej na prowadzeniu odmian deserowych zna się Piotr (kapitan). U mnie deserówki to margines uprawy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Myślę że prowadzenie winorośli możemy dopasować do istniejących warunków. Inaczej prowadzimy je w grupie, przy linach, a inaczej przy mocno nasłonecznionej, południowej ścianie domu. Może tak mi się tylko wydaje bo w temacie jestem zupełnym laikiem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To mnie proszę oświecić czy można puścić samopas desery Agat doński i Arkadie? Czy mam je w jakiś szczególny sposób prowadzić?Obie odmiany w odległości 80 cm od ściany południowo-zachodniej.
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
Nie ma czegoś takiego jak puszczenie samopas. Tak to możesz labruchę albo dzikie wino. Każda odmiana potrzebuje cięcia.
Arkadia: zalecana forma prowadzenia krzewu to niskie sznury poziome lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 8-12 pąków. Zadowalające efekty przynosi także prowadzenie w formie niskiej głowy i systematycznym cięciu łozy na czopy z 4 lub 5 pąkami.
Z Agatem dońskim jest trochę inaczej. Odmiana przystosowana jest do uprawy na wyższym szpalerze, również przy ścianach i murach. Krzewy znoszą różne rodzaje cięcia -- również krótkie. Zawiązują kwiatostany z dolnych pąków na łozie, również z pąków zapasowych.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dzięki za odpowiedz.Za 3 miesiące trzeba pomyśleć już w tym temacie.
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
Nie ma czegoś takiego jak prowadzenie odmian deserowych i odmian przerobowych.
Nie dopisałem że prowadzenie deserówek w szpalerze, posadziłem je co 120 cm i jak uważasz vanKlompie jak je poprowadzić w 1 roku, pozwolić rosnąć dwóm latoroślą, mam kupione tyczki bambusowe 180 cm, podeprzeć je a na jesień uformować? Tylko jak będzie dla deserówek najlepiej?
Offline
W pierwszym roku prowadzimy 1 latorośl. Będzie mocniejsza. A jak je uformować na jesień będzie zależeć jak urosną do jesieni. I od odmiany.
W dalszym ciągu nie wiem jakie masz odmiany.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Wysłałem Ci na pw moje odmiany.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 873.8 kB (Maksimum: 1 MB) ]