Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino wiśniowe mocne, wg. Skrzycha
1.Moc wina 15 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 285g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 2 g.
2.Moc wina 16 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 310g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 2 g.
3.Moc wina 17 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5l,ilość cukru w roztworze cukrowym 335g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 2 g.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino wiśniowe stołowe, wg. Skrzycha
1.Moc wina 12 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 260g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 1 g.
2.Moc wina 13 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 290g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 1 g.
3.Moc wina 14 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75l,ilość cukru w roztworze cukrowym 380g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 1 g.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Inny ciekawy przepis wg. Skrzycha
Wino wiśniowe, wieloowocowe, stołowe moc 13%
Skład nastawu z 10 l moszczu
1.Moszcz wiśniowy......................5,5 litra
2.Moszcz z czarnych jagód..........3 litry
3.Moszcz jeżynowy.....................1 litr
4.Moszcz z czarnej porzeczki.......0,5 litra
------------------------------------------------
Razem ......................................10 litrów
Roztwór cukrowy z 3,1 kg. cukru....7,5 litra
Kwas cytrynowy 20 gram
------------------------------------------------
Razem.......................................17,5 litra
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dobry przepis Skrzycha jest, Wszystko się zgadza według książki Cieślaka. Sprawdziłem.
Można dać jeszcze ......moszcz malinowy i, truskawkowy. Cukier daje się na dwie raty.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Wino wiśniowe mieszane( wieloowocowe mocne moc 16%
Skład nastawu z 10 L moszczu:
----------------------------------------
Moszcz wiśniowy................. 6
Moszcz jeżynowy.......lub łochyniowy.....2
Moszcz z czarnych porzeczek..............1
Moszcz truskawkowy........................0,75
Moszcz malinowy.............................0,25
----------------------------------------------
....... Razem moszczu......................10,0
Roztwór cukrowy o zawartości 3,25 kg.(3245g. cukru..5,00
kwas cytrynowy......... 15 g
..........................Ogółem nastawu na...15,00 litrów
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Fajny zestaw owoców na wino..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Nie jest zły nastaw na wino. Chyba zrobię nw tym roku tak z 10 litrów.
Trzy lata temu, robiłem agrest i czarna porzeczka to do dwóch lat fermentacja była.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Dlaczego tak długo fermentowało ? Było w chłodnym miejscu?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino wiśniowe w/g kuby
No i zacząłem zabawę z wiśniami.
26.07.2018
Kupiłem 20kg wiśnie (3,50), wypłukałem, pogniotłem i do fermentora, dodałem 0,8g piro, i pektopol.
Uzyskano 19 litrów
Blg soku z wiśni 12*
27.07.2018
Dodałem drożdże Lalvin 71B + Go-Ferm
28.07.2018
Dodałem pożywki Activit 3,50g + DAP 4g
czekam az blg spadnie do zera (przestanie bulkać), wtedy dodam syrop cukrowy
29.07.2018
Przestało 'bulkać' , więc zmierzyłem blg = 3 a nastepnie dodałem syrop cukrowy z 2 kg cukru i 1,5 l wody (jedyna wowa którą dodałem), blg po = 11,5*.
31.07.2018
I znowu nie bulka , blg = 1, dodano 1kg rozpuszczonego w winie, blg po 5,5*.
01.08.2018
Zlano do drugiego fermentora celem odzielenia pestek.
cd nastapi
Offline
Słodkie były..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Uzupełniłem wpis o wczorajsze działanie.
Zibi - no nie wiem, wiśnie jak wiśnie były kwaśnawe ale naprawdę dojrzałe.
Offline
Jak miały 12* to słodkie..
Ja pierwszy nastaw wiśni z braku balona mam w butlach. Procent doszedł do maximum, dwa tygodnie była cisza, potrzebowałem balon. W zasadzie jest klarowne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Uzupełniłem wpis, ale muszę przyznać że ta fermentacja idzie za szybko, za gorąco, bo jednak w smaku jak na razie nie powala, a przecież wisnie to smakowo samograj .
Offline
U mnie też wszystko szło jak burza. Po miesiącu się zacznie klarować, jak nie wcześniej. O ile oczywiście drożdże dojdą do kresu możliwości.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jednak Zibi ma lepsze rozwiązanie na- robienie wina z wiśni. Lepiej jest jak się da całe owoce do balonu na 1 m-c.. Bardzo szybko przebiega fermentacja . Chyba najszybciej ze wszystkich win..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
W tym tygodniu nastawiam 10 l wiśniowego. Przez te upały, wiśnia szybko dojrzała.
Offline
U mnie w ogródku wiśnia częściowo dojrzała, w polu dopiero zaczyna dojrzewać. Wino zrobię z tych dzikich w polu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jakaś tragedia, wiśni zawsze było 5-8 kg, zerwałem dzisiaj 1,5 kg. Dla zasady nastawiłem 2,5 litra. Czeremcha też mocno przetrzebiona, słabo to widzę
Offline
U mnie wiśni dużo jest. Dziś chodziłem w deszczu i sprawdzałem drzewa. Co najmniej będzie 40 kg . 10 kg sprzedam mam kupca. Reszta do mnie coś do nalewki coś do wina pójdzie . Jeszcze sok z nich zrobię. Deszcz pada więc szybko będą dojrzewać . Owoce dosyć duże są. Śliwki też mi obrodziły damaszki. Tylko 1 drzewko mam . 2022 rok Lipiec mamy. Pod koniec tygodnia do zrywania będą wiśnie.
'
Pozdrawiam Gynek Gliwice
Offline
Ostatecznie w tym roku wyszło mi 6 butelek 0,75 wina wiśniowego. Bardzo mało. Wczoraj dwie pękły tzn zostały wypite. Co tu dużo pisać wino wiśniowe mocno schłodzone jest rewelacyjne. Moje wyszło półsłodkie.
Offline
Tak, wiśnia to świetny surowiec na wino.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1