www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-01-09 11:53:54

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#74 Pils Czeski 12*blg

Pils Czeski 12* (warka nr 74)
Opis:
Piwo jasne dolnej fermentacji, trzykrotnie chmielone, z wyraźną nutą słodową pochodzącą z słodu pilzneńskiego. Orzeźwiające, średniej treściwości, idealne do biesiadowania z przyjaciółmi. Przykładem takiego piwa jest Pilsnera Urquella.
Jest to jedno z najbardziej pracochłonnych piw jakie robiłem.
Zasyp:
- Słód Pilzneński Viking Malt  - 3,6 kg
- Słód Monachijski Jasny Steinbach  - 0,7 kg
Chmiel:
- Saaz 5,56% - 150 g
Drożdże:
- Brewferm Lager
Zacieranie:
Woda 14 l
Zasyp słodów do zimnej wody ->32* 10 min
- 52* -> 10 min
- dekokt 1/3 gęstego
-- 62* -> 10 min
-- 72* -> 15 min
-- do wrzenie ->15 min
- łączymy dekokt z pozostałą warką
- 63* -> 15 min
- dekokt 1/3 gęstego
-- 72* -> 10 min
-- do wrzenia -> 15 min
- łączymy z pozostałą warką
- 72* -> do NPJ 30 min
- 76* -> 5 min
Filtracja i wysładzanie:
Woda 16 l -> 76* w dwóch ratach
Chmielenie:
Gotowanie 120 min
- chmiel Saaz - 50 g -> 120 min
- chmiel Saaz - 50 g ->   30 min
- chmiel Saaz - 50 g ->     1 min
Uzyskano 21 litrów, 13,2 Brix
.
Fermentacja:
- burzliwa - 10 dni -> 10*
- cicha    - 12 dni -> poniżej 7*

Offline

#2 2018-01-10 09:17:11

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: WARKA#74 Pils Czeski 12*blg

Lechu a w jaki sposób uzyskujesz do fermentacji potrzebną temperaturę 10*C czy 7*C?


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#3 2018-01-10 13:19:14

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#74 Pils Czeski 12*blg

Podobnie jak Mrzon mam lodówkę ze sterownikiem temperaturą (coprawda to nie dokładnie sterownik, tylko taki włączacz/wyłączacz czasowy - ustawiony w cyklu całodobowym), oczywiście z termometrem wprowadzonym poprzez sondę do nastawu.

Offline

#4 2018-01-10 14:12:57

ToMa
User
Skąd: Orawa
Dołączył: 2017-11-10
Liczba postów: 336
Windows 7Firefox 57.0

Odp: WARKA#74 Pils Czeski 12*blg

Dzięki za odpowiedz. No widzę że trochu trzeba mieć sprzętu i wiedzy do robienia browarków.


Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy!

Offline

#5 2018-01-10 15:03:22

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#74 Pils Czeski 12*blg

Wiedzę to można pozyskać bez problemów, a jeżeli chodzi o sprzęt to pomalutku, nie od razu Kraków zbudowano, do prostych piw potrzeba go niewiele.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
yourliferpg - yahoo-trans - mylife - worldstories - 21412421442141124