Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
W sklepach pomarańczy dostatek i zastanawiam się czy robi się nalewkę ze skórek pomarańczy? Macie jakieś doświadczenia, przepisy z proporcjami? Wrażenia?
Offline
Skórka z 1 dużej pomarańczy,
10 dkg cukru, cukru można dać więcej lub mniej, jak się lubi.
0,5l wódki 40%.
Umyć, Wyszorować dokładnie, sparzyć, wytrzeć do sucha i cienko obrać skórkę wrzucić do słoja, zasypać cukrem, zalać wódką.
Macerować przez 10 dni, raz po raz mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Przefiltrować przed butelkowaniem.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
W podobny sposób robiłem z mandarynek i niczego sobie wyszła
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
Dzięki, dzisiaj nastawię
Offline
Można ze wszystkich cytrusów oprócz kumkwatu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Szkoda że nie wiedziałem wcześniej robiłem miód mandarynkowy w/g Rocha i skórek z mandarynek było dużo, bo żeby uzyskać 2 kg soku tych mandarynek trzeba było bardzo dużo zużyć .
Offline
A trzeba było zapytać.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Skórka z 1 dużej pomarańczy,
10 dkg cukru, cukru można dać więcej lub mniej, jak się lubi.
0,5l wódki 40%.
Umyć, Wyszorować dokładnie, sparzyć, wytrzeć do sucha i cienko obrać skórkę wrzucić do słoja, zasypać cukrem, zalać wódką.
Macerować przez 10 dni, raz po raz mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Przefiltrować przed butelkowaniem.
Noż żesz tak kopiować wpisy jaśnie nam panującego drajli .
Offline
To przepis ogólnie dostępny. On pewnie też skopiował.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ha ha , bij się w piersi, a tak przy okazji napisałem to bo TomSki zadał to samo pytanie na forum i dokładnie taką samą odpowiedz dostał .
Offline
też to widziałem:)
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
W sklepach pomarańczy dostatek i zastanawiam się czy robi się nalewkę ze skórek pomarańczy? Macie jakieś doświadczenia, przepisy z proporcjami? Wrażenia?
Możesz też je dodać do DR..Na wino.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Hmm, a to ciekawy pomysł.
Offline
Co też te ludzie nie wymyślą.
Nalewkarze trochę się zastanówcie zanim zrobicie nalewkę . Bo z byle czego to: Nie dla mnie! .
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Oj KOGUCIK coś Ty taki ortodoksyjny, ważne żeby nalewka nam smakowała .
Offline
Witaj
Przyznam Ci racje. Bardzo dobrze- jak wam smakuje, więcej nie będę się czepiał was.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
KOGUCIK a czepiaj się, toć masz prawo mieć swoje własne zdanie, i nie wszystko co naprzykład mnie smakuje musi smakować Tobie i na odwrót .
Offline
Mógłbyś zrobić i, taką małpkę przesłać kogucikowi. Mówisz że, dobre są.Drajla mi też posyłał różne nalewki.
Co ty na to!
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
No niestety KOGUCIKU już nie ma, jak zrobię nową to czemu nie.
Offline
Witam
Będziemy czekać z nie cierpliwością . Myślę że do wiosny jeszcze daleko. Pomału nie spiesz się. Zobaczymy co za cuda robisz..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Jak do wiosny, a skąd ja wezmę żurawinę bagienną, dopiero na jesieni można ją kupić.
Offline
Wiesz- co daj spokój. Mamy inne nalewki do roboty.Żeby tylko spirytus był(ale tani).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1