Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
Chyba zależy, jakim agrestem się dysponuje. Mnie się akurat trafił kwaśny, dlatego chciałam go zrównoważyć arbuzem.
Agrest pasuje też do porzeczki czerwonej, która też jest kwaśna. Ale do żółtej maliny kto wie...
Moja dawna sąsiadka robiła sok agrestowy na surowo do wody. Poezja.
Offline
Witam
Agrest, pasuje do czarnej porzeczki. Robiłem z tych owoców wino.
.
Wiadomość dodana po 04 min 25 s:
Tylko nie cały agrest tylko pokrojony. Jak dajecie do balonu z owocami. Ja dawałem tylko sam sok.
Bo co pracą swą zdobędziesz to szczęśliwy w życiu będziesz.
Wiadomość dodana po 19 h 10 min 43 s:
Witam
Wino z żyta można wzbogacić dodając suszone owoce:
żurawina,rodzynki i, jarzębinę. .. z książki Jana Cieślaka.
-----------------------------------------------------------------
Na klar można dać taninę.
Ostatnio edytowany przez gynek63 (2018-02-06 20:59:45)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Agrest z jeżyną będzie i z czarną porzeczką też, bo ja robiłem. Do dwóch lat fermentacja jest. Więc, nie robię agrestowego wina z domieszką. Bo agrest ma bardzo mało soku. Lepiej przeznaczyć go na nalewki,i inne przetwory.
Jeżeli wino sporządza się z owoców agrestu to w celu poprawienia jego smaku należy dodać esencji rodzynkowej.
Zwykle od razu przygotowuje się się mieszany nastaw wina PORZECZKOWO-AGRESTOWY dodając na 10 l. wina 0,25 do 1 kg miodu.
Aby polepszyć jakość wina należy na każde 10 l. dodać do gąsiorka z winem od 0,5-1 kg opłukanych i, lekko sparzonych rodzynków.
Wino trzymać na rodzynkach od 2-4 -tygodni, mieszając je czasami. Zlać z nad osadu. To z książki wyczytałem. Będę robił w tym roku na 5/litrów.
Aby wzmocnić wino dodaj się 5-6% spirytusu pozwala na otrzymanie mocy 17-18% Czyli na 1-litr wina dać 200ml. spirytusu.Powodzenia.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Moszcz agrestowy 7,5 litra -- zawiera 420- gram cukru'
Moszcz porzeczkowy czerwony lub biały 1,5 litra -- zawiera- 150 gram cukru.
Moszcz jabłkowy - 1 litr -zawiera 120- gram cukru
Cukier daje się na 2 raty.
Chce się np..uzyskać wino o mocy 14% a więc na 1 litr moszczu należy dodać 465 gr.. cukru, a na 10l. to 4650 gr..
roztwór cukrowy musi się składać z 4650 gr.= 2,8 l..
woda-9,7 litra.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
W książce Jana Cieślaka pisze ,że można dać do agrestu czerwoną porzeczkę lub białą i,jabłko. Do wina agrestowego dodać miodu i,rodzynki. Wyniki są bardzo dobre zapachowo- smakowe.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Genek napisz więc jak robiłeś wino agrestowe, ile agrestu i ile wody, bo tak czytam i czytam no i jednak proporcji nie znam ??.
Chodzi mi o same wino agrestowe które robiłeś.
Offline
Witam
Przecież, masz napisane wyżej. jak się robi wino agrestowe.Ja 5 lat temu robiłem wino agrestowe z dodatkami. W tej chwili mam mało agrestu tak, że tylko dodaje - małe porcje do danego wina lub robię nalewki imbrowe.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: Poprzednia 1 2
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 831.74 kB (Maksimum: 971.2 kB) ]