Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Przepis na tarninówkę z Moczydła, jest bardzo mocno zachwalana
24.01.2017
Skład
- Tarnina - 1,5 kg
- Spirytus 95% - 1 litr
- Woda - 0,5 litra
Owoce zamrożone wrzucona do słoja a po rozmrożeniu zalano spirytusem rozcieńczonym wodą. odstawiono na 3 miesiące co jakiś czas mieszając.
25.01.2017
Nalew do późniejszego połączenia
- goździki - 6 szt.
- Jałowiec jagody - 10 szt.
- Sok z jednej małej cytryny
- Cukier - 159 gram
- Miód - 10 łyżek (gryczany)
- Spirytus 0,25 litra
- Woda - 0,5 litra
Połączono składniki, jałowiec lekko pognieciono nastepnie codzienni e mieszano. Maceracja 2 tygodnie.
10.02.2017
Przefiltrowano nalew uzupełniający i odstawiono.
21.04.2017
Zlano nalew z nad owoców tarniny i połączono z nalewem uzupełniającym.
Owoce po lekkim odciśnięciu zalano 0,5 litra wody i pozostawi na tydzń, mieszano.
28.04.2017
Zlano wodę z nad owoców i połączono z podstawową nalewka, pozostawiono do przegryzienia się.
06.05.2017
Przefiltrowano i zlano do butelek.
.
Dobra, poprzez te próby niestety niewiele zostało
Offline
Kuba smaki mi na taką nalewkę zrobiłeś.Tarnina już się rozmraża:)
W niebie mnie nie chcą,a w piekle boją się że nim zawładnę
dlatego jestem na tym forum
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Offline
Moim zdaniem warta spróbowania, mimo że trochę bardziej pracochłonna. mnie się niestety pomału kończy ale w tym roku zrobię ją ponownie, pewnie w większej ilości.
Offline
Witam
Bardzo dobre pomysły dał - nasz nalewkarz, Ale ona jest pracochłonna. (moczydło) Nie wiem co to za owoc? W głowie się nie mieści. Różne robimy nalewki każdy własnym sposobem wypróbowanym.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1