Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Składniki:
2 duże pomarańcze (około 600 g)
0,5 l wódki 40%
15 g ziaren kawy
100 g cukru
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie wyszczotkować, sparzyć wrzątkiem i ponownie wyszczotkować. Najlepiej użyć pomarańczy ekologicznych, które nie są pokryte warstwą wosku.
Po umyciu cytrusy pokroić w grube plastry i wrzucić do minimum 2 litrowego słoja. Owoce zasypać 100 gramami cukru.
Kawę prażyć na małym ogniu przez 10 minut na patelni, aby uwolniła aromaty. Odczekać chwilkę, aż ziarna przestygną, wsypać je do słoja i zalać wódkę.
Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem.
Po okresie oczekiwania należy odcedzić owoce i kawę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić cukrem.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Już czuję ten aromat..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Czyli kawy nie kruszysz (nie chodzi mi o mielenie, tylko pokruszenie na kilka kawałków) tylko w całości dodajesz ?. Ciekawy przepis.
Offline
Tak całe ziarna.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
15g kawy to ile ziarenek? Właśnie robi mi się pomarańczówka i mógłbym dosypać ale nie mam wagi
Offline
3 ziarna to 0,2g przelicz sobie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Wychodzi że 15g to 225 sztuk ziarenek kawy, sporo
Offline
Waga może być nieprecyzyjna. Myślę, że 150 wystarczy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
robilem taka lecz ziarenka kawy wbijałem w pomarancze tzn cale owoce były kolor smak zapach bajka w tym roku robie ponownie
Offline
Nie wieża żeby była dobra nalewka , w szczególności na cukrze. Coś tam można dać. Miód jest najważniejszy. Ja tam WALKOPOWI nie wieża za żadne skarby.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1