www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-01-20 21:45:34

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#76 AMERICAN RYE 12*blg

American Rye 12*blg (Warka 76 - własna receptura)
Opis
Amerykańskie piwo żytnie podobnie jak pszeniczne odbiega od swojego niemieckiego pierwowzoru. Jest zarazem lekkie i orzeźwiające, jak i treściwe. Fermentowane drożdżami typowymi dla piw ale, ale nie pszenicznymi. W aromacie piwo to jest kwiatowe i cytrusowe. W smaku gładkie.
Zasyp
- Słód Pale Ale Maris Otter Extra - 2,5 kg (3-4 EBC)
- Słód Żytni (VM)  - 1,6 kg (4-14 EBC)
- Słód pszeniczny   - 0,4 kg
Chmiele
- Chmiel Magnum - 10 g (13,5 aa)
- Chmiel Ahtanum  - 50 G (3,8 aa)
- Chmiel Caskade  - 50 G (6,8 aa)
Drożdże
- Danstar Nottingham
Zacieranie
Woda 13,5 litra
- 72*C-> zasyp -. stabilizacja 66*C 75 min Do NPJ
- 78*c -> 10 min
Wysładzanie
Woda 14 litrów ->78*C, wysładzanie dwu fazowe.
Chmielenie
Gotowanie 60 min
- chmiel Magnum 12g dodano w trakcie filtracji
- chmiel Caskade 25g -> 0 min
- chmiel Ahtanum 25g -> 0 min
Fermentacja
Burzliwa  5-6 dni
Cicha 7-10 dni -> na 3 dni przed butelkowaniem reszta chmieli (Ahtanum 25g, Caskade 25g).
Uzyskano 20 litrów, brix 14,5 - można by rozcieńczyć ale zobaczymy jak będzie smakowało troszkę mocniejsze.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
kamilwojtun - lismc - zapytajka - informatykaahe2020 - instictmta

[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 690.91 kB (Maksimum: 815.45 kB) ]