Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Składniki
cytryny 1/2 kg
cukier 1/2 szkl.
miód lipowy 1/2 szkl.
wódka 1/2 litra
Sposób przygotowania
Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę lub wyciąć paseczki.
Owoce obrać i podzielić na cząstki, które należy dokładnie obrać z błonek i pokroić w mniejsze kawałki.
Do słoja włożyć pokrojoną cytrynę i skórkę - zasypać cukrem, wymieszać, zakręcić i odstawić na 2 doby w nasłonecznione miejsce.
Zalać cytryny wódką i miodem, zakręcić i postawić w temperaturze pokojowej na tydzień.
Codziennie 1-2 razy potrząsnąć słoikiem.
Po tym czasie całość zmiksować i przecedzić przez gęste sitko, pozostałość wycisnąć.
Powstałą nalewkę można sklarować przez papierowy filtr do kawy.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Czy to przepis tylko pozyskany czy już sprawdzony?
Nie widzę zbytnio skutecznego odcedzania a potem filtrowania zmiksowanej mieszanki,co należy rozumieć
przez "zmiksować"? do jakiego stopnia rozdrobnienia?
Pozdrawiam Maciej
Offline
Pozyskany od znajomego. Nie sprawdzałem. Widocznie da się przecedzić przez pieluchę.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Witam
EEE tam, takie nalewki dałeś? Najprzód zrób , skosztuj. Dopiero możesz pisać. A ty w ciemno!He, he...vanKLomp.......
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NALEWKA. Np..Miodula, jak ja robię. Nalewka rozgrzewająca na zimową porę i, na wiosenne poranki.
1 litr miodu,-- 1 litr spirytusu, sok z 6 cytryn i, 25 deka imbru świeżego. Pokroić w cienkie plasterki i do słoja na 1 m-c. Po tym czasie przecedzić, na aromat można dać z 2 setki rumu jasnego.Można dać ( 0,5 l wody) będzie lekko słabsza. Jak kto woli. Można dać laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, 2 goździki. Po tym czasie niech stoi z 2 tygodnie i, dopiero kosztować. Mały kieliszeczek nie dojdzie do kiszeczek.
Trzymać w temp. pokojowej pod przykryciem. Np.bez dostępu światła.
Najprzód-- spirytus a, potem miód do słoja. Miód- oprucz gryczanego.
-------------------------------------------------------------
Nalewki- sosnowe
Nalewki- z orzechów włoskich.
nalewki-winogron+ śliwki węgierki
Nalewki -wiśniowe ale dzikie najlepsze i czarne.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
czyli KOGUCIK najpierw sok, później spirytus i dopiero miód i imbir w plasterkach, no ciekawe.
Offline
Gienek ja nalewek nie robię. W życiu zrobiłem może ze 4. Próbowałem zła nie była to dałem przepis. Jak macie lepsze to dawajcie.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Witam
Do każdej nalewki - sok z cytryn - daje się na samym końcu! Najpierw spirytus a, potem miód!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiadomość dodana po 26 min 26 s:
Numer 3 najprzód alkohol - potem spirytus na koniec.
------------------------------------------------------------
Nalewka imbrowa.
---------------------
25 gram świeżego kłącza imbru
3 gr.. suszonych liści mięty pieprzowej.
3 gr. ziela angielskiego.
10 deka cukru-, może być miód
1 litr spirytusu 70%
1 litr wody.
Do naczynia z alkoholem włożyć zioła i, cukier dodać wodę i postawić w ciepłym miejscu na 1 m-c. Po tym czasie przefiltrować.
Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.
Zastosowanie..
-----------------
posiada właściwości bakteriobójcze , stosowane go daje dobre wyniki w leczeniu zaburzeń trawienia, pomocniczo w zapaleniu jelit, zapobiega wzdęciom.
Najpierw alkohol -- potem spirytus.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
This post is moved from topic "Co ciekawego ostatnio kupiliście?". vanKlomp
Witam
Człowiek, tak powiedzieć to: dziennie coś kupuje- do jedzenia i picia. Oraz wyskokowe rzeczy. Jak np.. spirytus kupiłem 2 butelki i, 2 butelki wódki żytniej 40% to najlepsza według mnie.Robi mi się nalewka.
------------------------------------------------
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki żytniej
2 setki rumu jasnego
0,5 kg miodu spadziowego
6 sztuk cytryn bez albedo
15 deko imbru korzeń świeży
1 gwiazdka anyżu
Cytryny bez albedo i pestek, ze skórką. Imbir pokrojony w listki. Anyż pokruszony. Wszystko na 6 tygodni. Po tym czasie zlewam sok ze słoika i, dosładzam w tym momencie cukrem, ale lekko i, trzymam znów co najmniej do 10 dni. Po tym czasie zlewam i, wyciskam przez gazę wszystkie aromaty. Ponownie dodaje ciut wody ciepłej gotowanej i, trzymam z 3, 4 godz.. i, znów wyciskam wszystko. Łączę wszystko razem i, kosztuje co by jeszcze dodać. To już według własnej woli. A filtruję dopiero po 1 miesiącu jak osad samoczynnie opadnie częściowo na dno. Życzę smacznej naleweczki wszystkim winiarzom.
0,80 kg agrestu z zamrażalki.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1