Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Belgian Pale Ale 12 (Warka 77 - receptura własna)
Opis:
Piwo spotykane w flamandzkich prowincjach Antwerpii i Brabancji Flamandzkiej o mocnym aromacie słodowym z elementami owocowymi i tostowo-ciasteczkowymi. Posiada niską do średniej goryczkę chmielową. Jest barwy bursztynowej do miedzianej. Jeśli lubisz piwa w stylu Palm Speciale lub De Koninck.
Zasyp:
Słód Pale Ale Maris Otter Extra (Crisp) - 2,0 kg 3-4 EBC
Słód Moachijski (VM) - 1,0 kg 12-18 EBC
Słód Pilzneński (VM) - 1,0 kg 3-4,5 EBC
Słód Biscuit (Castle) - 0,2 kg 50 EBC
Słód Aroma (Castle) - 0,2 kg 100 EBC
Słód Abbey (Castle) - 0,2 kg 45 EBC
chmiel
Challenger - 25 g
Goldings - 25 g
Drożdże
Gęstwa z IPA (Danstar Nottingham)
Zacieranie
13,5 l wody
->66*C->zasyp->stabilizacja temp. 62*C->25 min
->72*C 45 min do NPJ
->78*C->10 min.
Wysładzanie
Woda 15l -> 76*, wysładzanie dwustopniowe
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Challenger - 25g - 60 min
Goldings - 25g - 10 min
Fermentacja
burzliwa 7 dni w temp. 16-17*C
cicha 14 dni
Uzyskano 23 litry, 13,2 Brix
Niestety, drożdże z gęstwy nie zadziałały, więc uwodniono Safale S04 i dodano do nastawu.
01.03.2018 - aktualizacja
Zlano do butelek - 44 sztuki
Brix końcowe - 7,4 - piwo przed nagazowaniem ma 4,89%
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.009 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 688.03 kB (Maksimum: 813.06 kB) ]