www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-02-03 10:39:48

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#77 Belgian Pale Ale 12*

Belgian Pale Ale 12 (Warka 77 - receptura własna)
Opis:
Piwo spotykane w flamandzkich prowincjach Antwerpii i Brabancji Flamandzkiej o mocnym aromacie słodowym z elementami owocowymi i tostowo-ciasteczkowymi. Posiada niską do średniej goryczkę chmielową. Jest barwy bursztynowej do miedzianej. Jeśli lubisz piwa w stylu Palm Speciale lub De Koninck.
Zasyp:
Słód Pale Ale Maris Otter Extra (Crisp) -  2,0 kg 3-4 EBC
Słód Moachijski (VM) - 1,0 kg 12-18 EBC
Słód Pilzneński (VM) -  1,0 kg 3-4,5 EBC
Słód Biscuit (Castle) -  0,2 kg  50 EBC
Słód Aroma (Castle) - 0,2 kg 100 EBC
Słód Abbey (Castle)  - 0,2 kg 45 EBC
chmiel
Challenger   - 25 g
Goldings      - 25 g
Drożdże
Gęstwa z IPA (Danstar Nottingham)
Zacieranie
13,5 l wody
->66*C->zasyp->stabilizacja temp. 62*C->25 min
->72*C  45 min do NPJ
->78*C->10 min.
Wysładzanie
Woda 15l -> 76*, wysładzanie dwustopniowe
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Challenger - 25g - 60 min
Goldings    - 25g - 10 min
Fermentacja
burzliwa 7 dni w temp. 16-17*C
cicha 14 dni
Uzyskano  23 litry, 13,2 Brix
Niestety, drożdże z gęstwy nie zadziałały, więc uwodniono Safale S04 i dodano do nastawu.
01.03.2018 - aktualizacja
Zlano do butelek - 44 sztuki
Brix końcowe - 7,4 - piwo przed nagazowaniem ma 4,89%

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
cod-mobile - kamilwojtun - lismc - informatykaahe2020 - autobusowo

[ Wygenerowano w 0.009 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 688.03 kB (Maksimum: 813.06 kB) ]