Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mam od roku posadzone winorośla. I pytanie co do solarisa. W moim rejonie chyba raczej muszę okrywać na zimę (Zawiercie woj. Śląskie). Pomyślałem żeby poprowadzić go jako Guyot bez pnia(może 10 cm) i wyprowadzać długa łoze na ramie guyota.
Pytanie: Czy mogę prowadzić go w ten sposób ale pierwszy drut mieć na wysokości 50 cm. Czyli pokolei: pień (10cm), tuż nad nim latorośl na łoze przyszłoroczna, 30-40 cm przerwy idopiero od 50cm wysokości pozwalać na wzrost latorośli owocujących.
Czy ktoś tak próbował? Łatwe do okrycia na zimę, a latem owoce wyżej i się nie brudzą i łatwiej przy nich pracować.
Offline
Witaj na forum. Michał (Dolnoślonzok) bywa na forum rano. Myślę, że jutro jakies informacje dostaniesz.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Witaj na forum. Zawiercie to nie bardzo daleko ode mnie. Żaden biegun zimna. Ciekawe co Ci doradzą forumowi eksperci.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Od siebie dodam wątpliwości jakie mi się między innymi nasuwaja:
1 Nie wiem jaka może być długa loża żeby spełniała swoje funkcje. Może to powinien być podwójny Guyot.
2 czy paki między latoroślą na łoze a latoroślom owocujących wycinać na gładko?
3 czy na podobnej zasadzie na ramieniu stałym mogę prowadzić deserowe w formie casenave. Czytałem ze lubią więcej starego drewna wiec chce im go zapewnic
Offline
Ja mogę Ci napisać jak ja prowadzę Solarisa. Jest to pojedynczy Guyot na pniu 50 cm. Ja nie okrywam. Ale w poprzednią zimę mi podmarzł.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Krzysztof już mnie wywołał do odpowiedzi. Nie jestem ekspertem, ale w wątku o cięciach winorośli przedstawiłem formy obecne do dziś w Szampanii. Obok chablis główną formą jest pojedynczy/podwójny Guyot i tzw. cięcie z Doliny Marny. Wszystkie sposoby to niskie prowadzenie krzewu na niewysokim pniu wyrastającym z uformowanej głowy na linii gruntu, co ma sprzyjać okryciu ziemią : http://www.blogduchampagne.fr/la-taille … champagne/
Tu natomiast jest Guyot na niskim pniu wyprowadzony w trzy lata : http://avic.chanteloup.free.fr/fichiers … 0vigne.htm .
Kerajx, nie będę opisywał procesu formowania krzewu, bo to zapewne wiesz, a mam nadzieję, że zdołasz wybrać coś, co będzie odpowiadało Twojej myśli uprawy.
http://magalas-ma-region.fr/sections.ph … &artid=214
http://cecicela.typepad.com/photos/tail … guyot.html
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 804.7 kB (Maksimum: 937.55 kB) ]