www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-02-06 10:17:29

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 58.0

Kuchnia śląska

This post is moved from topic "Kuchnia sródziemnomorska..". vanKlomp


Witam
Kurczak po chińsku.          (piersi)
-----------------------------------
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki kartoflanej
1 całe jajko
Ząbek czosnku, wegeta,sól, pieprz, magi.
Piersi w kostkę  do tego resztę wymieszać - wszystko dać do lodówki  na całą noc i, piec na patelni na złoty kolor, nabierać dużą łyżką i, formować kulki. Smacznego.
------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------
Bo co pracą swą z dobędziesz, to szczęśliwy w życiu będziesz.

Ostatnio edytowany przez gynek63 (2018-02-06 10:18:25)


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#2 2018-02-06 13:08:16

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Kuchnia śląska

Kurcze przepis fajny, tylko co on ma wspólnego z kuchnią chińska, ani jakichś grzybków mun, ani jakiś przypraw chinskich, no niewiem  [dblpt][slash]  [dblpt]angel[dblpt]

Offline

#3 2018-02-06 13:22:20

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 58.0

Odp: Kuchnia śląska

Nazwa jest. [sred])


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2018-02-06 14:37:08

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Kuchnia śląska

Ja bardzo lubię kuchnię azjatycka i jak tylko mam okazję to jem, a szczególnie z owocami morza, eh to jest dopiero fajne, mniam mniam [dblpt]).

Offline

#5 2018-02-06 14:45:06

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 58.0

Odp: Kuchnia śląska

Nie lubię kuchni azjatyckiej a szczególnie tajskiej


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#6 2018-02-06 15:23:54

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Kuchnia śląska

Tajską miałem okazję jeść w oryginale, natomiast chińska najbardziej mi smakowała w Londynie w dzielnicy Chińskiej, a sea foody najbardziej mi smakowały w Italii .

Offline

#7 2018-04-02 21:30:27

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 59.0

Odp: Kuchnia śląska

witam
SAŁATKA Z KAPUSTY I DODATKI:
Kapusta -.................10 kg
cebula -około.............4 kg
Papryka różna kolorowa.. 4 kg
Jabłka o smaku winnym...-4 kg
Marchew...............4 kg
Ocet około ..................1/3 litra
Olej około.....................1/5 litra
Cukier od 3 do6 łyżek
Sól od 6/8 łyżek
Paprykę pokroić wzdłuż wąskie paski.
Jabłko zetrzeć na papkę.
Marchew zetrzeć na drobno.
Cebulę posiekać wzdłuż na wąskie paski.
MIESZANIE:
Kapusta i cebula jako pierwsze.
Na sam koniec daje się paprykę- po wymieszaniu wszystkich składników i, smakować(kosztować) co by jeszcze dać..
Wszystko zostawić około od 3-6 godz...
Z kosztować w jakim smaku jest:
Ładować w słoiki zakręcać i, pasteryzować około 25 minut - na wolnym ogniu.
-----------------------------------------------------------------------------
Ta sałatkę robię każdego roku może do Maja stać.Smacznego.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#8 2018-11-23 20:41:45

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Kuchnia śląska

Witam
Słynna moczka śląska jak ktoś chce sobie sprawić na święta na Boże Narodzenie...
Piernik do moczki taki ciemny jest.
daktyle,śliwki węgierki bez pestek suszone,morele,orzechy włoskie ale potłuczone, rodzynki,żurawina i agrest zielony(mrożony).
Wszystkich owoców po 100 gram. Dodać wody i, gotować na wolnym ogniu. Można i, miodu troszkę dorzucić.
Według mnie to bardzo smaczne . Byli tacy u nas co pierwszy raz kosztowali i bardzo im smakowało i, już robią u siebie.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#9 2018-11-23 21:46:46

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Kuchnia śląska

A piernika ile, a piwa ciemnego się nie daje.

Offline

#10 2018-11-24 10:09:47

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Kuchnia śląska

A, piernika połowę. Piwa zona nie daje.
Makówki jak ktoś chce z robić  to: tak robimy.
Bułeczki pokrojone w kawałki, mak mielony, ugotowany z wodą i mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.Po ugotowaniu polewa się pokrojone bułeczki które ułożone są na misce lub innym naczyniu, ta polewą. Z tym że na plastry bułeczek posypać rodzynki, i tak warstwa na warstwie. Smacznej makówki.   [dblpt]P


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
teamglupoty - darkshadows - emergencystories112 - cytadele - newyourgames