Nie jesteś zalogowany na forum.
Agrest najlepiej dojrzały na nalewki. Może być i czerwony agrest, wtedy nalewka wychodzi lekko czerwona.
Agrest umyć wysuszyć i, przekrajać na dwie połówki i do słoja. Ja zalewam samym spirytusem na 16 dni, można dodać jak kto chce imbir świeży pokrojony w plastry. Wtedy nalewka jest taka energiczna mocna. Po tych dniach zlewam sok agrestowy a, zasypuję cukrem.
1kg.. agrestu ...1 kg cukru. Może być cukru mniej, można dosłodzić miodem. dopiero wtedy gdy zlejemy sok agrestowy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Czyli zamiast cukru miód, no taka zamiana powinna być korzystna .
Offline
Witam
Do malowania smaku nalewek z agrestu, można dać: kardman, jałowiec. Z tym że: wszystkie zioła zalewam spirytusem 80% nie może być - 90% - bo zioła pali. Wszystkie zioła które ja zalewam to tylko: w małych buteleczkach (małpkach) i, trzymam w nich zioła 21 dni. Dopiero po tym czasie dolewam po parę kropel do danej nalewki i, trza z kosztować: czy dać więcej czy nie!.
Żeby nie było -90% - dodać wody i, będzie około 80%
====================================================
====================================================
Bo co pracą swą zdobędziesz, to szczęśliwy w życiu będziesz.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Nalewka ziołowa - z imbrem świeżym robię.
20-deko imbru
40 -deko cytryn bez albedo
1- litr spirytusu
1,20 kg miodu gryczanego
0,5 -litra wódki 40%
0,5 -litra wody
2- gwiazdki anyżu. - Na 6 tygodni musi stać.
Ostatnio edytowany przez gynek63 (2018-02-18 19:59:58)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
NALEWKA AGRESTOWA Z IMBIREM ŚWIEŻYM KORZEŃ I, CYTRYNY.
1,5 kg agrestu.
30 deka świeżego imbru korzeń.
6 cytryn fajnych miękich soczystych.
4 goździki
1 gwiazdka anyżu pokruszyć.
0,5 litra miodu prucz (gryczanego)
1 seta rumu
1litr spirytusu.
0,5 litra wódki i, 2 łyżki cukru.
NA 5 TYGODNI WSZYSTKO. 24 .- 07. 2018 rok
----------------------------------
Agrest jak świeży umyć osuszyć pokroić na 2 połówki.
Imbir w plasterki
Cytryny bez albedo, pestki wyjąć, pokroić w małe części. Skórka też może być.
Na samym końcu po spuszczeniu płynu można dać chilii (ja daję) ale do słoja. Do smaku i, jako aromat.
W słoju powinna stać co najmniej tydzień, żeby ten najgrubszy osad siadł na dnie. Dopiero po tym czasie filtruje nalewkę. Nalewam do butelek i do chłodnego na pewny okres.
=============================================
NALEWKA WIŚNIOWA.
Wiśnie umyć wysuszyć, jeżeli są duże to nakłuć szpilką lub patyczkiem cienkim i, z pestkami na 1 m-c. Owoce muszą być zalane spirytusem. Jak 1 litr spirytusu to 0,5 litra wódki też. Po tym czasie zlewam płyn a, daję cukier małą ilość. Bo podbijam miodem po spuszczeniu płynu wiśniowego. Wiśnie po tym czasie się troszkę skurczą- znaczy te dobre wyszło. Można do słoja wrzucić wanilie 0,5 laski lub całą przekrojoną wzdłuż. Na koniec do słoja wlewam rum zależy? do 2 setek. Można goździk wrzucić do płynu na 1l. 4 sztuki na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewam filtruje i, korkuje i, do chłodnego tydzień lub 2 tyg.. Dopiero popijam. Można dać chili - ale parę kropli.
Wiadomość dodana po 12 h 30 min 12 s:
Witam. 2018. rok
LIKIER WIŚNIOWY
-------------------
Na 0,5 litra spirytusu dać wiśnie umyte, osuszone- nie muszą być nakłuwane. Tylko 3 łyżki cukru i, na 3 - m-ce w ciemnym lekko ciepłym miejscu trzymać. Tylko trzy miesiące. Z pestkami. Po tym czasie płyn wylać do słoika, wiśnie zalać wodą gotowaną prawie zimną i, trzymać do 8 -godzin. Ponownie płyn wylać do osobnego naczynia dodać miód np.. akacjowy do 4 łyżek, wymieszać i, połączyć płyny.Dodać dwie setki rumu na aromat. Można przyprawić ziołami innymi parę kropel (jak kto chce). Niech sobie postoi z 1 miesiąc. Po tym czasie, możesz a, nie musisz filtrować. Z lać do butelek i, może stać latami.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Bo co pracą sam zdobędziesz, to szczęśliwy w życiu będziesz.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
KOGUCIK fajne przepisy, jak edzie czas i surowce na pewno wykorzystam .
Offline
Witam
I zrobiłeś do tej pory jakąś nalewkę, czy nie jeszcze. KUBA. Ja nalewek zrobiłem około 15 litrów różnych. Ostatnia mi się robi Imbrowa od 13 x 2018 roku. Sześć tygodni będzie stać w słoju na miodzie od Antmaga i litr spirolu dałem oraz słoik miodu i reszta składników.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Co dwa miesiące robię naleweczki. Ostatnio zrobiłem imbrową z ziołami. Wyszła rewelacyjna. tylko na miodzie- cukru minimalnie daję.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
No i agrest czerwony zebrany, jest go 1,5 kg. Będę robił naleweczke agrestową, posłużę się przepisem Kogucika
Offline
Witam Dobrze jest dać do agrestu coś imbru swieżego. jako aromat to- pół laski cynamonu i -parę ziarenek kardomanu do 6 tygodni trzymać. Też robię nalewkę agrestową dałem 1 litr spirytusu i 0,5 litra wódki Laskę wanilii parę sztuk kardomanu. Ale bez imbru bo nie miałem. Ale mam porobione nalewy różne na spirytusie i na imbrze też. Jutro zrobię nalewkę z czerwonych porzeczek około 1 kg przeznaczę. Dwadzieścia dwa litry robię wina agrest dodatek jezyny, czarna porzeczka. Oczywiscie z całymi owocami ,tylko przecinałem owoc na 2 połówki . Dużo roboty, będzie dobre wino za 8 m-cy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Fajne przepisy. U mnie się robi nalewka z dziurawca. Przepis prosty, ziele dziurawca najlepiej tuz przed kwitnieniem, rozdrabniamy i zalewamy alkoholem o mocy 60-70% na dwa tygodnie..Można dodać odrobinę miodu. To wszystko..Bardzo pro zdrowotna nalewka. Oczywiście po 2 tygodniach
zmniejszamy moc, chyba że komuś taka pasuje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
To musi być super nalewka z zapachem, aromatem. Jeszcze takiej nie kosztowałem. Napisz jaki ma aromat , smak. Wiadomo że zdrowotna musi być nalewka , skoro na ziołach oparta jest. Może gdzieś dorwie odrobinę dziurawca.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
To musi być super nalewka z zapachem, aromatem. Jeszcze takiej nie kosztowałem. Napisz jaki ma aromat , smak. Wiadomo że zdrowotna musi być nalewka , skoro na ziołach oparta jest. Może gdzieś dorwie odrobinę dziurawca.
Smak dziurawca, raczej ostra w smaku. Nie robię słodkiej. Półsłodka może być z wiśni albo czeremchy amerykańskiej.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wczoraj urwałem czerwony agrest całkiem inny gatunek. Jest on lekko podłużny i, kolor jasny- jak jest zielony. Dwa kg. z tym że 1/kg pokrojony na 2 połówki i mrozi się, muszę kupić tylko dodatki. W tedy go odmrożę i będzie soczysta nalewka.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Musiałbys kiedyś spróbować nalewki z czeremchy amerykańskiej..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wiesz nie znam tego owocu. Ty masz w ogródku, czy kupujesz owoce. Jak ten owoc wygląda?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Kiedyś zrobiłem nalewkę z jagód. Nie była specjalna dobra. Dodatek zioła. Więcej nie robię jej.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Wiesz nie znam tego owocu. Ty masz w ogródku, czy kupujesz owoce. Jak ten owoc wygląda?
W polu rosnie..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W lesie widziałem takie owoce na małych krzakach, ale mnie nie interesują. nawet mam na działce taki krzew tez owocuje , ja te owoce nie zrywam szpaki je dziobią. One mają duże liście przycinam go tylko(ozdabiam).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Czeremcha jest super, robiłem na niej wino miód i nalewkę, często dodaje do win mieszanych.
Offline
Moim zdaniem jedna z najlepszych nalewek.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Każdy robi nalewki według swojego uznania. A prawdę mówiąc wszystkie nalewki są dobre ale, trzeba dobrze zrobić i, dać przyprawić - pewnymi ziołami. Jestem tego zdania.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Robię nalewkę imbir plus sok z dwóch cytryn. dodatki wódka zbożowa i spirytus trzy m-ce musi stać.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Dziś dokończyłem nalewkę z malin. Była zalana spirytusem 70% na 4 tygodnie. Sok z lałem a, zasypałem lekko cukrem na 10 dni. Po tym czasie łącze oby dwa nalewy i dodaje czarny pieprz lub chili do aromatu i oczywiście miód. Oraz 100 gram koniaku dolewam, można i dać 2 sety rumu. Parę kropel anyżu do zapachu, aromatu.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Koniak dodajesz, no no..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline