Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam
Cytryny- 1 kg Nalewka ziołowa
-------------
Pomarańcza -2 szt
limonki -3 szt.
anyż- 1 szt 1 gwiazdka
miód - 0,8 kg
rum -1,5 szklanki
spirytus - 1 litr.
wódka - 40% - 0, 5 litra
woda-- 0,5 litra Miesiąc musi stać w ciemnym i, ciepłym miejscu.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nalewki korzenne, ziołowe i korzenne.
------------------------------------------
składniki:
2 czubate łyżki czarnej herbaty
1/2 laski wanilii
1 łyżka płynnego miodu
1/4 l tokaju
1/4 litra spirytusu 96%
--------------------------
Sposób przyrządzania:
W rondelku zagotować 1 szklankę wody z drobno posiekaną wanilią i miodem. Wrzącym płynem zalać herbatę, gdy ostygnie, przecedzić, dodać spirytus, tokaj i winiak. Nalewkę wymieszać, przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące.
================================================================================
Nalewka jałowcowa
Składniki:
15 g suszonych jagód jałowca
2 litry spirytusu 50%
25 g cukru rafinowanego.
Sposób przyrządzania:
---------------------------
Jałowiec utłuc w moździerzu,
wsypać do szklanego słoja, dodać cukier i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić, w chłodne miejsce na 6 tygodni. Co kilka dni wstrząsnąć naczyniem. Po czasie zlać nalew do czystego słoja i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek szczelnie zamknąć.
Nalewka powinna dojrzewać w ciemnym chłodnym miejscu przez przynajmniej 3 miesiące.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nalewka na ananasach.
Składniki:
1. dojrzały ananas
wódka 40%
cukier kryształ rafinowany
Ananas pokroić małe plasterki włożyć do szklanego słoja zalać wódką 40% ze spirytusu. Szczelnie zamknąć słój . Na 6 tygodni w chłodne miejsce.Przefiltrować, dosłodzić od 60-80 gr. cukru.1/litr nalewki. Odstawić na 4 m-ce w chłodne miejsce. Mozna i miodem dosłodzić.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Witam
Cytryny- 1 kg Nalewka ziołowa
-------------
Pomarańcza -2 szt
limonki -3 szt.
anyż- 1 szt 1 gwiazdka
miód - 0,8 kg
rum -1,5 szklanki
spirytus - 1 litr.
wódka - 40% - 0, 5 litra
woda-- 0,5 litra Miesiąc musi stać w ciemnym i, ciepłym miejscu.
Gdzie zioła?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Taką robiłem. Pierwsze składniki do ziół należą.
Wiadomość dodana po 06 min 08 s:
hallo
--------Jak byś chciał zrobić nalewkę na OWOCACH CZEREMCHY - to dam przepis. U mnie tego owocu nie ma.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Taką robiłem. Pierwsze składniki do ziół należą.
Wiadomość dodana po 06 min 08 s:
hallo
--------Jak byś chciał zrobić nalewkę na OWOCACH CZEREMCHY - to dam przepis. U mnie tego owocu nie ma.
Cytryny, pomarańcze , limonki to zioła?
Moja najprostsza nalewka. Zebrałem dziurawiec, bez kwiatków bo jeszcze nie kwitnie. Zebrałem młodziutkie, świeże pędy.
Porwałem w palcach na kawałeczki i dałem do butelki. Było ich pół butelki. Zalałem wódką, chyba Żubrówką. Żadnych dodatków. Po tygodniu kolor robi się seledynowo-cytrynowy a smak świetny. Do tego pomaga na wiele problemów zdrowotnych np. na żołądek, depresję.
A ty w tym wieku masz najwięcej depresji.Ta robota cie wykończy, poluzuj trocha.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nie mam depresji.
Skąd ty taki pewny. Z nagietka robiłem nalewkę, jest super i nie jednemu smakowała. Jeszcze mam jej około 0,5 litra. Ale z kwiatów suszonych to nie wiem
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nie wiem, nie piłem. Wina z nagietka jeszcze nie próbowałem bo nastaw ma dwa tygodnie.
Dobra nalewka z dziurawca, albo z macierzanki. Takie mam.
Jeżyny się zaczynają i, z te go będzie bardzo dobre winko, dodatek coś agrestu tyle o ile i do weków też trza dać bo śliwek niema.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
U nas w polu dzikich śliwek będzie sporo. Wino śliwkowe fajne.
Wino śliwkowe to bym się zastanowił za nim bym zrobił. Na wątrobę ciągnie. Z samych śliwek na pewno bym nie zrobił wina.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ostatnia moja nalewka to malinowa. a zrobiłem tak:maliny wsypał do słoja 1 kg zalał spirytusem 70% na 4 dni, potem sok spuściłem i zasypałem cukrem trzcinowym.
Nr 2. Dałem do drugiego słoja 1 kg świeżych dojrzałych malin i zalałem tym sokiem który spuściłem z malin uzupełniłem spirytusem na 2 tygodnie. Po tym czasie zlałem sok z malin a, maliny zalałem miodem znów na 2 tygodnie. Dzisiaj połączyłem oba soki. Maliny lekko wygniotłem. Pozostałość zalałem gotowaną wodą na 3 dni, będzie świetny napój aromatyczny.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Bardzo skuteczna na gardło jest nalewka z macierzanki. Wyleczyłem w 1 dzień, dobra na trawienie i inne dolegliwości.
Przepis banalny, szklankę kwitnących gałązek macierzanki zalewamy 1/2 litra wódki, dla wzmocnienia działania dodajemy odrobinę miodu. Tyle. Kolor fajny, smak ostry, pijemy kilka razy dziennie po 5-10 ml, a wiec ilości homeopatyczne.
Bardzo dobrze. Musiałbym kupić w aptece Macierzankę.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Pod lasem rośnie..Nalewka ma złoty kolor.
Ty tam pod lasem masz same, runa i wszystkie zioła.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Niestety nie ma wszystkich. Sporo brakuje.
Susza była w tym roku. Na przyszły rok na pewno będzie więcej ziół.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
O jakich ziołach myślisz?
Piszesz że wszystkich ziół nie było w tym roku. Za to na drugi rok będziesz miał masa ziół, trochę możesz odpalić kolegom....
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Po prostu nie wszystkie u mnie rosną.
Kurze ziele u ciebie rośnie, zdrowe zioła na żołądek.
.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km