www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-02-09 11:58:51

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 58.0

Wina różne

Witam
Dodanie kwasku cytrynowego w ilości około 1,5 gr./10 litrów wina, często  zapobiega czernienia wina, gdyż nie dopuszcza do powstania związku żelaza z garbnikiem.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#2 2018-10-28 18:50:36

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Wino zrobiłem z czarnej porzeczki, dodatki 2 kg malin, 3 kg czerwonej porzeczki i 1,5 kg jeżyn plus zioła jak: goździki. Po fermentacji sok oddzieliłem wycisnąłem 12 litrów to baniak 24 litry i damka 5 litrowa. Ogółem na chodzie jest 8 baniaków. Wino fermentuje prawidłowo. Dwa baniaki mam z owocami.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#3 2018-10-29 10:51:15

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Taki zestaw owoców wydaje się że nie trzeba dodawać kwasku. Kwasy są w owocach.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2018-10-29 17:36:17

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Ja to znalazłem w książce Jana Cieślaka, więc napisałem. Ja dodaję kwasku do win z czarnej porzeczki gdy wyciskam sam sok.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#5 2018-10-30 02:53:48

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 69.0.3497.100

Odp: Wina różne

Ja dodaję do mrożonej DR, albo zamiast kwasku sok z cytryny.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#6 2018-10-30 17:55:42

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Może i, masz rację - sok jest naturalny. Następnym razem też dam sok z cytryny, ale chwileczkę .Ile tego soku dajesz np. na baniak 24 litrowy?Co naturalne to naturalne.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#7 2018-10-31 04:31:37

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 69.0.3497.100

Odp: Wina różne

Na tak duży baniak to kilka, przynajmniej z 3-4. Lepiej mniej żeby nie przedobrzyć. Kwasek też jest prawie naturalny. Robiłem kiedyś próby na nastawach z DR, do jednego dałem kwasku, do drugiego soku z cytryny. Żadnej różnicy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#8 2018-10-31 16:58:58

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Jak będę miał baniak pusty, a mam jeszcze 10 kg wiśni dzikich w zamrażalce to dam coś kwasku cytrynowego. To już w Nowym Roku.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#9 2018-11-21 17:27:23

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
W Czwartek, robię następne wino z wiśni dodatek 1 kg agrestu i, 1kgjeżyn. Baniak pusty mam 11 litrowy. Dodam sok z cytryn z dwóch sztuk i zioła. Owoce całe do gąsiora dam.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#10 2018-11-21 18:54:56

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 70.0.3538.102

Odp: Wina różne

Tegoroczne wino z rugosy i popielicy wyszło bardzo dobre. Zwolnił mi się baniaczek 10 litrów więc wyciągnąłem z lodówki połówki śliwy i całe mirabelki plus ałycza i zrobiłem kolejny nastaw. Przy okazji jest trochę miejsca w zamrażalniku więc może urwę pod lasem trochę DR. W lodówce mam zamrożone około 5 litrów jezyny, 2 litry DR, 2 litry czeremchy i z t kg. połówek śliwy po drylowaniu.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2018-11-22 15:35:06

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Ho, ho zapasy masz bardzo dobre, lepsze niż ja. Mnie jeszcze zostało w zamrażalce  z 5 litrów wiśni dzikich trochę jeżyn, malin agrestu z trzy kg oraz czerwona porzeczka z 4 kg. Reszta owocu zostaje bo kompoty się robi i, do ciasta np.. czerwona porzeczka.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#12 2018-11-22 17:23:23

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 70.0.3538.102

Odp: Wina różne

Do ciasta agrest i jeżyna też pasuje.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#13 2018-11-22 19:47:15

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Najważniejsza to jest moczka na święta i, agrest ekstra musi być zielony i, inne składniki, zioła daje żona. Wy robicie moczka Zibi. Z jeżyn też robiła ciasto, tylko tyle że te pestki są . Acha dodałem jeszcze 0,5 kg śliwek węgierek odmrożonych, ale pestki wyciągałem.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#14 2018-11-23 07:09:10

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Pestki w jeżynie to nie problem, czyszczą jelita. Moczka nie robimy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2018-11-25 13:24:23

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witam
Wino z wiśni z dodatkami mi się zapieniło, bo w ciepłym miejscu stała butla. W tej chwili stoi w chłodniejszym miejscu, piana spowolniała.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#16 2018-11-25 15:32:40

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 70.0.3538.102

Odp: Wina różne

Mnie śliwka z mirabelką przyspieszyła jak dodałem odrobinę kwasku.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#17 2018-11-26 20:49:24

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witaj..
Po 70 dniach skończyła się fermentacja wina z wiśni,  4 litry. Dodatki czarna porzeczka, czerwona porzeczka, maliny, i jeżyny - oraz  o,30 deka było aroni. Jest możliwe tak szybko, dodałem taninę na klar. Owoce były całe w baniaku prawie 4 tygodnie. Baniak 15 litrowy stoi zalany pod korek. Z 3 tygodnie niech sobie postoi.
A w tej 11 litrowym baniaku właśnie dałem sok z dwu cytryn, zamiast kwasku cytrynowego. bardzo szybka burzliwa  fermentacja . Stoi w chłodniejszym miejscu. nawet nie dałem pożywki bo nie miałem, tylko  DR. Na 4 godz. była rurka wyciągnięta nawet.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#18 2018-11-27 03:49:00

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 70.0.3538.102

Odp: Wina różne

4 litry, 70 dni. To już pewnie wyklarowane i wypite.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#19 2018-11-27 09:10:15

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witej
Nie, nie- spokojnie. Niech sobie postoi w baniaku, mam co pić. Mam starsze wina.Winogronowe popijam sobie tegoroczne. Następny baniak 26 litrowy zalany pod korek kończy się też fermentacja.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#20 2018-11-27 10:48:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 63.0

Odp: Wina różne

U mnie rodzinka popija tegoroczne rugosa/popielica. Na grypy idealne.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#21 2018-11-27 11:20:40

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 63.0

Odp: Wina różne

Witej
Dobrze masz. Masz z kim wypić. Gorzej u mnie bo tylko żona lubi i bratanki jak przyjadą to biorą zapasy, bo im smakuje moje wino. Butelki przywiozą, tylko przemyje po swojemu. W Sobotę pojedzie wino moje z 5 butelek  w opolskie  koło Góry Świętej Anny mieszkają ze strony żony. Nie mam dużych zapasów, ale jest co popijać..


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#22 2018-12-14 22:36:05

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 64.0

Odp: Wina różne

Witam  Popijam winko zeszłoroczne które się leżakuje. Świetny aromat ma. Tegoroczne zacząłem pić ale,za świeże jest i, dałem mu spokój. Stoi w baniaku. Tak jak wyżej pisałem popijam już winko. Całe czasy stało w ciepłym miejscu to, szybko fermentacja przeszła.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#23 2018-12-15 07:04:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 64.0

Odp: Wina różne

Z czego to wino?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#24 2018-12-15 14:31:43

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 64.0

Odp: Wina różne

Witam
To wino winogronowe jest, lepszy aromat jest od tego - co w tej chwili się zrobiło. Stoi mi w paru mniejszych butlach i cicha fermentacja przechodzi. Coś im brakuje i nie wiem co.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#25 2019-01-04 20:37:54

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 64.0

Odp: Wina różne

Witam
Nareszcie się skończyła fermentacja wina z wiśni plus dodatki  jak: malina jeżyna agrest i czarnej porzeczki dorzuciłem może z 4 kg. To 26,27 litrów wina stoi zalane pod sam korek .Chyba nie będę siarkował jego.  [dblpt](


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
sunriserpg - nevorox - wqurwiacze - czytoniemialoiscnamafijne - lolcraft