Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam
Dodanie kwasku cytrynowego w ilości około 1,5 gr./10 litrów wina, często zapobiega czernienia wina, gdyż nie dopuszcza do powstania związku żelaza z garbnikiem.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Wino zrobiłem z czarnej porzeczki, dodatki 2 kg malin, 3 kg czerwonej porzeczki i 1,5 kg jeżyn plus zioła jak: goździki. Po fermentacji sok oddzieliłem wycisnąłem 12 litrów to baniak 24 litry i damka 5 litrowa. Ogółem na chodzie jest 8 baniaków. Wino fermentuje prawidłowo. Dwa baniaki mam z owocami.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Taki zestaw owoców wydaje się że nie trzeba dodawać kwasku. Kwasy są w owocach.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Ja to znalazłem w książce Jana Cieślaka, więc napisałem. Ja dodaję kwasku do win z czarnej porzeczki gdy wyciskam sam sok.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja dodaję do mrożonej DR, albo zamiast kwasku sok z cytryny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Może i, masz rację - sok jest naturalny. Następnym razem też dam sok z cytryny, ale chwileczkę .Ile tego soku dajesz np. na baniak 24 litrowy?Co naturalne to naturalne.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Na tak duży baniak to kilka, przynajmniej z 3-4. Lepiej mniej żeby nie przedobrzyć. Kwasek też jest prawie naturalny. Robiłem kiedyś próby na nastawach z DR, do jednego dałem kwasku, do drugiego soku z cytryny. Żadnej różnicy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Jak będę miał baniak pusty, a mam jeszcze 10 kg wiśni dzikich w zamrażalce to dam coś kwasku cytrynowego. To już w Nowym Roku.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
W Czwartek, robię następne wino z wiśni dodatek 1 kg agrestu i, 1kgjeżyn. Baniak pusty mam 11 litrowy. Dodam sok z cytryn z dwóch sztuk i zioła. Owoce całe do gąsiora dam.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Tegoroczne wino z rugosy i popielicy wyszło bardzo dobre. Zwolnił mi się baniaczek 10 litrów więc wyciągnąłem z lodówki połówki śliwy i całe mirabelki plus ałycza i zrobiłem kolejny nastaw. Przy okazji jest trochę miejsca w zamrażalniku więc może urwę pod lasem trochę DR. W lodówce mam zamrożone około 5 litrów jezyny, 2 litry DR, 2 litry czeremchy i z t kg. połówek śliwy po drylowaniu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Ho, ho zapasy masz bardzo dobre, lepsze niż ja. Mnie jeszcze zostało w zamrażalce z 5 litrów wiśni dzikich trochę jeżyn, malin agrestu z trzy kg oraz czerwona porzeczka z 4 kg. Reszta owocu zostaje bo kompoty się robi i, do ciasta np.. czerwona porzeczka.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Do ciasta agrest i jeżyna też pasuje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Najważniejsza to jest moczka na święta i, agrest ekstra musi być zielony i, inne składniki, zioła daje żona. Wy robicie moczka Zibi. Z jeżyn też robiła ciasto, tylko tyle że te pestki są . Acha dodałem jeszcze 0,5 kg śliwek węgierek odmrożonych, ale pestki wyciągałem.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Pestki w jeżynie to nie problem, czyszczą jelita. Moczka nie robimy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Wino z wiśni z dodatkami mi się zapieniło, bo w ciepłym miejscu stała butla. W tej chwili stoi w chłodniejszym miejscu, piana spowolniała.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Mnie śliwka z mirabelką przyspieszyła jak dodałem odrobinę kwasku.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witaj..
Po 70 dniach skończyła się fermentacja wina z wiśni, 4 litry. Dodatki czarna porzeczka, czerwona porzeczka, maliny, i jeżyny - oraz o,30 deka było aroni. Jest możliwe tak szybko, dodałem taninę na klar. Owoce były całe w baniaku prawie 4 tygodnie. Baniak 15 litrowy stoi zalany pod korek. Z 3 tygodnie niech sobie postoi.
A w tej 11 litrowym baniaku właśnie dałem sok z dwu cytryn, zamiast kwasku cytrynowego. bardzo szybka burzliwa fermentacja . Stoi w chłodniejszym miejscu. nawet nie dałem pożywki bo nie miałem, tylko DR. Na 4 godz. była rurka wyciągnięta nawet.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
4 litry, 70 dni. To już pewnie wyklarowane i wypite.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witej
Nie, nie- spokojnie. Niech sobie postoi w baniaku, mam co pić. Mam starsze wina.Winogronowe popijam sobie tegoroczne. Następny baniak 26 litrowy zalany pod korek kończy się też fermentacja.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
U mnie rodzinka popija tegoroczne rugosa/popielica. Na grypy idealne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witej
Dobrze masz. Masz z kim wypić. Gorzej u mnie bo tylko żona lubi i bratanki jak przyjadą to biorą zapasy, bo im smakuje moje wino. Butelki przywiozą, tylko przemyje po swojemu. W Sobotę pojedzie wino moje z 5 butelek w opolskie koło Góry Świętej Anny mieszkają ze strony żony. Nie mam dużych zapasów, ale jest co popijać..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam Popijam winko zeszłoroczne które się leżakuje. Świetny aromat ma. Tegoroczne zacząłem pić ale,za świeże jest i, dałem mu spokój. Stoi w baniaku. Tak jak wyżej pisałem popijam już winko. Całe czasy stało w ciepłym miejscu to, szybko fermentacja przeszła.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Z czego to wino?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
To wino winogronowe jest, lepszy aromat jest od tego - co w tej chwili się zrobiło. Stoi mi w paru mniejszych butlach i cicha fermentacja przechodzi. Coś im brakuje i nie wiem co.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Nareszcie się skończyła fermentacja wina z wiśni plus dodatki jak: malina jeżyna agrest i czarnej porzeczki dorzuciłem może z 4 kg. To 26,27 litrów wina stoi zalane pod sam korek .Chyba nie będę siarkował jego.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline