Nie jesteś zalogowany na forum.
Kura, jak kura . Ale smoki mają słabe głowy bo byle co piszą i,gdzie się da.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Winogronowe wino już fermentuje.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Winogronowe zawsze fajnie pracują.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Witam
Tylko sok który wycisnąłem z winogron, a reszta która jest razem pognieciona w baniaku fermentacyjnym nic nie rusza. Już trzeci dzień. Czekam do czwartego dnia. Podwójna dawka drożdży dałem.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Kogucik to coś nie tak, a siarkowałes, owoce/moszcz, bo trzy dni na drożdżach winnych bez startu to raczej nie normalne.
Nie siarkowane winogron bez problemu ostro startują nazajutrz. Na dzikich..
Kuba nigdy nie żadnych owoców.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Może naczynie nieszczelne?
Wszystko gra. Wieczorem ruszyły, jak drugą paczkę drożdży dałem. Wszystko szczelne jest.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Stanęła mi fermentacja. Co robić dalej, owoce oddzielić od soku Zibi.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Może przerobiły cały cukier, badałeś cukier, albo smak czy czasem nie wytrawne? Ile dni masz owoce w nastawie?
Przedwczoraj przyniosłem z piwnicy wino z kwiatów i łodyg podbiału, rocznik 2017. Półsłodkie, musujące, bardzo dobre. Polecam robić takie wino. Dobre na drogi oddechowe.
Może za zimne pomieszczenie?
Ja jutro robię 30 litrowy nastaw z leona milotta. Chcę spróbować bez drożdży. Ciekawe czy wogule zastartuje.
Tak masz rację Zibii. przerobiły cukier, ale i też spuściłem sok a te dziadowstwo wyrzuciłem kurom z winogron. Kwaśnica jak pieron tego wina. Prawie 25 litrów jest wsypałem 1,20 kg cukru. Myślę że DR się rozmnoży w tym winie. Po 2 dniach na pewno , tak liczę. Ewentualnie dam nowe DR. Tak też miałem z innym winem.
Misiek wino winogronowe lepiej w chłodnym miejscu-- inne wina nie.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Czyli na 25 litrów dałeś 1,2 kg cukru. Ja planuję na 28 litrów 2 kg. Kogut, czy ty piszesz za pomocą translatora?
Misiek co jest translator? bo nie wiem. Na 25 litrów dałem już cukru w ratach 3 kg.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Translator to tłumacz internetowy.
Jaki tłumacz internetowy?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Witam
Dziś zrobiłem kolejny nastaw. Cztery litry owoców maliny i jeżyny. Woda cukier, przyprawy i zioła na 3 tygodnie. Baniak 11 litrowy z szeroką szyjką. Super przechodzi fermentacja.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Jakie zioła dałes?
Oto zioła: 1,5 laski cynamonu, 17 goxdzików, szczypta bazylii. Na gąsior 11 litrowy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Bazylia? Nigdy nie dawałem bazylii do wina..Ciekawe.
Zawsze daję, nawet i, szczyptę tataraku czasami. Można dać do czarnej porzeczki płatki dębowe.
.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
O płatkach to słyszałem.
Witam.
Przedwczoraj, dałem owoce maliny 10 litrów i 1 litr jeżyn do fermentatora do 30 litrowego. Drożdże, cukier ,przyprawy oraz zioła na trzy tygodnie. Oczywiście wodę tez dałem kranówkę. Po tym czasie owoce wyrzucam a otrzymany sok z owoców wlewam do naczynia szklanego(gąsiora).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Mój wujek wszystkie swoje wina wypijał przed pierwszym zlaniem znad osadu.
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.17 MB (Maksimum: 1.38 MB) ]