Nie jesteś zalogowany na forum.
Kura, jak kura . Ale smoki mają słabe głowy bo byle co piszą i,gdzie się da.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Winogronowe wino już fermentuje.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Winogronowe zawsze fajnie pracują.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Tylko sok który wycisnąłem z winogron, a reszta która jest razem pognieciona w baniaku fermentacyjnym nic nie rusza. Już trzeci dzień. Czekam do czwartego dnia. Podwójna dawka drożdży dałem.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Kogucik to coś nie tak, a siarkowałes, owoce/moszcz, bo trzy dni na drożdżach winnych bez startu to raczej nie normalne.
Offline
Nie siarkowane winogron bez problemu ostro startują nazajutrz. Na dzikich..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kuba nigdy nie żadnych owoców.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Może naczynie nieszczelne?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wszystko gra. Wieczorem ruszyły, jak drugą paczkę drożdży dałem. Wszystko szczelne jest.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Stanęła mi fermentacja. Co robić dalej, owoce oddzielić od soku Zibi.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Może przerobiły cały cukier, badałeś cukier, albo smak czy czasem nie wytrawne? Ile dni masz owoce w nastawie?
Przedwczoraj przyniosłem z piwnicy wino z kwiatów i łodyg podbiału, rocznik 2017. Półsłodkie, musujące, bardzo dobre. Polecam robić takie wino. Dobre na drogi oddechowe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Może za zimne pomieszczenie?
Ja jutro robię 30 litrowy nastaw z leona milotta. Chcę spróbować bez drożdży. Ciekawe czy wogule zastartuje.
Offline
Tak masz rację Zibii. przerobiły cukier, ale i też spuściłem sok a te dziadowstwo wyrzuciłem kurom z winogron. Kwaśnica jak pieron tego wina. Prawie 25 litrów jest wsypałem 1,20 kg cukru. Myślę że DR się rozmnoży w tym winie. Po 2 dniach na pewno , tak liczę. Ewentualnie dam nowe DR. Tak też miałem z innym winem.
Misiek wino winogronowe lepiej w chłodnym miejscu-- inne wina nie.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Czyli na 25 litrów dałeś 1,2 kg cukru. Ja planuję na 28 litrów 2 kg. Kogut, czy ty piszesz za pomocą translatora?
Offline
Misiek co jest translator? bo nie wiem. Na 25 litrów dałem już cukru w ratach 3 kg.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Translator to tłumacz internetowy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jaki tłumacz internetowy?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Witam
Dziś zrobiłem kolejny nastaw. Cztery litry owoców maliny i jeżyny. Woda cukier, przyprawy i zioła na 3 tygodnie. Baniak 11 litrowy z szeroką szyjką. Super przechodzi fermentacja.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Jakie zioła dałes?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oto zioła: 1,5 laski cynamonu, 17 goxdzików, szczypta bazylii. Na gąsior 11 litrowy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Bazylia? Nigdy nie dawałem bazylii do wina..Ciekawe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zawsze daję, nawet i, szczyptę tataraku czasami. Można dać do czarnej porzeczki płatki dębowe.
.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
O płatkach to słyszałem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam.
Przedwczoraj, dałem owoce maliny 10 litrów i 1 litr jeżyn do fermentatora do 30 litrowego. Drożdże, cukier ,przyprawy oraz zioła na trzy tygodnie. Oczywiście wodę tez dałem kranówkę. Po tym czasie owoce wyrzucam a otrzymany sok z owoców wlewam do naczynia szklanego(gąsiora).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Mój wujek wszystkie swoje wina wypijał przed pierwszym zlaniem znad osadu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.17 MB (Maksimum: 1.38 MB) ]