Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 5
Bo to nie winiarze są tylko pijacy, mają ( tetiki) nerwowe. Znam takich ludzi, niektórzy nawet w czasie fermentacji , nie mogą się doczekać końcówki fermentacji. Wypijają surowiec winny a w miejsce puste wlewają wodę. widziałem to na własne oczy. Zgadzam się z tobą jak najbardziej. To odłamek gatunek ludzi.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Fajnie wino bąbelkuje po z laniu z fermentatora. Stoi w ciepłym pomieszczeniu.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Dzisiaj zlałem gronowe z leona millota. Wyszło 28 litrów. Strasznie to to wytrawne.
Dosłodziłes?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Dopisałeś się pod postem z przed dwóch lat nie pamiętam co z nim robiłem, albo wypiłem albo ktoś mi wypił. Może i jedno i drugie. Natomiast te z roku ubiegłego nie wyszło. Obecne dobrze się zapowiada. Kończy się już fermentacja. Nie chcę dosładzać, bo będzie za mocne.
Dlaczego tamte nie wyszło. Post był stary, ale ciekawość zwyciężyła.
Pisałem już chyba gdzieś na tym forum. Ubiegły rok na tej winnicy był kiepski. Owoców jak na lekarstwo, do tego mało słodkie i kwaśne. Czasami tak jest. Za późno się zorientowałem że nie wyjdzie, bo jak skończyła się fermentacja, wszystko wydawało się, że będzie dobrze.
Co z tym winem poszło nie tak? Próbowałeś coś z tym robić?
Gdybym w trakcie fermentacji dał dużo jakiegoś innego owoca, to może by coś wyszło. Restarty i mieszanie nic nie dały. Czymś chyba odkwaszałem, wapnem czy czymś innym już nie pamiętam. Co można z takim winem zrobić, kanał albo brendy
Brendy, jak dasz radę.
Jest jeszcze opcja spirytus
Wiadomość dodana po 33 s:
No ale komu by się chciało
Brendy sam zrobisz?
Nie mam sprzętu, a sposobem murzyńskim jak pokazywał Cejrowski, nie chce mi się bawić
No tak, bez konkretnego sprzętu szkoda czasu i zachodu żeby się w to bawić.
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 5
[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 979.59 kB (Maksimum: 1.13 MB) ]