Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Belgian Specjal Ale 18 (Warka 78 - receptura własna)
Opis:
Wspaniały aromat suszonych owoców, cytrusów, ziół, miodu - to wszystko możesz znaleźć w specjalnym piwie belgijskim. Piwo doskonałe na zimowe wieczory, rozgrzewające, pełne w smaku, odurzające zapachem i mocą. Podobne do piwa Duvel, Gulden Draak czy La Trappe Quadrupel.
Zasyp:
Słód Moachijski (VM) - 0,7 kg 12-18 EBC
Słód Pilzneński (VM) - 5,0 kg 3-4,5 EBC
Słód Karmelowy (VM)- 0,3 kg 30 EBC
chmiel
Marynka (granulat) - 30 g
Lubelski (szyszki) - 20 g
Drożdże
Brewferm top 2x0,6 g
Dodatki
Kolendra 10 g
Cukier Kandyzowany 0,5 kg
Zacieranie
20 l wody
->66*C->zasyp->stabilizacja temp. 62*C->40 min
->72*C 25 min do NPJ
->78*C->10 min.
Wysładzanie
Woda 11l -> 78*, wysładzanie dwustopniowe
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Marynka - 30 g - 60 min
Lubelski - 20g - 10 min
Kolendra potłuczona - 10 g - 10 min
Cukier Kandyzowany -0,5 kg - 10 min
Fermentacja
burzliwa 7 dni w temp. 16-17*C
cicha 14 dni
Uzyskano 21,5 litry, 18,4 Brix
19.03.2018
Zabutelkowano - 41 butelek, brix 10,4
Offline
oj jak ja lubie belgi wszelkiej maści
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.011 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 717.48 kB (Maksimum: 839.93 kB) ]