www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 05:56:23

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Wino z jeżyn

Przepis z książki przepis z książki Jana Cieślaka .

Wino jeżynowe stołowe.

1.Moc wina 12 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 300g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.

2.Moc wina 13 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 330g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.

3.Moc wina 14 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,75l,ilość cukru w roztworze cukrowym 360g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,75 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4g.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-10-26 05:56:46

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino z jeżyn

Przepis z książki przepis z książki Jana Cieślaka ...

Wino jeżynowe mocne.

1.Moc wina 15 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 330g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.

2.Moc wina 16 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5 l,ilość cukru w roztworze cukrowym 355g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.

3.Moc wina 17 %,ilość roztworu cukrowego na 1 litr moszczu 0,5l,ilość cukru w roztworze cukrowym 380g. Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu 1,5 l. Ilość kwasu na 1 litr moszczu 4,3 g.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-11-30 10:46:20

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

W tym roku zrobiłem 10 l wina z jeżyny bezkolcowej, naczytałem się że samo jest puste w smaku więc dolałem do niego 1/5 soku z aronii i 2l soku z jabłek, po zasiarkowaniu i na razie bez słodzenia wino pachnie i smakuje fajnie. Pracowało sporo dłużej niż 6 tygodni, widać po połączeniu drożdżaki miały co zjadać... [sred])

Offline

#4 2017-11-30 10:56:40

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Puste w smaku..Ja bym tak o winie z jeżyn nie powiedział. Do tegorocznego nastawu dodawałem goździki..

Fermentowałeś w miazdze?

Ja robię wina albo z jeżyny falistej, tej występującej powszechnie, a w tym roku pierwszy raz robiłem z jeżyny popielicy. Tez bardzo dobra na wino. Wino ma mocniejszy kolor choć owoce ma niebieskie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-11-30 11:04:44

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

Tak, 2 tygodnie fermentowałem w miazdze, potem wycisnąłem owoce ( prasą do ziemniaków ) [sred]) Co do pustości wina, taką opinię przeczytałem w sieci... [sred])

Offline

#6 2017-11-30 11:11:39

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Może jest puste jak dasz 2 litry owoców na 10 litrowy nastaw? Ja na baniak 19 litrowy w tym roku dałem 11 litrów owoców..Bywało że robiłem bez wody.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-11-30 11:32:36

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

Wody też nie dodawałem, poza sokiem z jabłek nie ma tam innych płynów.

Offline

#8 2017-11-30 11:41:34

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

No to na pewno masz świetne..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2017-11-30 11:51:32

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

Na 10 l balon miałem z 8 l samego soku z jeżyn, teściowa ma kilka wielkich krzaków więc po zrobieniu przez nią pysznych dżemów miałem owoców pod dostatkiem.

Wiadomość dodana po 23 h 46 s:
Chciałem zobrazować wykonanie wina z jeżyny bezkolcowej:
Jeżyny po zebraniu przepłukałem wodą i wsadziłem do wiadra fermentacyjnego.
10159959_20170820_204358.jpg

Wszyscy wiedzą że śpiewające... nie załatwiają się w wyznaczonych miejscach i trzeba nasz materiał na wino zdezynfekować ( po siarkowaniu owoców drożdże dodajemy na następny dzień)
10159957_20170820_204650.jpg

Następnie delikatnie rozgniatamy owoce:
10159960_20170820_205156.jpg

Dodajemy pekto, będzie się ładnie klarowało i owoce oddadzą nam więcej soku:
10159961_20170820_204725.jpg

Po tych zabiegach wiadro zamykamy, w rurkę wlewam zawsze wódkę, na koniec rurki wata i w odlanym soku na start dodałem 1 kilogram cukru.
10159958_20170820_205244.jpg

Wino mam już oddzielone od owoców, zasiarkowane i czeka na 1 zlanie.

Offline

#10 2017-12-01 11:30:34

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Na dzikusach robisz?


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#11 2017-12-01 11:48:14

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

TomSki napisał/a:

Wszyscy wiedzą że śpiewające... nie załatwiają się w wyznaczonych miejscach i trzeba nasz materiał na wino zdezynfekować ( po siarkowaniu owoców drożdże dodajemy na następny dzień)

Do nastawu dodałem drożdże aktywne tokayer cobra, zostały mi z ubiegłego roku, wino wyjdzie dość mocne [dblpt])

Offline

#12 2017-12-01 11:58:49

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Ciekawe drożdże, ile dociągają %?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#13 2017-12-01 12:09:50

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

https://www.malinowynos.pl/produkt/3342 … obra-tokay

To te drożdże, podczas dzielenia cukru na 5 dolewek, pewnie sporo, na pewno więcej niż 18%...

Offline

#14 2017-12-01 12:12:58

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Sacharomycces cerevisiae - to bayanusy..Tylko inna nazwa..U mnie rekord bayanusów w winie jeżynowym ponad 20%..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2017-12-01 12:15:53

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Oczywiście na opakowaniu wprowadzają w błąd. Sacharomycces cerevisiae nie dają win mocnych max 15%. To bayanusy.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#16 2017-12-01 12:20:46

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino z jeżyn

Dlatego jak je uśmiercam to na każde 10 l wina daję gram piro i do całości dla "pewności dodaję 1.5 grama piro... w innym wypadku łopata i gonitwa drożdży po podwórku  [dblpt]peace[dblpt]  [dblpt]stupid[dblpt]   Trzeba zabić raz a dobrze, wino z głogu wznowiło fermentację po pół roku... wino z 2016

Offline

#17 2017-12-01 12:23:07

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Czyli to potwierdza, że to bayanusy. [dblpt]rock[dblpt]


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#18 2017-12-01 12:25:01

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 57.0

Odp: Wino z jeżyn

Bayanusy nie są złe, wyciągają z owoców wszystko co najlepsze, szybko i dokładnie. Mocne wino lepiej się przechowuje, jest odporniejsze na zakażenia. Oczywiście nie są dobre do każdego wina, ale jeżyny, DR, wiśnie, czarna porzeczka spokojnie można..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#19 2018-02-02 22:43:26

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 58.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Ponad 20 lat temu robiłem wino z jeżyn bezkolcowych dodatek żurawina.. Bez żadnych dodatków bez drożdży, bez pożywki. Tylko owoce i, na koniec przed założeniem rurki fermentacyjnej dałem syrop cukrowy. Woda gotowana. Butla duża 45 litrów stała w przybudówce do przymrozków. Potem w komórce. Gdzieś osiem miesięcy może i, więcej stała. Już nie pamiętam. Wino było rewelacyjne. Z kolegą żeśmy go robili. Tak jak kiedyś dziatki robili.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#20 2018-02-03 03:53:14

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 63.0.3239.132

Odp: Wino z jeżyn

KOGUCIK69 napisał/a:

Witam
Ponad 20 lat temu robiłem wino z jeżyn bezkolcowych dodatek żurawina.. Bez żadnych dodatków bez drożdży, bez pożywki. Tylko owoce i, na koniec przed założeniem rurki fermentacyjnej dałem syrop cukrowy. Woda gotowana. Butla duża 45 litrów stała w przybudówce do przymrozków. Potem w komórce. Gdzieś osiem miesięcy może i, więcej stała. Już nie pamiętam. Wino było rewelacyjne. Z kolegą żeśmy go robili. Tak jak kiedyś dziatki robili.

Ojciec robił podobnie, ja czasami nadal robię wina bez drożdży (z jeżyn). Pożywki nie dawałem nigdy. Moim zdaniem jest zbyteczna.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#21 2018-02-07 20:04:26

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 58.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Zibi  - To wino leżało na regałach  może z 3 lata. Bo tak pomału z kolegą popijaliśmy. Pewnego razu przyszło 2 kolegów popiliśmy tego wina chyba z4 butelki wypiliśmy oni mieli dość. Ja jako gospodarz to dużo mniej. Długo wspominali mnie. Jeden mieszka w Niemcach a, jak ja byłem w Niemcach a, spotkałem go to nie mógł na chwalić  jakie dobre było. Jak popił to spał u mnie. Żona przyszła z pracy i, bardzo była zdziwiona co jest grane.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#22 2018-07-13 12:26:56

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Wino z jeżyn

Ja wczoraj odkryłem, że owoce spadają.
Zebrałem wszystko czarne, 1700g. Dodałem 700g cukru, 3l wody i trochę osadu z nastawu porzeczkowego.
Na krzakach dojrzewa dalsze z 5kg. Co począć?

Offline

#23 2018-07-13 12:40:10

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Zbieraj i dosyp do tego nastawu, albo zrób kolejny.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#24 2018-07-13 19:51:43

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Wino z jeżyn

Nastaw chce zwiedzić moje mieszkanie. Trzymajcie kciuki za tę noc [sred])

Offline

#25 2018-07-13 21:12:23

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z jeżyn

A w czym trzymasz, bo jeszcze chcesz dołożyć owoce (pisałeś wcześniej). w każdym razie kciuki trzymam  [dblpt]good[dblpt]

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
kylife - polo6n6n2 - spn - leagueof5 - archiwa