www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#51 2018-08-01 11:27:26

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z jeżyn

Zacznij od 10, najwyżej dodasz kolejny raz. Wszystko to rzecz gustu.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#52 2018-08-06 16:03:28

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Wino z jeżyn

Z kronikarskiego obowiązku: drożdże zeżarły większość kożucha (który jednak raczej przez "ż"). Resztki ładnie się osadzają. Trochę więcej tego soku dodałem, może wyjdzie z tego godny trunek [dblpt]D

Offline

#53 2018-08-06 16:30:04

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z jeżyn

Na pewno wyjdzie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#54 2018-08-07 13:57:25

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Trzy balony z jeżynami robi mi się wino 10 litr, -12 litr,- wczoraj balon 5 litrowy, a jeszcze jeżyn będzie u mnie z 15 kg na krzakach. Doradźcie co mam z nimi zrobić. [dblpt](
Można je zamrozić a, później odmrozić i na sok przepuścić. Lub pomieszać z czarną porzeczką na wino.  [dblpt]beer[dblpt]


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#55 2018-08-07 15:17:13

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Ja robię tak:
1. Puszczam przez sokowirówkę.
2. Sok dosładzam i do balonu.
3. Miazgę dosładzam, do słoików i pasteryzuję.

Mniam.

Offline

#56 2018-08-07 17:57:51

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z jeżyn

KOGUCIK69 napisał/a:

Witam
Trzy balony z jeżynami robi mi się wino 10 litr, -12 litr,- wczoraj balon 5 litrowy, a jeszcze jeżyn będzie u mnie z 15 kg na krzakach. Doradźcie co mam z nimi zrobić. [dblpt](
Można je zamrozić a, później odmrozić i na sok przepuścić. Lub pomieszać z czarną porzeczką na wino.  [dblpt]beer[dblpt]

W tym roku oprócz 3 balonów jeżyny a 19 litrów, nastawiłem jeżynę z rugosa, z aronią, z jabłkiem, z wiśnią i czarną porzeczką, oraz zrobiłem dżemy. Oczywiście kilka litrów zamroziłem.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#57 2018-08-07 19:58:27

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
JA też mam 1 balon wiśnie z jeżynami wrzuciłem gwiazdkę anyżu a, do drugiego dałem goździki jak pisał Zibi z 15 sztuk.
Ciekaw jestem jaką ty masz sokowirówkę, bo ja też mam sokowirówkę. Ona ma już 40 lat. Puszczałem przez nią tylko jabłka, ale czy jeżyny można przez nią puścić - to nie wiem. Ale spróbuje .. Kolego Michale 79.   [dblpt])


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#58 2018-08-07 20:28:17

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 68.0.3440.84

Odp: Wino z jeżyn

Jakiś znaczący postęp się nie dokonał w tej dziedzinie. Jest sobie w środku takie sito wirujące i ono wiruje. Jakoś tak. [sred])

Offline

#59 2018-08-09 22:36:16

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam' Jak długo wino fermentuje z wiśni, robię 1  raz..


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#60 2018-08-10 06:06:09

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Krótko, na bayanusach po 3 tygodniach zaczyna się klarować o ile dojadą do końca %..Wino z wiśni robi się najszybciej ze znanych mi win.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#61 2018-08-13 14:09:49

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witaj.
Mówisz , że wino z wiśni krótko się robi. Mnie się wydaje że tak samo jak z samych malin, też szybko przebiega fermentacja. No już wyrzuciłem owoce jeżynowe, porzeczkowe i, malinowe z butli 3 sztuk. W tej chwili mam tylko 2 butle z winem jeżynowym po dosłodzeniu po 1 kg.. cukru i, po 1 litrze wody dodałem. Było gęste  wino. Lekko sobie pyka w lekko chłodnym  stoi ,tak jak wino malinowe..


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#62 2018-08-14 03:09:53

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z jeżyn

Tak, wspomniane wina też szybko dochodzą do klarowania.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#63 2018-08-20 21:36:58

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z jeżyn

Siarkowanko jeżyn było w zeszłym tygodniu. Z nową jubilerską wagą odmierzenie 0,65g piro to czysta przyjemność.

Offline

#64 2018-08-21 08:28:19

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Na ile litrów wina, ale jakiego dajesz PIRO  ile gram  na ile litrów. Dzięki za odpowiedź.  [dblpt](


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#65 2018-08-21 09:17:40

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

1g / 10 l.

fc67cec40a0ca4eda2246e7302e39992.jpg

Patrzę na intensywność procesu fermentacji. Słucham nastawu (słychać pękające bąbelki, trochę jak się otworzy oranżadę). Smakuję czy zaczyna się coś zbyt ostro robić...

Offline

#66 2018-08-21 22:02:46

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Ja tylko się przyglądam, bo słuch już mam wyczerpany ze starości. PIsze jak pisze na torebce. Czasami trzeba dać więcej piro jak 1 g./10/litrów wina. Wszystko zależy jakie kto wino robi i, z czego. Siarkuje się po to żeby wino koloru nie straciło i, żeby wstrzymać fermentacje. Ja wina już robię ponad 20 lat. Tylko z wiśni  to pierwszy raz.
Wino  -       jeżyn 15 lat temu robiłem bez drożdży, pożywki- tylko cukier i, woda gotowana była w baniaku i, to gąsior 45 litrowy.
Michał 79 takiego wina to chyba nie piłeś w życiu. Trzy lata leżakowało.  [dblpt](  Super było wino ekologiczne i, smaczne.  [dblpt]P


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#67 2018-08-22 03:10:36

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z jeżyn

Myślisz że nie siarkowane straci kolor? Nie miałem takiego przypadku. Jeśli poziom alko zabije drożdże, to wino nie ma szans ruszyć.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#68 2018-08-22 06:48:11

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Zbyszek ale nie każdy chce mózgotrzepa, a jak chcesz 11-12% to musisz siarkować.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#69 2018-08-22 07:39:33

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Nie chodzi o mózgotrzepa. Są drożdże o tolerancji 13-14%, i jeśli w nastawie na nich jest taki poziom alkoholu to fermentacja nie ruszy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#70 2018-08-22 18:56:55

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Witam
Przeważnie, wina wszystkie ja siarkuje. Posiarkujesz i, jesteś pewny że- wino ponownie nie ruszy. Po miesiącu lub dwóch zlewasz do butelek. Na samym końcu można i, cukrować o ile ktoś lubi słodsze wino.  [dblpt])


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#71 2018-08-22 21:56:47

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Wino z jeżyn

Piro to narzędzie jak każde inne. Jak czuję, że w złym kierunku to idzie, że fermentując dalej wyraźnie coś traci - to piro używam. A czasem, ze dwa razy, to i zapasteryzowałem w 80st. Raz nawet miedzianym kablem ratowałem, z powodzeniem. Trzeba dobierać narzędzia do sytuacji [sred])
Winogronowe, porzeczkowe, czarny bez, dzika róża - te z reguły puszczam wolno dokąd dojdą. Tydzień przed butelkowaniem przenoszę w cieplejsze miejsce i patrzę, czy nie rusza. A po butelkowaniu przechowuję na skos, gdyby jednak ruszyło. I oczywiście korek, nie nakrętka.

Ostatnio edytowany przez Michal79 (2018-08-22 21:58:01)

Offline

#72 2018-08-23 03:02:34

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z jeżyn

Podobno od korka psuje się 1/4 win, od nakrętki w zasadzie żadne. Dlatego nakrętki powoli wypierają korki. Widać to np. w winach z RPA.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#73 2018-08-23 07:09:27

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Wino z jeżyn

Eksperyment Chateau Haut-Brion kojarzycie?

I nie 25, a 0.7, w porywach do 7% win ma wadę korkową.

Polecam w ogóle ten artykuł, bardzo wyważony i dobrze napisany:
https://www.ms-sommelier.pl/teoria/40-k … y-zakretka

Ostatnio edytowany przez Michal79 (2018-08-23 07:09:53)

Offline

#74 2018-08-23 07:25:32

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Gdyby nie punkty (2) za postrzeganie wygrały by zakrętki 4-2. Dzięki za artykuł.

Cytat z artykułu z linka:

"Korek, zwłaszcza ostatnimi laty jest drogi, wręcz bardzo drogi. Wielu producentów woli więc używać zakrętek niż korka z powodów ekonomicznych, ale także dlatego, że naturalny korek źle wysterylizowany i zarażony grzybem potrafi skazić wino powodując tzw. chorobę korkową. Rocznie około 5% wszystkich win korkowanych psuje się z powodu zarażonego korka lub jego uszkodzeń mechanicznych. Poza tym korek występuje przede wszystkim w Europie stąd wielu producentów, zwłaszcza w miejscach mocno oddalonych (Australia, Nowa Zelandia, RPA) preferuje używać zakrętek, które są pod ręką. Gdy pojedziecie państwo do Chorwacji albo Czarnogóry możecie się tam natknąć na wina, całkiem przyzwoite, które będą wręcz kapslowane. Swoją drogą znacznie gorsze od zakrętek są korki plastikowe z uwagi na szybką utratę szczelności. O wyższości zakrętek zaś przekonacie się Państwo osobiście, gdy będziecie w plenerze chcieli napić się wina i zapomnicie korkociągu."

https://www.abcslubu.pl/slub-i-wesele/a … temat-wina


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#75 2018-08-23 09:27:25

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z jeżyn

Dla mnie osobiście głównym argumentem za korkiem jest fakt, że jako winiarz amator, z zacięciem naturalnym, mam i akceptuję znacznie mniejszy poziom chemii i kontroli nad procesem, dzięki czemu czasem wino mnie zaskakuje, daje nowe wrażenia, piękne... ale i jestem narażony na katastrofę wznowienia fermentacji w butelce. Wtedy, jeśli przechowuję butelki ukośnie i zakorkowane, jeśli wznowi mi się fermentacja, to najwyżej wyskoczy korek i rozleje się mała ilość trunku, a nie odpadnie np. szyjka przy wielkim ciśnieniu. W ciągu ostatnich 3 lat miałem takie jedno wydarzenie.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
boginiemilosci - starlife - zapytajka - kamilwojtun - instictmta

[ Wygenerowano w 0.042 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.26 MB (Maksimum: 1.5 MB) ]