Nie jesteś zalogowany na forum.
Tak, wiśniowe robi się bardzo szybko.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Witam
Owoce w baniaku można trzymać do miesiąca i, dopiero wtedy wywalić. Czy ty Zibi wcześniej wywalasz.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Wiśnie, jeżyny trzymam około miesiąca, nie dłużej. Pewnie trzy tygodnie też by wystarczyły. Czeremchę ameryk. trzymam 10-14 dni, bo drobna.
Witam
Czy ty Zibi,,,, Robiłeś wino z jabłek z samego soku , czy krajałeś na małe kawałki jabłka i, do gąsiora dawałeś. Ja z zeszłym roku jak robiłem wino z jabłek to tylko z samego soku. I pytanie jak ty robisz?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ja nie mam sokowirówki wiec zawsze je kroję, wykrawam gniazda nasienne, skórka zostaje. Po 4 tygodniach oddzielam owoce. Dla mnie są dobre i szybko się klarują. Podobnie krojone jabłka robiłem z DR, głogiem, jeżyną.
Witam
Dzisiaj, zlałem z dwóch gąsiorów wino o jednego dosłodziłem i, pomału sobie pyka. Mocno gęste będzie i soczyste wino.No 23 litry jest tego. Następne owoce odmrozić , bo mam puste dwa baniaki.Mi się wydaje, że lepiej jest po Twojej stronie. Mniej roboty.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Tak, wino jest mniej gęste, mniej osadu, szybciej się klaruje. Ile balonów masz zajętych? Ja 10!
Witam
Na razie mam wina w 3 balonach i, 1 damka 5 litrowa. Dwa puste 18 i 11 litrowe oraz 2 damki. Chwilowo się wstrzymałem bo mam inne roboty koło domu i na ogrodzie. Jabłka muszę oberwać bo one są jesienne i ptaki ,osy a, bardzo soczyste i dobre są. Robili koło nas drogę i chodnik z mojej strony, musiałem obcinać od dołu bramę 15 centymetrów i 2 furtki . Pilnować drogowców jak maja mi zrobić podejście czy podjazd.Wejście furtką do domu, oni mi kładli kostkę 3 metry w mojej posesji. Trzeba było ich pilnować. na dalszy ciąg kupiłem nowe kostki fi 6 u producenta 750 sztuk i dzisiaj skończyłem robotę. One nie są drogie 494 złote.Żona mówiła jak oni mi dali nowe to ja na dalszy ciąg tez nowe założyłem. Sam położyłem, to nie trudne -tylko chęci.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
WITAM
Do jabłek dodam rodzynki z tym ,że mam sokowirówkę i tylko sok z jabłek dam z 2 gatunków na 18. Dużo jabłek mam a, soczyste są. Jeden kg rodzynków coś jeżyn dorzucę. Może być tak.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Opisz całą produkcję w osobnym wątku, ku nauce innych.
I już. Wczoraj jeżynowe zabutelkowane zostało. 5 i pół butelki wyszło, smak zaskakująco nieziemski. Po godzinie było już tylko 5 i 0.1 butelki . Nawet żonka wypiła swój kieliszek do końca, choć zazwyczaj trochę na dnie zostawia.
Ostatnio edytowany przez Michal79 (2018-10-29 10:30:00)
Tak, jeżyna na wino jest świetna.
Witam
Przeczytałem tu: Wasze posty i, wniosek taki że - wino jeżynowe można robić kupaż z innymi.Zawsze zalatuje aromat wina jeżynowego. Jedyne wino które najlepiej nadaje się na kupaż.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Tak, można mieszać z DR, z aronią, pewnie i z czym innym.
[ Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 967.8 kB (Maksimum: 1.11 MB) ]