Nie jesteś zalogowany na forum.
Zrobię tak jak mówisz, z tym, że spróbuję na próbkach litrowych w proporcji na 0,3l owocu. Zrobię także próbę z pomarańczą i borówką.
Offline
Jasne. Napisz co i jak zrobiłeś a potem jak wyszło. Będzie nauka dla wszystkich.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Słuszna racja co Zibi pisze. Też tak robię z winami. Bo to bardzo dobry jest kupaż.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Będzie nauka dla wszystkich.
nauka dla wszystkich to taka, by przed zrobieniem nastawu ryżowego dobrze się zastanowić i nie traktować serio opisów w stylu "przyjechali z Francji i jak napili ryżowca to ze szczęścia płakali"
Offline
Zibi napisał/a:Będzie nauka dla wszystkich.
nauka dla wszystkich to taka, by przed zrobieniem nastawu ryżowego dobrze się zastanowić i nie traktować serio opisów w stylu "przyjechali z Francji i jak napili ryżowca to ze szczęścia płakali"
Fakt, ciekawe zdarzenie. Ja w kazdym razie ryżowce i wino z żyta odpuściłem chyba na zawsze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jabłkowe wino bardzo smaczne jest w aromacie i, smaku. Ma już ponad 1,5 roku stoi w butelkach na zakrętki.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Też muszę w tym roku zrobić jabłkowe. Jest ich pod lasem mnóstwo.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jest ich mnóstwo , ale one gniją nie wiem dlaczego . W zeszłym roku nie gniły tak jak w tym roku i mocno oblatują. Chyba odpuszczę nie będę robił w tym roku. Wina z jabłek. Winogron mam dużo..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Jaka odmiana winogron? Są już wybarwione, jadalne?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Winogrona SOLARIS jeszcze zielone są i twarde. Jasno zielone bardzo dobre na wino bo kwaskowate są.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Słodkie już są? Dobra odmiana.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Właśnie że, jeszcze na nie pora do zrywania. Dopiero około Września.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Dużo go masz? Ile zbierzesz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak myślę że jak ptaki nie obeżrą to z 8 wiader powinno być,plastikowych..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
10 litrowych?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dziesięć nie ale 8 to pewne 10 litrowych wiader. Bo fajnie obrodził winogron.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
No to będziesz miał z tego z 40 litrów wina, bo coś z tego zjecie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Na pewno coś pójdzie do zjedzenia, może też zrobię nalewkę bo dobra jest. Dodaję jeszcze winogron sułtanki tylko go parzę lekko i przecinam.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
U mnie po dosłodzeniu jabłkowe z powrotem ruszyło .
Daktylowo jabłkowego boje się dosłodzić, chociaż się o to prosi.
Kogut, ile ty dawałeś miodu do jabłkowego. Chodzi mi o proporcje.
Offline
Mówisz , ze ruszyło ci wino po dosłodzeniu. Bo nie była skończona fermentacja wina. Nie ma prawa ruszyć.
Miodu ile dawałem nie pamiętam, ale tak na oko na 20 l. wina 1 słoik litrowy. Oczywiście miód rozpuszczony w winie. Wina odlać do garnka i miód rozpuścić, lekko podgrzać...
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Wyszli mocno wytrawne, nawet dobre. Ostatnio maślaki na nim dusiłem
Offline
Kiedyś pisałem, że daktylowe, czy raczej daktylowo- jabłkowe dobrze rokuje, niestety, myliłem się. Nic z niego nie będzie. Jest mdłe i to bardzo, ma posmak nie wiadomo czego. Ma ktoś może pomysł, co można by zrobić, doprawić czy coś?
Wiadomość dodana po 11 min 12 s:
Coś takiego znalazłem https://allegro.pl/oferta/zestaw-ziol-d … 5270955009
co o tym sądzicie. Może jakieś inne sprawdzone metody
Offline
Nic sie nie zmarnuje. Możesz je jak jest wyklarowane porozlewać do mniejszych baniaczków i doprawić różnymi przyprawami, ziołami.
Bedziesz miał wina lecznicze.
Zioła możesz dać swieże w proporcji 1:4, na 2 tygodnie. Suszone 1:5 bo są mocniejsze w działaniu.
Możesz wino pomieszać z innym. Niektórzy takie wina destylują ale na tym się nie znam.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tzn o jakich proporcjach piszesz? Chyba nie wagowych? A składniki takie jak do wina wg Skrzycha, co o tym sądzisz?. Raczej nie będę mieszał, gdyż posmak może wszystko zepsuć.
Offline
Proporcje objętościowe. Zioła są bardzo lekkie. Zwłaszcza suszone.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline