Nie jesteś zalogowany na forum.


Panowie, czego piszecie o mnie w czasie przeszłym, ja tu jestem ![[dblpt]D](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]D.png)
Offline


Panowie, czego piszecie o mnie w czasie przeszłym, ja tu jestem
Kiedy czytam Twój wpis, to jest już w czasie przeszłym.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Misiek nie przejmuj się jak wejdziesz na czata to będziesz miał jeszcze gorzej
.
Offline


No dalej franca bulgocze
Sprawdzić Blg?
Wiadomość dodana po 29 min 27 s:
Spadło z 5,5 do 3,9 blg, alkohol i witaminy spychają cukier na drugi plan
Offline


Czyli coraz lepsze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Witam
Z osadu spuszczałeś - wino już. Jakie w smaku masz te wino? ![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Jak cukru było wiecej było lepsze, jest trochę za ostre. Jeszcze nie zlewałem.
Offline


Witaj - Misiek
Fermentacja Ci spowolniała już, czy jeszcze nie. Gdzie trzymasz butle z winem?
![[dblpt]P](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]P.gif)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Zawsze po zakończeniu fermentacji możesz dosłodzić, natomiast trzymanie ponad 1,5 miesiąca do pierwszego spania, jest niewskazane bo padłe drożdże mogą zmieniać smak na niekorzystny.
Offline


trzymanie ponad 1,5 miesiąca do pierwszego spania, jest niewskazane bo padłe drożdże mogą zmieniać smak na niekorzystny.
Każdy by padł - i zmienił smak na niekorzystny... gdyby nie spał cięgiem półtora miesiąca.
![[sred])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[sred]).png)
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline


Próbowałem smak nastawu - głóg, dzikie jabłka - mętne, goryczka, ale za rok powinno być dobre.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Smoku - nie jest tak źle, przykładem niedźwiadek
.
Moje jabłkowe w trzech odmianach smakowych narazie nie powala, ale mamy czas, zobaczymy co będzie dalej
.
Offline


WITAM
Moje wino jabłkowe, spowalniało fermentować.Z dwu gatunków jest zimowych jabłek jest. Spuszczane już dwa razy z nad osadu Taninę dałem na klar. W tym tygodniu będę spuszczał z nad osadu trzeci raz i, będzie stać do wiosny. Dosładzałem miodem, dodatki zioła. ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Elo wszystkim. Trzymam jak trzymem w piwnicy. Fermentacja trwa cały czas. Kolor mi się nie za bardzo podoba. Miałem dodać sok wiśniowy, ale nie dodam bo wypiłem. Zastanawiam się nad dodaniem aroniowego. Zlać to bym zlał, ale trochę za mocno pracuje. Żeby chociaż trochę spowolniło.
Wiadomość dodana po 03 min 09 s:
Tak się zastanawiam, dlaczego po forach piszą, że czasami warto zostawić, bo niby łagodzi to kwasowość.
Offline


A co to ma do rzecz, zmierz blg i napisz ile czasu już stoi , bo nie chce mi się szukać
.
Offline


23.10 ostatni pomiar ostatni 3.9 blg
Offline


Czyli półtora miesiąca, więc na twoim miejscu już bym zlał, no i oczywiście zmierzył bym blg coby zobaczyć co się dzieje, bulkaniem nie zawsze jest spowodowane fermentacją.
Offline


No bo część drożdży padła i, należy zlać wino z nad osadu. W tym momencie można dosłodzić o ile jest taka potrzeba a, jak na ukończeniu to zaśiarkować wino.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Kuba, w tym przypadku bulgotanie na pewno jest spowodowane fermentacją ale chyba nie ma sensu na razie sprawdzać , bo od 11 do dzisiaj, na pewno dużo nie spadło. W piwnicy jest zimno i to wyraźnie spowolniona fermentacja. Kogucik, nie będę siarkował, Zibi nie siarkuje i jego argumenty przeciw są dla mnie racjonalne i sensowne.
Wiadomość dodana po 04 min 08 s:
Faktycznie trochę za długo już fermentuje, w sobotę spróbuję zlać.
Offline


Długo fermentuje ze względu na niską temperaturę. Jak nie dasz w ciepłe miejsce to może tak do wiosny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Z lałem już jakiś czas temu i po zlaniu od razu przestało fermentować. Pomiar 0. Dosłodziłem jakoś tak 1 kg, ale może za szybko. Kogucik, jak robisz z taniną na kler, bo niby jeszcze świeże ale nad wyraz mętne.
Wiadomość dodana po 01 min 50 s:
I jeszcze jedno, nigdy więcej w butli 55l. W takiej to można przechowywać ale nie robić.
Offline


Mnie taka pełna pękła na obwodzie, szkło tam cieniutkie, miało 1-2 milimetry grubości.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline


Zibi, robiłeś może daktylówkę?
Offline


Witaj - Misiek.
Na klar daję zieloną liściastą herbatę o nazwie: - herbata ROGER lub - BIG-ACTIVE. To na 20 lub 25 litrów wina kupiona w markecie. Jeden litr wody gotowanej- wrzątek zalać herbatę i, przykryć naczynie. Po wystygnięciu przecedzić przez gęste sito i wlać do gąsiora. Powodzenia przy winie.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline


Mnie taka pełna pękła na obwodzie, szkło tam cieniutkie, miało 1-2 milimetry grubości.
Zawartość wyjechała?
Czy tylko rysa poszła?
Na wino 50-ka to jak dla mnie, za duży kaliber.
Może któregoś roku cydr sobie latem nastawię, jak jabłka obrodzą...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline