Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mój autorski przepis - można w sumie modyfikować wedle uznania dodając to i owo do smaku,ale już w tej postaci jest smaczna po miesiącu i po odfiltrowaniu - choć ja nauczyłam się ją pijać razem z mułem
Magiczną nalewkę zdrowotną, którą polecam zamiast środków przeciwbólowych oraz przeciwzapalnych, a także w przeziębieniach robi się tak :
Składniki :
2/3szklanki kurkumy
1 szklanka spirytusu
1 szklanka soku z grapefriutów - najlepiej czerwonych
wyszorowane i wyparzone skóry z 1 grejpfruta - razem z białą skórą - pokrojone na mniejsze kawałki
czubata łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
pół szklanki miodu - później możemy ewentualnie dosłodzić również miodem. Najlepszy miód lipowy - ma właściwości przeciwgorączkowe.
Wszystkie składniki mieszamy w słoju litrowym - z uwagi na skórki. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum tydzień. Po tygodniu zlewamy do butelki starając się pozostawić w słoiku osad, który zalewamy wytrawnym lub półsłodkim winem białym - 1 szklanka - na 3 dni. Po tym czasie przelewamy kurkumowe wino do butelki z pierwszym wyciągiem, słoik myjemy i nastawiamy nową nalewkę :-)
Na tym etapie możemy sprawdzić słodkość i ewentualnie dosłodzić.
Nalewka nabiera smaku - w miarę upływu czasu jest coraz smaczniejsza.
Pijemy 2 lub 3x dziennie po 20 - 30 ml
Uwaga ! Nalewka jest silnie barwiąca, więc staramy się nie rozlewać jej , bo wgryzie się nawet w blat stołu, nie mówiąc o tkaninach ...
Offline
O jaki fajny przepis koniecznie trzeba go zrobić, ale jeszcze coś wspominałaś o paście z kurkumy.
Offline
Kurkuma sama w sobie jest strasznie barwiąca. Jeśli rozsypie się na blacie i się nie zbierze, to trzeba trochę poszorować, żeby zeszła. W każdym razie ja mam taki brudzący blat. Pomocne są magiczne gąbki.
Przepis warty wykorzystania. Tylko to ok. 47% wydaje się sporo.
Sok i owoce lubię, kurkumę dodaję do wielu rzeczy, spirytusu nie piję .
Kuba, pasta kurkumowa jest prosta do zrobienia:
2-3 łyżki kurkumy sproszkowanej,
pół szklanki wody
tak z pół łyżeczki pieprzu (może mniej, kilka szczypt)
Wodę zagotuj, wsyp kurkumę z pieprzem i gotuj przez 7-8 minut ciągle mieszając żeby się nie przypaliła. Gęstą pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Możesz zrobić "złote mleko":
Podgrzej mleko tak, żeby były gorące (bardzo mocno ciepłe, ale nie zagotowane). Dodaj łyżeczkę (czy ile tam chcesz) pasty, do tego miód i jakiś dobry tłuszcz. Pij jeszcze ciepły.
Raz zrobiłem mleko, ale mi nie smakowało. Już od dawna nie piłem gorącego mleka, więc się odzwyczaiłem od tego smaku.
Ostatnio edytowany przez grzechu (2018-02-23 19:40:46)
Offline
Ja mam pytanie odnośnie grejpfruta. Czy dodaje się go dla smaku? I czy można sobie darować skórę i białe części?
Offline
Kurkumę dodawałem na kolor do wina ryżowo-ziołowego. Mocno barwi.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ewa - grejpfrut ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe i połączyłam oba składniki. Zawsze można coś zmienić , pominąć lub dodać, ale wtedy będzie to całkiem inna nalewka
Grzeszek - pasta kurkumowa w zasadzie powinna mieć proporcje pieprzu do kurkumy 1:1 , ja do swojej daję 1:3 części , a moja nalewka ma ciut mniej procent jeśli uwzględnić szklankę wina (można dać też wodę w drugiej części nastawu)
Ślady po kurkumie same znikną po jakiś 3 dniach bez szorowania
Offline
Strony: 1