Nie jesteś zalogowany na forum.
Bardzo dobrym winem i cennym dla zdrowia jest wino z tarniny. Tarnina to dzika śliwa.
Na wino zbieramy najlepiej przemrożone owoce, wtedy wino jest lepsze w smaku. Po umyciu owoce lekko zgniatamy i wsypujemy do balonu, dodajemy matkę drożdżową, wodę z cukrem. Cukier oczywiście na raty jak w przypadku wina z dzikiej róży. Proporcje również podobne.
Ja owoce w nastawie trzymam 4 tygodnie, na 5 litrowy nastaw daje około
pół balonu. Na tych samych drożdżach można zrobić drugi nastaw.
W drugim nastawie owoce możemy potrzymać w balonie 5-6 tygodni.
W ub. roku drugi nastaw wina z tarniny doprawiłem cynamonem i w smaku przypominał wino z wiśni.
Bardzo dobrze wychodzi wino z tarniny pomieszane ze śliwą w proporcji 1/2 (tarnina/śliwa).
Fajny jest mix z dzika różą, robiłem fajne wina w proporcji 1/3 i 1/4 (tarnina /dzika róża).
Wino z tarniny ma piękny bordowy kolor i bardzo szybko się klaruje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Podam własne doświadczenia z tym winem, ktoś prosił o przepis dokładny .
Wino to zostało zrobione w listopadzie 2016 roku
Skład
- Tarnina 5,5 kg
- Woda 10,3 litra (sumarycznie)
- Cukier 3,8 kg (sumarycznie)
- Pożywka Activit 4 g + DAP 4g po dwóch dniach
- Drożdże Fermicru VR5
Sposób postępowania
Tarninę rozmroziłem, cukier w ilości 1,7 kg rozpuściłem w 9.5 litra wody, ostudziłem i wlałem do fermentora z tarniną dodałem drożdże i pożywkę Activit, blg startowe 16. Po dwóch dniach dodałem 4g DAP.
Po spadku blg do 0 dodałem 0,8 litra wody z 1 kg cukru, a następne ilości cukru już ostrożnie coby nie przekraczać 5 *blg, rozpuszczany już w winie.
Po ponad roku zabutelkowano blg końcowe 3,5* i ~ 14%, moim zdaniem bardzo fajne mocno ekstraktywne winko.
Offline
Robisz drugi nastaw tarniny? Ja robię, jest bardzo dobry, po doprawieniu cynamonem przypomina do złudzenia wino z wiśni.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Owoce z tarniny poszły do mieszańca, zawsze tak nastawiam wina coby można było zrobić drugi nastaw, ale nie jest nastaw na owocach solo tylko już z dodatkiem innych, w tym przypadku były (DR + Głóg + Tarnina) II nastaw + Ałycza + Aronia + Jarzębina, winko wyszło naprawdę przednie, półsłodkie o mocy 16-17%.
Offline
Owoce z tarniny poszły do mieszańca, zawsze tak nastawiam wina coby można było zrobić drugi nastaw, ale nie jest nastaw na owocach solo tylko już z dodatkiem innych, w tym przypadku były (DR + Głóg + Tarnina) II nastaw + Ałycza + Aronia + Jarzębina, winko wyszło naprawdę przednie, półsłodkie o mocy 16-17%.
Taki zestaw to musiało być wyborne. Robiłem tarninę z DR i ze śliwą, zwłaszcza ze śliwą rewelacyjne. Oczywiście śliwa była zbierana wcześniej i zamrożona. Potem wyciągałem pestki ze śliwek i je kroiłem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Było i jest , bo jest jeszcze kilka butelek, bo jak już w butelkach z korkiem to ma szansę poleżeć, bo osobiście takie butelki niechętnie otwieram, no chyba ze jest odpowiednie towarzystwo, to w tedy z dużą przyjemnością.
Offline
W tym roku zrobiłem wino z samej tarniny, nastaw w 15-tce, dziś odrzuciłem owoce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline