www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-03-02 13:02:43

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

WARKA#80 IIPA 18*blg

Nadszedł czas na następną wareczkę, też z mojego pomysłu (oczywiście inspirowany przez literaturę)
Imperial India Pale Ale - IIPA / Double IPA 18º BLG (Warka 80)
Opis:
Złoty bursztynowy kolor, to wszystko przy akompaniamencie wielu doskonałych amerykańskich chmieli, jedyny obcy dodatek to chmiel Goldings z UK. Świetny aromat cytrusów: mandarynki, grejpfruta. Przedstawiciele gatunku to m.in. Sierra Nevada Hoptimum Imperial IPA z Sierra Nevada Brewing Co., GUBNA Imperial IPA z Oskar Blues Brewing Company, Double Jack Imperial IPA z browaru Firestone.
Zasyp:
Słód Pale Ale (Suflet)   - 5,0 kg (6,5 EBC)
Słód Monachijski (VM)  - 0,75 kg (12-18 EBC)
Słód Wiedeński (VM)    - 0,60 kg (30 EBC)
Słód Aroma (Castle)    - 0,30 kg (100 EBC)
Chmiele:
Columbus  - 35 g  16,8 aa
Zeus         - 20 g  15,7 aa
Cascade   - 40 g   5,5 aa
Goldings   - 40 g   5,1 aa
Amarillo   - 50 g   7,4 aa
Drożdże:
Danstar Nottingham
Zacieranie:
Woda 12 litrów
- 70* ->słody
- 65*- 64*C  -> do PJN (90 min)
- 76* -> 10 min
Wysładzanie:
Woda 11l -> 76*, wysładzanie dwustopniowe.
Chmielenie:
Gotowanie 90 min
- Chmiel Columbus 35 g -> 90 min
- Chmiel Zeus        20 g -> 60 min
- Chmiel Cascade   20 g ->  5 min
- Chmiel Gpldings   30 g ->  1 min
Uzyskano 19,2 litra brzeczki brix=19,4
Fermentacja:
Burzliwa  10 dni
Cicha      14 dni
.    chmielenie w trakcie cichej zaczynamy na 7 dni przed butelkowaniem
.    7 dni przed Chmiel Amarillo   25 g
.    5 dni przed Chmiel Cascade  20 g
.    4 dni przed Chmiel Goldings  10 g
.    3 dni przed Chmiel Amarillo  25 g 
22.03.2018
Pierwszy chmiel dodano.
Następne w stosownym czasie, podanym powyżej
29.03.2018
Zabutelkowano, brix 10,2

Offline

#2 2018-03-02 18:02:01

modliszqa
User
Dołączył: 2018-02-14
Liczba postów: 26
Windows 7Chrome 64.0.3282.186

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

jakaś łacina dla mnie [dblpt]D

Offline

#3 2018-03-02 21:25:06

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

No jaka łacina, toć to wszystko proste i zrozumiałe [dblpt]D, a piwo jakie dobre  [dblpt]beer[dblpt] , jakby coś nie wiedziała to napisz, to wytłumaczę łopatologicznie, z reszta któraś warka z pierwszych na tym forum, była opisana bez skrótów  [dblpt]P .

Offline

#4 2018-03-22 10:40:29

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

Rozpoczęto dodawanie chmiel w trakcie cichej fermentacji.

Offline

#5 2018-03-29 07:29:57

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

Dzisiaj butelkowanie, ze względu na dużą zawartość chmielu dodawanego w trakcie cichej fermentacji butelkować będę przy użyciu filtratora z oplotu.

Offline

#6 2018-03-30 07:06:57

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

DObry jest cold crash na zbicie osadów lub jeżeli jest bardzo dużo to klarowin smaku nie zmienia a potrafi przyśpieszyć proces bardzo mocno i dokładniej

Offline

#7 2018-03-30 13:30:21

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

Nigdy nie robiłem, ale filtr z oplotu przy butelkowaniu świetnie się sprawdza, gdy chmielu na cichą nie daję wystarcza tylko rurka.
W jakiej temperaturze to robisz i jak długo trzymasz warkę w tej temperaturze.

Offline

#8 2018-03-30 15:51:28

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

im niższa tym lepsza spokojnie w granicach do 0 stopni czas różnie trzeba obserwować

Offline

#9 2018-03-30 15:55:44

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

A Ty w jakiej to robisz, i robisz to z każdą warką.
Moja lodówka na minimum daje 6*, więc przy mocniejszym nastawieniu pewnie zejdzie niżej, nie próbowałem jak do tej pory.
Jaki efekt uzyskujesz.

Offline

#10 2018-03-31 10:31:26

Mrzon
Moderator
Skąd: Tarnów
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 67
WWW
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

Kuba to robie tylko gdy chmiele na zimno z racji ze idzie dużo chmielu wiec robie tak ze staram się schladzac do 5 w lodowce i dodaje wtedy srodek do klarowania wina co powoduje jeszcze lepsze efekty gdyż wytraca również oprócz chmielu białka i inne osady najpierw leje 1 czesc czekam 2 godziny i po tym czasie dolewam druga czesc i po 24 h to trzeba zobaczyć jaki efekt ale gwarantuje ze jest niesamowity [dblpt])

Offline

#11 2018-03-31 10:45:59

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: WARKA#80 IIPA 18*blg

OK, będę musiał przy następnej okazji spróbować, z tym że ja nie oddzielam osadów drożdżowych po burzliwej, czy to może mieć wpływ ?

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
kamilwojtun - thelandofdreams - informatykaahe2020 - autobusowo - instictmta

[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 911.5 kB (Maksimum: 1.04 MB) ]