Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nadszedł czas na następną wareczkę, też z mojego pomysłu (oczywiście inspirowany przez literaturę)
Imperial India Pale Ale - IIPA / Double IPA 18º BLG (Warka 80)
Opis:
Złoty bursztynowy kolor, to wszystko przy akompaniamencie wielu doskonałych amerykańskich chmieli, jedyny obcy dodatek to chmiel Goldings z UK. Świetny aromat cytrusów: mandarynki, grejpfruta. Przedstawiciele gatunku to m.in. Sierra Nevada Hoptimum Imperial IPA z Sierra Nevada Brewing Co., GUBNA Imperial IPA z Oskar Blues Brewing Company, Double Jack Imperial IPA z browaru Firestone.
Zasyp:
Słód Pale Ale (Suflet) - 5,0 kg (6,5 EBC)
Słód Monachijski (VM) - 0,75 kg (12-18 EBC)
Słód Wiedeński (VM) - 0,60 kg (30 EBC)
Słód Aroma (Castle) - 0,30 kg (100 EBC)
Chmiele:
Columbus - 35 g 16,8 aa
Zeus - 20 g 15,7 aa
Cascade - 40 g 5,5 aa
Goldings - 40 g 5,1 aa
Amarillo - 50 g 7,4 aa
Drożdże:
Danstar Nottingham
Zacieranie:
Woda 12 litrów
- 70* ->słody
- 65*- 64*C -> do PJN (90 min)
- 76* -> 10 min
Wysładzanie:
Woda 11l -> 76*, wysładzanie dwustopniowe.
Chmielenie:
Gotowanie 90 min
- Chmiel Columbus 35 g -> 90 min
- Chmiel Zeus 20 g -> 60 min
- Chmiel Cascade 20 g -> 5 min
- Chmiel Gpldings 30 g -> 1 min
Uzyskano 19,2 litra brzeczki brix=19,4
Fermentacja:
Burzliwa 10 dni
Cicha 14 dni
. chmielenie w trakcie cichej zaczynamy na 7 dni przed butelkowaniem
. 7 dni przed Chmiel Amarillo 25 g
. 5 dni przed Chmiel Cascade 20 g
. 4 dni przed Chmiel Goldings 10 g
. 3 dni przed Chmiel Amarillo 25 g
22.03.2018
Pierwszy chmiel dodano.
Następne w stosownym czasie, podanym powyżej
29.03.2018
Zabutelkowano, brix 10,2
Offline
jakaś łacina dla mnie
Offline
No jaka łacina, toć to wszystko proste i zrozumiałe , a piwo jakie dobre , jakby coś nie wiedziała to napisz, to wytłumaczę łopatologicznie, z reszta któraś warka z pierwszych na tym forum, była opisana bez skrótów .
Offline
Rozpoczęto dodawanie chmiel w trakcie cichej fermentacji.
Offline
Dzisiaj butelkowanie, ze względu na dużą zawartość chmielu dodawanego w trakcie cichej fermentacji butelkować będę przy użyciu filtratora z oplotu.
Offline
DObry jest cold crash na zbicie osadów lub jeżeli jest bardzo dużo to klarowin smaku nie zmienia a potrafi przyśpieszyć proces bardzo mocno i dokładniej
Offline
Nigdy nie robiłem, ale filtr z oplotu przy butelkowaniu świetnie się sprawdza, gdy chmielu na cichą nie daję wystarcza tylko rurka.
W jakiej temperaturze to robisz i jak długo trzymasz warkę w tej temperaturze.
Offline
im niższa tym lepsza spokojnie w granicach do 0 stopni czas różnie trzeba obserwować
Offline
A Ty w jakiej to robisz, i robisz to z każdą warką.
Moja lodówka na minimum daje 6*, więc przy mocniejszym nastawieniu pewnie zejdzie niżej, nie próbowałem jak do tej pory.
Jaki efekt uzyskujesz.
Offline
Kuba to robie tylko gdy chmiele na zimno z racji ze idzie dużo chmielu wiec robie tak ze staram się schladzac do 5 w lodowce i dodaje wtedy srodek do klarowania wina co powoduje jeszcze lepsze efekty gdyż wytraca również oprócz chmielu białka i inne osady najpierw leje 1 czesc czekam 2 godziny i po tym czasie dolewam druga czesc i po 24 h to trzeba zobaczyć jaki efekt ale gwarantuje ze jest niesamowity
Offline
OK, będę musiał przy następnej okazji spróbować, z tym że ja nie oddzielam osadów drożdżowych po burzliwej, czy to może mieć wpływ ?
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 911.5 kB (Maksimum: 1.04 MB) ]