Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Przepis na wołowinę lub wieprzowinę na dziko od mojej mamy, robiłem wielokrotnie i zawsze mi smakowała, przepis prosty w realizaji a produkt może być użyty na obiad lub do chleba, co ja preferuję jako że nie kupuję wędliny sklepowej .
Wołowina na dziko.
Składniki
- wołowina lub wieprzowina (szynka lub karkówka)
- ocet 0,25 litra
- woda 0,50 litra
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie w ziarnach
- liście laurowe
- cebula
Sposób postępowania
Mięso płuczemy osuszamy i wkładamy do marynaty ze składników powyżej.
Składniki zalewy i łączymy , cebula pokrojona na półtalarki i zagotowojemy w garku i nastepnie studzimy, wkładamy mięso i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie przewracamy (zalewa powinna przykrywać mięso).
Po 3-4 dniach wyjmujemy mięso suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie solimy i ewentualnie pieprzymy, ja dodatkowo opruszam papryką ostrą, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego do którego wlewamy część zalewy z cebulką z marynaty.
Pieczemy w temp. 180-200*C przez okres ~1,5 godziny ale trzeba sprawdzić pod koniec pieczenia czy mięso jest miękkie.
Smacznego .
Offline
Strony: 1