Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Garnek kamienny lub szklany. Buraki umyte,pokrojone w cienkie plastry( można szatkownicom do kapusty) dać 3/4 garnka, zalać przegotowaną letnią wodą lub zimną wodą Ale jeszcze na same dno garnka włożyć piętkę chleba suchego Stosowaną do wielkości garnka. Wody dać 5 centymetrów od góry. Niech stoi koło pieca ze 2, 3 dni. Jak sie trochę podniesie, warzechą drewnianą pomieszać i, wyjdzie ten chleb, to go wyrzucić. Nie przykrywać niczym,- ewentualnie gazą.. Często mieszać w ciągu dnia 3 do 4 razy. W 4 dniu dać czosnku ile kto chce i, mieszać w 5/6 dniu już kosztować czy jest dobre. Można dać jeszcze trochę soli i, cukru, ale to już jak kto woli.
Buraki kupić najlepiej ze zdrowej żywności to są pewne, że barszcz się uda. Potem zlać do butelek dobrze zakręcić i do zimnego.
Jak się chleb wyjmie to dodać wody przegotowanej i do pełnego nalać powtórnie.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Sok z buraków jest super, muszę poszukać, jak znajdę to podam swoją wersję, zbija ciśnienie nawet lepiej niż tabletki .
Offline
Witam
Ten przepis dostałem z Gliwic od jednej pani, jej syn śpiewa w Katowicach. Nazywa się Sójka. Słyszałeś takie nazwisko.
Ja już robiłem ten barszcz z czerwonych buraczków chyba ze 5 razy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Z czerwonych buraków wino też da się zrobić, a ten kolorek..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Zibi robiłeś wino z buraczków, jakie w smaku wino jest.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1