www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-03-13 19:14:33

modliszqa
User
Dołączył: 2018-02-14
Liczba postów: 26
Windows 7Chrome 64.0.3282.186

Racuchy wiedeńskie czyli smażone ciasto ptysiowe

29135957_1572183842871313_1517768346357989376_n.jpg?oh=971d2327c78010c5e70061093b466863&oe=5B059FBC

przepis na małą ilość - około 20 szt. Można podwoić i potroić jeśli się ma życzenie [dblpt])


Pół szklanki wody zagotowałam z 1/4 paczki masła, dodałam szczyptę soli , wsypałam mąkę na wrzątek -  pół  szklanki mąki ... ma się zrobić taka buła (trza mieszać i czekać aż się zbiegnie [dblpt]D i będzie błyszczące i jednolite (bez krup)
Wystudziłam z lekka i dodawałam po jednym jajku mieszając trzepaczką (lub widelcem, lub mikserem) do jednolitej masy gładkiej i w miarę luźnej - mnie wlazło 2 jaja.

No i później się łyżeczką herbacianą kładzie to na gorący olej i czeka dość długo aż urośnie ale nie sczernieje [dblpt]D To nie rosło u mnie od razu więc smażyłam na niewielkim ogniu bo po jakiś 3 minutach dopiero zaczynały mi pękać i nabierać powietrza [dblpt]) Powinny podwoić wielkość .

A lukier to cukier puder + gorąca woda dolewana  łyżką. Trzeba  mieszać i celować , aż będzie w miarę lejące ale nie za gęste i nie za rzadkie . Maczać w nim gorące racuchy albo polewać łyżeczką


smacznego [dblpt])

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
alfarun - alwaysevolvingpylife - cytadele - warhammer - teamglupoty