Nie jesteś zalogowany na forum.
przepis na małą ilość - około 20 szt. Można podwoić i potroić jeśli się ma życzenie
Pół szklanki wody zagotowałam z 1/4 paczki masła, dodałam szczyptę soli , wsypałam mąkę na wrzątek - pół szklanki mąki ... ma się zrobić taka buła (trza mieszać i czekać aż się zbiegnie i będzie błyszczące i jednolite (bez krup)
Wystudziłam z lekka i dodawałam po jednym jajku mieszając trzepaczką (lub widelcem, lub mikserem) do jednolitej masy gładkiej i w miarę luźnej - mnie wlazło 2 jaja.
No i później się łyżeczką herbacianą kładzie to na gorący olej i czeka dość długo aż urośnie ale nie sczernieje To nie rosło u mnie od razu więc smażyłam na niewielkim ogniu bo po jakiś 3 minutach dopiero zaczynały mi pękać i nabierać powietrza
Powinny podwoić wielkość .
A lukier to cukier puder + gorąca woda dolewana łyżką. Trzeba mieszać i celować , aż będzie w miarę lejące ale nie za gęste i nie za rzadkie . Maczać w nim gorące racuchy albo polewać łyżeczką
smacznego
Offline