Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Belgian Specjal Ale II 18 (Warka 81 - receptura własna)
Opis:
Specjalne piwo belgijskie barwy złotej - cytrusowe i rześkie w odczuciu, mimo dużej mocy. Piwo podobne do piw takich jak Orval, Duvel, Boskeun St. Fullien Noël, Gouden Carolus Noël.
Zasyp:
Słód Pilzneński (VM) -   4,70 kg 3-4,5 EBC
Słód Pszeniczny (VM) -  0,55 kg  3,5-6,EBC
Słód Karmelowy Jasny (Steinbach)- 0,70 kg 20-30 EBC 
chmiel
Marynka (granulat)   - 30 g
Lubelski (szyszki)     - 25 g
Drożdże
Sawbrew S33
Dodatki
Kolendra    10 g
curacao  -  10g
Cukier Kandyzowany  0,5 kg
Zacieranie
20 l wody 
->66*C->zasyp->stabilizacja temp. 62*C->40 min
->72*C  25 min do NPJ
->78*C->10 min.
Wysładzanie
Woda 11l -> 78*, wysładzanie dwustopniowe
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Marynka - 30 g - 60 min
Lubelski  - 20g - 10 min
Kolendra potłuczona - 10 g - 10 min
Curaqcao  -  10 g  - 10 min
Cukier Kandyzowany -0,5 kg - 10 min
Fermentacja 
burzliwa 7 dni w temp. 16-17*C
cicha 14 dni
Uzyskano 20  litrów,  Brix - 20
Offline
Strony: 1