Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Weizenbock/Koźlak pszeniczny 16* (Warka 83 - receptura własna)
Opis:
Połączenie tradycyjnego koźlaka z weizenem – raj dla nosa i podniebienia. W kolorze od ciemnego bursztynu do miedzi, o aromacie chlebowo-słodowym połączonym z goździkowym, wyczuwalne elementy bananowe oraz suszu owocowego. Tak jak i hefeweizen słabo chmielone, tylko w celu zbalansowania goryczki ze słodyczą. Podobne do piw takich jak – takie piwa jak Schneider Aventinus czy Erdinger Pikantus.
Zasyp:
Słód Monachijski (VM) - 1,50 kg 12-18 EBC
Słód Pszeniczny (VM) - 3,00 kg 3,5-6,5 EBC
Słód Wiedeński (VM) - 1,00 kg 8-11 EBC
Słód Karmelowy jasny (Stainbach)- 0,30 kg 20-30 EBC
Słód Karmelowy (czerwony) (VM) - 0,50 kg 50 EBC
chmiel
Lubelski (Szyszki) - 40 g 3,3aa
Drożdże
Nottingham Danstar
Zacieranie
18 l wody
->45*C-> 15 min
->63*C
->dekokt (1/3 gęstego)
--->72*C 10 min
--->gotowanie 15 min
->72*C dekokt + nastaw ~45 min do NPJ
->78*C->10 min.
Wysładzanie
Woda 16l -> 78*, wysładzanie dwustopniowe
Chmielenie
Gotowanie 60 minut
Lubelski 40 g - 60 min
Fermentacja
burzliwa 10 dni w temp. pokojowej
cicha 14 dni w temp. jw
Uzyskano litry, Brix
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.009 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 693.45 kB (Maksimum: 818.47 kB) ]